Es reprèn la restauració dels relleus de la fàbrica Uralita fets per Ismael Smith

Aquest mateix any podrien enllestir-se les treballs de restauració dels dos relleus que formen les 'Al·legories de la fàbrica Roviralta'

Després de l'aturada a causa de la pandèmia, ja s'han reprès les tasques de restauració dels relleus que decoraven una de les façanes de la fàbrica Uralita. L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès destaca que els treballs de recuperació de les 'Al·legories de la fàbrica Roviralta' podrien enllestir-se aquest mateix any.

L'especialista en restauració d'escultura arquitectònica Jèrôme Rouch és l'encarregat de dur a terme les tasques de restauració dels relleus al Museu d'Art de cerdanyola. Anomenats 'Al·legories de la fàbrica Roviralta' al llibre l'Escultura catalana Moderna de Feliu Elies, els dos relleus es consideren una de les obres més destacades de l'artista Ismael Smith. Durant 105 anys els relleus de les deesses de la terra i la mar, Gea Thalassa, van estar a la façana de la via del tren de la fàbrica Uralita de Cerdanyola fins que el 2019, amb l'assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat i el suport de la Brigada Municipal de l'Ajuntament, Rouch les va poder extreure i traslladar al museu.

Després d'unes tasques inicials de neteja superficial, actualment la deessa Gea està sent sotmesa a una intervenció innovadora a base de productes naturals que permetran eliminar els sediments de pols i brutícia acumulats durant dècades sense danyar les restes de policromia que s'han identificat arran de les anàlisis. De fet, s'ha descobert que els relleus estarien en origen recoberts de pintura ocre, groguenca i verda imitant l'efecte del bronze. Posteriorment, es consolidaran les esquerdes i s'intervindrà en algunes pèrdues.

El consistori explica que aquest mateix any també es podrà recuperar el relleu de Thalassa amb l'objectiu que el 2021 presideixin la sala de les deesses, que es convertirà en un nou reclam del Museu d'Art de Cerdanyola.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.