Pedro Martín 'Tisset', impulsor de Sarda de Facto:“Cerdanyola pot arribar a ser un referent musical”

El TOT Cerdanyola parla amb aquest emprenedor musical arran de la participació de la seva iniciativa, Sarda de Facto, a la Martinada el pròxim divendres 10 de novembre

Pedro Martín 'Tisset' (Cerdanyola, 26 d'octubre de 1997) és un cerdanyolenc de tota la vida a qui sempre li agradat la música. De formació autodidacta, és l'impulsor de la marca Sarda de Facto i del grup local 'Enkhi x Tisset'.

Com va sorgir Sarda de Facto?

El projecte va començar a caminar  al març a Cerdanyola amb dues o tres hores de música en directe amb uns 15 o 20 concerts de grups de Cerdanyola. Ens va agradar el resultat i vam fer una altra iniciativa una mica diferent. I ara, aprofitant la ‘Martinada’ ens van oferir dues hores. De Facto s’ha consolidat com una marca d’aquí. 

Quin objectiu té?
Volem donar visibilitat a artistes de Cerdanyola o que tinguin una vinculació amb la ciutat. Per exemple, a la ‘Martinada’ ve una noia de Pamplona, la Lara, que va estudiar a l’Autònoma i viu aquí. Té una proposta urbana, però també lírica. És molt experimental. El disc que presenta es diu ‘Andromeda’.

Per Sant Martí un dels grups  que actua és teu... 
Sí, ‘Enkhi x Tisset’, un grup que tinc amb el meu amic i que el 26 d’octubre, el dia del meu aniversari, va treure un nou disc-Mitos, batallas y romances- que és una mica romàntic.  Té rap, una mica de trap, una mica de pop, una cançó més de rock, però és bastant tovet. Sorgeix d’una època en què ell va conèixer una amiga meva argentina que va marxar allà i jo estava també amb una altra... I quedàvem i escrivíem molt. Històries diferents, però molt semblants.

Per festes actuarà la Lara, el teu grup i qui més?
El 10 de novembre a les 21:00  actuarà ‘Cellar of Exile’, que és el grup d’un productor local que ens ha produït algunes cançons del disc. Després Lara i de 22:00 a 23:00 ‘Enkhi x Tisset’. ‘Cellar of Exile’ és Hip Hop i rap molt dur. Són quatre tios que estan a l’escenari fent bots. Desprenen molta energia. Presenten també el seu disc ‘Cheesecake’.

Què suposa actuar aquí sota la marca Sarda de Facto?
Després de tot el que he lluitat, tinc la sensació de reconeixement.  Tot i que la ‘Martinada’ és una mica independent perquè va per la comissió de festes, ara ja es pot dir que hem engegat alguna cosa que organitza l’Ajuntament. Aquests concerts són el reconeixement de donar-nos un espai a la Festa Major, a la plaça Sant Ramon. Això és molt important. I ara volem aconseguir veure si podem cantar al Parc del Turonet. Però, som conscients que primer hem de demostrar que podem oferir un concert de nivell. El que volem reivindicar és que, si des de l’Ajuntament se’ns dona veu i mitjans i una mica de visibilitat i iniciatives, Cerdanyola pot arribar a ser un referent musical. A nivell marca-poble és una manera de donar-lo a conèixer perquè l’ Enkhi i jo portem la bandera del poble a on anem. De fet, vaig amb una samarreta de Cerdanyola. Ens agrada molt!

pedro martin tisset sarda defacto interior

Pedro Martín 'Tisset', impulsor de Sarda de Facto a la plaça Sant Ramon de Cerdanyola. FOTO: TOT

Com està Cerdanyola quant a espais per als grups locals?

Hi ha espais públics on pots assejar al Casal de Joves, però encara falta una miqueta. Des de l'Ajuntament sempre parlen d'una sala polivalent que volen fer, però no acaba d'arrencar. Ara estan fent unes reformes al costat del casal de joves també...

Ara amb Sarda de Facto els grups locals tenen més veu?

Sí, amb Sarda de Facto volem fer pinya i generar projectes conjunts. Ara dona la sensació que a Cerdanyola està emergint com un moviment. Jo conec 30 o 40 persones que tenen projectes musicals relacionats amb el rap o trap.  Hi ha de tot a la ciutat.

30 o 40 persones vinculades amb música urbana...

Fàcil. Un dia estava a casa i no podia dormir i vaig baixar al parc a rapejar amb els nois que estaven fent rap. Eren nois del 2004 que no ens coneixíem, però feien música i també treien cançons. Hi ha una nova escola d'artistes desconeguts que també està fent projectes musicals.

Quina serà la pròxima passa que donarà el teu grup de música 'Enkhi & Tisset'?

Si l'Ajuntament ens té en compte pel Roser de Maig, traurem nou disc a l'abril. Primer volem conquerir el poble i quan ho fem, mirarem de fer gira fora.

Quin és el teu somni per Sarda de Facto?
M’agradaria tenir espai a les dues festes de Cerdanyola, tant a Roser de Maig com a la ‘Martinada’  i després, entre aquestes dues, fer un parell més de Sarda de Facto, però diferents. Amb estils que agradin a tot el poble.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.