La passada dels Tres Tombs escalfa motors presentant els nous banderers

La passada dels Tres Tombs es farà el diumenge 15 de gener

El diumenge 15 de gener es tornarà a celebrar la passada dels Tres Tombs a Cerdanyola del Vallès. Els Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola han fet efectiu el pas de banderes als nous banderers, que presidiran la desfilada que va lligada a una tradició de segles a Catalunya i que commemora el dia de Sant Antoni Abat, protector dels animals que feien feina al camp.

Nous banderers

Aquest 3 de gener, la sala Orlando Barrial del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) ha acollit el pas de banderes entre la banderera i els cordinistes del 2022, i els nous membres d'aquest any. Enguany han agafat el testimoni Xavier Pla Rivases, Judit Pla Rivases i Mario Idáñez Rico, del bar cerdanyolenc Cal Pintxo. Idáñez no ha pogut assistir a l'acte, però un suplent ha recollit la capa que vestirà el dia 15. Xavier Pla ha expressat la seva il·lusió pel fet de ser banderer i ha destacat la importància de les entitats que donen vida a la ciutat. 

En aquesta edició dels Tres Tombs, els banderers infantils seran tres alumnes de 6è de Primària del Col·legi Montserrat: Laura Coronado, Arnau Álvarez i Laura Jané. Les banderes infantils passen d'escola a escola en cada entrega de la passada dels Tres Tombs.

Tres dies d'activitats

El secretari de l'Associació d'Arriers de Cerdanyola, Jordi Garsaball, va presentar la nova edició dels Tres Tombs i la revista anual que l'entitat edita per explicar el programa d'activitats i aspectes de la tradició de Sant Antoni a Cerdanyola i arreu. Enguany, les activitats començaran el divendres 13 amb la rebuda de la banera infantil al Col·legi Monserrat a partir de les 15.30 h.

El dissabte 14 es farà una mostra de jocs i esports tradicionals (d'11 a 14 h a la plaça Sant Ramon), un tast de bitlles catalanes amb el Club de Bitlles Cerdanyola (11 h a la plaça de Sant Ramon) i un taller de guarnir carros amb flors i verd (11.30 h a la plaça Sant Ramon).

Ja diumenge 15, la jornada s'obrirà amb la matinal dels Trabucaires de Cerdanyola i el lluïment dels joves Diables a la plaça de l'Abat Oliba i als carrers Sant Martí i Sant Ramon (a les 8.30 h), amb i la concentració de la comitiva a casa del banderer i es farà camí fins a l'església (9 h a Cal Pintxo). A les 9.30 h començarà la missa solemne amb la cantada de la Coral Collserola a l'església de Sant Martí, i tot seguit es farà el ball de Sant Antoni a càrrec de l'Esbart Dansaire Sant Marçal.

En paral·lel, de 9 a 12 h es farà la concentració de cavalleries, carros i carruatges al carrer dels Artesans. L'inici de la passada de Sant Antoni Abat serà a les 12 h des del Parc Tecnològic i passarà pel centre de la ciutat fins al carrer de Lluís Companys, on es farà la benedicció dels animals.

Mapa de la passada dels Tres Tombs d'aquest 2023.

Mapa de la passada dels Tres Tombs d'aquest 2023. 

 

En l'acte de presentació del 3 de gener també s'ha pogut sentir la música del cerdanyolenc Xavi Rizzo. A més a més, el vice-president de l’Associació Catalana de Tracció Animal, Cesc Aldabó, ha fet una xerrada sobre la tracció animal. També ha intervingut el president de l'Associació d'Arriers de Sant Antoni Abat de Cerdanyola, Ermini Puig, qui ha recordat com era antigament la feina al camp i la relació amb els animals amb els quals treballaven. Per la seva banda, el president de la Federació Catalana de Tres Tombs, Andreu Bernadàs, ha assenyalat el cavall com el possible futur d'una solució per a la reducció d'emissions contaminants i, fent referència a les crítiques de les associacions animalistes, ha assegurat que els arriers són els més animalistes i que en cap cas es pot parlar de maltractament animal.

Finalment, el regidor de Cultura, Oscar Pons, ha tancat l'acte destacant la importància de les entitats locals i fent autocrítica. Pons ha demanat disculpes als Arriers per no haver trobat un espai adient per a la seva activitat. "Hi ha una manca d'espais generalitzada", ha dit afirmant que es troben en procés de buscar solucions per a aquesta problemàtica. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.