El Museu d'Art de Cerdanyola digitalitza peces en 3D

El MAC participa en el programa Giravolt, que ha dut a terme una prova pilot d’escaneig de peces d’art amb una obra d’Ismael Smith

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya ha inicia el procés de digitalització del fons dels 17 museus d’art, entre els quals es troba el Museu d'Art de Cerdanyola, dins el programa Giravolt. Aquest programa vol aprofitar el valor de la tecnologia 3D per a crear un corpus digital a Internet ric i divers que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català.

També busca promoure la utilització dels models 3D en l’ensenyament i en les noves propostes artístiques i científiques alhora que es va documentant l’estat actual dels monuments de la Generalitat de Catalunya.

Així, s’ha dut a terme una prova pilot digitalitzant un model en cera d’un anell d’Ismael Smith. Amb aquest procés es podrà estudiar l’anell en la seva forma definitiva, ja que es troba desmuntat, també permetrà estudiar millor el procés de treball de l’artista així com donar a conèixer l’obra d’Smith.

Les següents obres del MAC que seran digitalitzades seran les Al·legories del Mar i la Terra, dos relleus també obra d’Smith extrets el 2019 de la façana de la Fàbrica Uralita. A banda del seu estudi i difusió, aquesta acció també permetrà produir una reproducció en 3D d’aquestes peces per situar-la al seu emplaçament original, conservant el conjunt.

Tot això és possible gràcies a les noves tècniques com la fotogrametria, que permet obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i als avenços tecnològics dels laserscan que han fet créixer la seva utilització en arquitectura i arqueologia.

Des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el programa compta amb la implicació de totes les entitats i museus de Catalunya encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.