Quin és l'origen de la mona de Pasqua?

La tradició mana que els padrins les regalin als seus fillols

Aquests dies són dies els pastissos de xocolata, d'ous de colors i figures impossibles de fer de xocolata, i com no pot ser d'altra manera, de la tradicional mona de Pasqua. I és que aquest dilluns, 1 d'abril, és Dilluns de Pasqua, i la tradició fa que els aparadors de fleques i pastisseries s'omplin d'aquest dolç tradicional d'aquestes festes.

Unes postres ben variades i elaborades per a tots els gustos que tenen un origen bastant antic lligat al cristianisme. Parlem de la mona de Pasqua tradicional, aquest és un dolç que es consumeix coincidint amb el final de la Quaresma, un període en el qual, tradicionalment, es duia a terme dejuni i abstinència d'un bon nombre d'aliments. I és que la tradicional Mona de Pasqua rep el nom del terme àrab "munna" que significava "provisió de la boca".

 

Què diu la tradició?

La tradició marcava que el padrí de bateig o avi regalava al seu fillol/a o net/a una coca com a símbol de protecció. Aquesta portava tants ous durs com anys tenia aquest i l'edat màxima era als 12 anys. El lliurament de la Mona es feia Diumenge de Resurrecció, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a missa i, el Dilluns de Pasqua es reunien tots per menjar-la. Una vegada feta la comunió, l'infant deixava de rebre la Mona.

Mona de Pasqua tradicional

Mona de Pasqua tradicional

 

I quina és la seva història?

Encara que l'ingredient protagonista de la Mona de Pasqua és la xocolata, les primeres mones que van aparèixer, a Aragó, a Catalunya i a altres regions, van ser treballades amb massa de pa comú, per posteriorment passar a la massa de bescuit i ous durs, símbol de fertilitat al món pagà. Més tard s'afegiria la xocolata que va entrar a Europa procedent d'Amèrica per Barcelona.

Va ser a la fi del segle XIX quan va aparèixer a França el costum de fer peces de xocolata en forma d'ou.

Sigui com sigui, la mona tradicional a Catalunya té forma de tortell, farcida de massapà, cabell d'àngel o xocolata, i guarnida amb ous i sucre o fideus de xocolata. Si us animeu a fer-la a casa, aquí trobareu la recepta!

 

Les mones de Lilo & Stitch i Bluey marquen tendència

Segons el gerent de les pastisseries Valero, Dídac Rodríguez, enguany els personatges de dibuixos animats Lilo & Stitch i Bluey han sigut les que més encàrrecs tenen. 

D’altra banda, “el futbol ha tornat a agafar força després d’alguns anys sense tanta demanda”. En comparació amb l’any passat, Valero ha augmentat un 20% més les mones futboleres. Tot i això, ara la demanada és més genèrica: “fem l’escut del Barça, pilotes de futbol...” Enrere queden els anys en què Leo Messi era l’estrella del Barça i de la Pasqua.

 

Augmenta la demanda

Tot i que molta gent ha esperat fins a l’últim moment per comprar, alguns previsors ja van fer els seus encàrrecs. En aquest sentit, Rodríguez és optimista i creu que les comandes van a bon ritme: “Les previsions per aquest any és que les vendes augmentin entre un 5 % i un 10 % més que l’any passat. 

 

Increment dels costos

Davant de l’augment del cost de les matèries primeres, enguany les pastisseries s’han vist obligades a incrementar el preu de les mones. Tot i això, el gerent de les pastisseries Valero, assegura que no han fet repercutir el 100 % de l’augment dels costos en el preu final de les mones, que “com a molt costaran 1 euro més que l’any passat”, ha afegit. El preu mitjà de les mones de xocolata aquest any estarà al voltant dels 28 euros

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.