El llibre 'Més coses de Cerdanyola' es presenta al MAC entre reclams per a millorar l'Arxiu

El llibre és un recull d'una sèrie d'articles periodístics que Albert Lázaro va publicar per a documentar la darrera gran transformació del municipi

'Més coses de Cerdanyola' és un recull d'una sèrie d'articles periodístics que Albert Lázaro va publicar per a documentar la darrera gran transformació del municipi. En el llibre, Lázaro fa una comparativa entre la Cerdanyola de quan ell era jove i l'actual, tot analitzant papers antics, i ens ho presenta com si estigués passejant pels carrers de la ciutat. 

Aquest dimecres 29 de novembre va tenir lloc la presentació oficial del llibre al Museu d'Art de Cerdanyola. Un acte moderat per l'escriptor i historiador Isidre Grau i que va comptar amb la presència de Josep Fernández Trabal, qui havia estat el cap de l'àrea de Fons Històrics de l'Arxiu Nacional de Catalunya, i de Maria Pi, membre del Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola (GREC).     

Isidre Grau, juntament amb el periodista i historiador, Juan Antonio Hidalgo i el degà de la premsa local de Cerdanyola, Andreu Salillas, van formar part de la comissió que ha editat el llibre amb els articles que Albert Lázaro havia publicat al Diari de Cerdanyola, del grup TOT Cerdanyola, entre els anys 2000 i 2001.

Per la seva banda, Josep Fernández Trabal, va comentar que “aquest llibre és l’obra d’un militant que s’estima, que defensa i que no vol que les coses del seu poble es perdin en l’oblit, i que a més explica la darrera gran transformació de la ciutat”. En aquest sentit l'historiador considera que, a part de tenir una funció de memòria, el llibre també permet "reflexionar sobre la violència que pot exercir sobre el territori i els seus habitants una transformació urbanística com la que va patir Cerdanyola”.

Fernández Trabal també va aprofitar l'ocasió per a alabar la tasca del GREC i per a reclamar una millora de l'Arxiu històric de Cerdanyola, "per tal que la feina de recerca i divulgació de la història de Cerdanyola, encara tingui més sentit". 

Pel que fa a aquesta reclamació, el regidor de Cultura, David González, qui estava present a l'acte, va recordar que des de fa quatre mesos l'Ajuntament va decidir desvincular l'Arxiu de la regidoria de Cultura, creant la regidoria de Memòria Democràtica i Arxiu Històric, que encapçala Pilar Adell. D'aquesta manera, González va afirmar que "tot i que tenim tots els deures pendents, hi ha una voluntat unànime del consistori per a millorar l'Arxiu"

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.