Objectes antics i fotografies històriques en l'exposició del centenari de la Creu Roja

L'exposició es podrà visitar fins al 30 de gener de 2022 al Museu de Ca n'Oliver

La mostra Creu Roja, Cent anys al teu costat ja es pot visitar al Museu de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès. L'exposició, que es podrà visitar fins al 30 de gener de 2022, repassa amb objectes i fotografies els 100 anys d'història de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada.

L’acte de presentació de l'exposició es va fer el dijous 14 d'octubre i va comptar amb la participació de l’alcalde, Carlos Cordón l’alcalde de Ripollet, José Maria Osuna,  el president de la Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, el president de l’Assemblea Comarcal de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Santiago Morera, a més de moltes persones voluntàries i amigues de l’entitat. També van assistir les regidores del govern Pepi Rivera, Marian Navarro, Glòria M. Urbano i Carme Arché i els regidors Joan Sánchez Braut, del grup municipal de Junts per Cerdanyola (JxC) i Albert Turon, del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

El paper social de l'entitat

El president de l’assemblea comarcal de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Santiago Morera, va dir que l’exposició que es pot veure a Ca n’Oliver intenta explicar l’evolució de l’entitat al llarg d’aquests anys. Morera va destacar l’important paper socialitzador de l’entitat que durant molts anys era l’únic espai on coincidien dones i homes. Una realitat de gran importància, en la què foren pioners a la nostra ciutat. Actualment l’assemblea comarcal té un 60 % de dones i un 40 % d’homes. 3.000 persones en són associades i hi ha 400 voluntàries, per una població d’uns 120.000 habitants de les tres poblacions. Un 3% de la població, com en la resta de Catalunya.

La Creu Roja comarcal té un àmbit d’actuació, els tres municipis, gairebé únic en l’ecosistema associatiu de les tres ciutats. Santiago Morera va reblar la seva intervenció dient que volen seguir treballant els valors de la Creu Roja en els propers 100 anys, amb el suport de la societat i les institucions.

A l'exposició es poden veure objectes i documents històrics de la Creu Roja local. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

A l'exposició es poden veure objectes i documents històrics de la Creu Roja local. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

La Creu Roja, present en moments clau de la història

El batlle de Cerdanyola, Carlos Cordón, va explicar que quan la societat ha viscut moments importants, la Creu Roja ha estat present per la seva vocació de servei públic del seu voluntariat. Per afrontar la pandèmia de la COVID-19, d’abast global, la Creu Roja hi era, va destacar Cordón. Va reblar la seva intervenció dient que la Creu Roja és gent ajudant a gent que ho està passant malament.

L’alcalde de Ripollet, José Maria Osuna, va destacar en el seu parlament la gran assistència de públic a la presentació de la mostra. Persones de diversa procedència, com ho és la societat. Totes han aportat el seu granet de sorra en la vida de l’assemblea comarcal. 

El president de la Creu Roja de Catalunya, Josep Quitet, va exposar que a la Creu Roja la coneix tothom. Fundada fa 160 anys, va néixer a Cerdanyola del Vallès-Ripollet (posteriorment s’afegiria Montcada i Reixac) perquè la ciutadania d’aquestes poblacions ho va voler. Va ressaltar que les persones voluntàries a través de les assemblees són la saba que fa viure l'entitat. Quitet va destacar que la Creu Roja ha estat ben present per afrontar la pandèmia de la COVID-19 des del voluntariat més jove fins a les persones més grans que des de casa seva amb fet seguiment telefònic de les persones més vulnerables. 

A l'exposició es poden veure objectes i documents històrics de la Creu Roja local. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

A l'exposició es poden veure objectes i documents històrics de la Creu Roja local. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Un repàs a 100 anys de solidaritat

La mostra inclou informació sobre els orígens de la Creu Roja, el seus principis fundacionals i la història d’un moviment internacional que a la nostra ciutat s’arrelava fa 100 anys. L’acte de constitució de l’assemblea cerdanyolenca, l’11 de setembre de 1921, és un dels documents més especials que conformen aquesta mostra amb carnets de socis de diferents èpoques passant per uniformes, vehicles, fotografies, objectes, l’experiència de la Guerra Civil, el paper de la banda de música, o les activitats de l’actualitat, com el Pla Respon per atendre les persones vulnerables o amb necessitats en temps de la pandèmia de la COVID-19.

La mostra Creu Roja, cent anys al teu costat es podrà veure al Museu de ca n’Oliver fins al dia 30 de gener de 2022. Posteriorment es veurà al museu de Montcada i Reixac del 2 de febrer al 4 d’abril. I posteriorment es veurà al CIP Molí d’en Rata de Ripollet.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.