El GREC presenta una exposició sobre la història de les Festes Majors a Cerdanyola

El MAC i l'Ateneu acullen aquesta mostra amb els programes i cartells de les festes del segle passat

Des d'aquest dijous 2 d'abril, el Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola (GREC) ha instal·lat al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) i al vestíbul de l'Ateneu una mostra sobre els programes de Festes Majors i Festes Populars de Cerdanyola. Es podrà visitar durant tot aquest mes de maig i està emmarcada dins del programa d'actes del Roser de Maig.

Més info: Fotos antigues: Cartells i imatges de la Festa Major del Roser de Maig

Tota la col·lecció forma part de l'Arxiu Mimó, que el GREC conserva de forma transitòria, i que quan l'Arxiu Històric de la ciutat entri en funcionament serà dipositat en aquest equipament.

El director del MAC, Txema Romero, explica en un vídeo promocional de la mostra que "es tracta d'una selecció de programes de diverses festes que van des de principis de segle fins a l'època franquista". En aquest sentit, el visitant podrà observar que hi ha diferències molt marcades entre els cartells de la primera etapa (anys 20-30) i els de la segona etapa (anys 50-60): a l'època de la II República "hi ha una major utilització del dibuix i hi participen artistes rellevants de l'època, com Imael Smith", afirma Romero; mentre que en el franquisme "gairebé no hi ha rastre artístic i són molt austers", diu

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREC (@grecerdanyola)

 

 

Història del Roser de Maig

El Roser de Maig va esdevenir la Festa Major de Cerdanyola a principis del segle XX. Era durant el primer diumenge de maig quan s’oficiava la missa solemne, presidida per les autoritats municipals. A la tarda i a la nit es feien balls i les atraccions de la fira solien posar-se al carrer Sant Casimir i a la plaça Sant Ramon. Plats típics com el pollastres rostit presidien les taules de les cases, que solien convidar a amics i familiars de fora de Cerdanyola.

A partir de la dècada de 1950, el Roser de Maig va ser relegada per les autoritats municipals a la categoria de festa de barri, deixant únicament la Festa de Sant Martí com a festivitat local. Tot i això, la festa es va mantenir gràcies a les iniciatives populars, fins a esdevenir altre cop la Festa Major de Cerdanyola.

Més info: PROGRAMA: Totes les activitats de la Festa Major del Roser de Maig de 2024

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.