El Museu de Ca n'Oliver amplia la seva col·lecció restaurant un escut de guerrer

El museu local i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya han recuperat materials trobats al jaciment de Ca n'Oliver

Coincidint amb el final de curs, han tornat al Museu de Ca n’Oliver, de Cerdanyola del Vallès, els materials que durant aquest any han estat restaurats per l’alumnat de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. El personal del museu també ha restaurat la peça central d’un escut. Tots el materials pertanyen a època ibèrica, en concret a finals del segle III aC i inicis del II aC.

Estris de la vida diària

L'Escola Superior de Conservació i Restauració ha restaurat una olla i una tapadora de ceràmica obrada a mà d’ús culinari, dues peces de ceràmica grisa i dues peces de ceràmica fina, de les quals una és un plat de vernís negre procedent de l’antiga colònia grega de Roses i l’altre un petit recipient del tipus conegut com a "parets fines” procedent de la península Itàlica.

Els materials procedien de les excavacions que es realitzen anualment al jaciment i, en un parell de casos, eren donació de la família Padrós. Una de les peces donades, part d’una olla de ceràmica gris, enganxava amb una altra part trobada en les excavacions. Donat l’interès d’aquesta forma (no es disposava de cap de completa com aquesta) va ser portada a l’escola de restauració com les altres, però en aquest cas, va servir per realitzar un treball de final de grau a càrrec de l’alumna Núria Costa

"Aquesta col·laboració amb l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya fa molts anys que dura i ha fet possible la conservació d’una part importantíssima de les col·leccions d’arqueologia del museu de Ca n’Oliver i la formació de diverses generacions d’alumnat restaurant aquests materials", destaquen des del museu.

Recipient del tipus conegut com de “parets fines” procedent de la península Itàlica. FOTO: Cedida

Recipient del tipus conegut com de “parets fines” procedent de la península Itàlica. FOTO: Cedida

"Umbó"

Pel que fa a la peça central d’un escut de guerrer o “umbó”, va ser localitzat al fossat del poblat durant la darrera campanya d’excavació. En aquest ca,s la restauració de la peça va ser assumida per la Xus Montoya que és responsable d’algunes de les restauracions del museu. "El procés ha estat llarg i minuciós però el resultat és magnífic", asseguren al Museu de Ca n'Oliver.

Aquests peces són excepcionals en contexts no funeraris i nodreixen la important mostra d’armament (llances, piques, dards, espases, peces d’escut, projectils de fona...) que es conserven al museu i que són un dels conjunts més importants d’aquest tipus conservats a Catalunya.

En un futur proper algunes de les peces passaran a formar part de l’exposició permanent mentre les altres passaran a ser conservades al magatzem per a futurs usos expositius o didàctics.

Escut guerrer restaurat al Museu de Ca n'Oliver. FOTO: Cedida

Escut guerrer restaurat al Museu de Ca n'Oliver. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.