La llengua i l'escriptura dels Ibers centren enguany el Cap de Setmana Ibèric

El Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix 'escape rooms', visites i tallers els dies 1 i 2 d'octubre

El Poblat i Museu de Ca n'Oliver participa un any més el Cap de Setmana Ibèric l'1 i el 2 d'octubre, en la que serà la 22a edició. El CRAC i el Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès han organitzat diverses activitats adreçades a la ciutadania com visites teatralitzades, escape rooms o portes obertes.

Descobrint la llengua dels Ibers

La temàtica d'enguany gira entorn a la llengua i l'escriptura, un aspecte cultural dels Ibers que encara suposa tot un enigma, ja que els signes gràfics es poden llegir però no s'ha desxifrat el seu significat. Les activitats del Cap de Setmana Ibèric estan destinades a ensenyar tot allò que se sap sobre l'escriptura dels Ibers, que van ser els primers pobladors de la península que van utilitzar l'escriptura, a partir del segle V a.C.

Cartell del 22è Cap de Setmana Ibèric

Cartell del 22è Cap de Setmana Ibèric


Els jaciments que integren la Ruta dels Ibers i el Museu d’Arqueologia de Catalunya han preparat activitats en el marc del Cap de Setmana Ibèric. Tot seguit es detallen les que es faran a Ca n'Oliver, que han estat dissenyades també en col·laboració amb Afocer i La Constància,

Programació

Dissabte 1 d'octubre

​​​​​​​11 a 14:30 h i de 16:30 a 20 h

- Jornada de Portes Obertes

Es podrà visitar gratuïtament el poblat i dues exposicions: “El cel dels ibers” l’exposició formada per tres mostres que han estat cedides temporalment al Museu, i “Cerdanyola, terra d’ibers”, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar-nos un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

12 h

- Visita guiada a l’exposició temporal «El cel dels ibers»

Es podran descobrir si la nit i el cel en temps ibèrics eren iguals que ara, els animals nocturns que hi havia a Collserola i que avui han desaparegut i el simbolisme d’alguns d’aquest animals. També descobrirem els principals assentaments ibèrics de la zona del Montseny.

17 h

- Visita teatralitzada «En Bilos i la Betinin i les lletres» al jaciment

Aquests dos personatges ibèrics tan populars ens parlaran sobre el seu poble al segle III aC i de les llengües i alfabets que coneixien. Activitat per a majors de 8 anys.

18 h

- Escape room «L’enigma de les lletres» a l’exposició permanent “Cerdanyola terra d’ibers”

S’hauran de resoldre un seguit de pistes relacionades amb l’escriptura ibèrica i d’altres llengües de la Mediterrània antiga. Activitat per a majors de 14 anys.

Diumenge 2 d’octubre

10:30 a 14 h

- Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat

Es podrà visitar gratuïtament el poblat i dues exposicions: “El cel dels ibers” l’exposició formada per tres mostres que han estat cedides temporalment al Museu, i “Cerdanyola, terra d’ibers”, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar-nos un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

11 a 14 h

- Conjunt de tallers «Llengües, lletres i alfabets» 

Tenen com a eix principal l’escriptura ibèrica: esgrafiarem, pintarem i modelarem lletres dels alfabets ibèric, llatí i grec, “traduirem” cites d’autors clàssics de l’ibèric al català i jugarem amb trencaclosques especials. Com cada any les nenes i nens que participin en totes les activitats, tindran un obsequi. Tallers adreçats a públic familiar.

11:30 h

- Visita guiada «Laietània, terra d’ibers» 

A l’exposició permanent que ens acostarà a la cultura ibèrica dels laietans a través dels seus set àmbits temàtics, dels més de 500 objectes arqueològics exposats, de les reconstruccions i els interactius i audiovisuals. Per a majors de 12 anys.

12:30 i 13:30 h

- Els poblats laietans se saluden, al jaciment ibèric de ca n’Oliver

Comunicació amb miralls amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet. Per a tots els públics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.