Sant Joan 2020: Sense aglomeracions ni fogueres i en grups reduïts

Protecció Civil recomana no fer ús del gel hidroalcohòlic quan es manipuli pirotècnia

La celebració de Sant Joan aquest 2020 estarà, tot i la desescalada, per les mesures de prevenció del coronavirus. L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha anunciat que enguany no es farà el sopar popular de revetlla al Parc Xarau i Protecció Civil ha fet un seguit de recomanacions per garantir la seguretat durant la vetllada. 

 

Sense revetlla popular ni fogueres i en grups reduïts

Enguany, Cerdanyola no podrà gaudir de la tradicional revetlla i sopar popular al Parc Xarau, així com tampoc es podran realitzar fogueres de cap tipus a l'espai públic. Com a alternativa, l'Ajuntament plantejarà activitats virtuals i recomana celebrar Sant Joan en grups reduïts i als domicilis particulars i "fer-ho seguint les mesures de seguretat i higiene en especial la distància física, l’ús de mascareta i el rentat de mans per evitar els contagis".

A més, a Cerdanyola no s’autoritzarà la instal·lació de punts temporals de venda de petards. En el cas de voler comprar-ne s’aconsella fer-ho en punts autoritzats i demanant cita prèvia.

El govern municipal fa una crida a la ciutadania "per celebrar un Sant Joan amb responsabilitat i seguretat posant en valor l’esforç dels serveis sanitaris, d’emergència i de seguretat i de la ciutadania durant les fases més agudes de la pandèmia".  L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que “evitar els accidents i els incendis és el millor homenatge que podem fer als serveis sanitaris i d’emergència que fa molts dies que treballen intensament; la nit de Sant Joan no podem col·lapsar-los, perquè als centres hospitalaris encara hi ha gent lluitant i fent molt esforços per fer front a la COVID-19. Aquest any més que mai hem de fer una festa segura”.

 

Mesures de seguretat per la Covid-19

Durant aquests dies, Protecció Civil ha recordat que la revetlla de Sant Joan no podrà ser com la d'anys anteriors, ja que les celebracions no podran ser tant massives degut a la crisi sanitària de la Covid-19. En aquest sentit, també recomanen evitar les festes amb aglomeracions de gent i aconsellen celebrar una festa de Sant Joan en grups reduïts (el nombre màxim de persones dependrà de la fase de la desescalada en la qual estigui el municipi).

 

​En aquestes reunions de familiars i amics, Protecció Civil recomana mantenir les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, com l’ús de mascareta, la distància física entre les persones, no compartir menjar o estris a l'hora dels àpats i el rentat de mans amb aigua i sabó. En aquest àmbit, insisteixen en anar molt en compte quan es faci ús de la pirotècnia, ja que el gel hidroalcohòlic és inflamable i incompatible amb la manipulació de petards. Enlloc de fer ús del gel hidroalcohòlic, el rentat de mans es pot fer amb aigua i sabó

 

Consells de seguretat per fer ús dels petards

A més de no fer ús del gel hidroalcohòlic, Protecció Civil fa un seguit de recomanacions alhora de manipular els petards

En primer lloc, cal llegir les instruccions de cada article i no guardar els petards a les butxaques. En el moment d'encendre els petards, cal tenir en compte que és perillós subjectar-lo amb les mans o a prop de la cara i el cos. S'aconsella utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic com metxes i similars.

Quant al lloc més adient per encendre la pirotècnia amb seguretat, Protecció Civil demana que no es llancin coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses, dins les cases o en llocs on hi hagi la roba estesa i els tendals. A més, demanen no llençar-los des de balconades ni finestres.

 

Les activitats virtuals de Sant Joan

L'Ajuntament ha preparat un seguit d'activitats que es poden veure al seu canal de Youtube:

  • Hi haurà un videotaller per aprendre a fer la típica coca de Sant Joan i saber més sobre les tradicions que se celebren aquesta nit, i especialment a Cerdanyola.
  • Un vídeo presentarà un contacontes per als més petits que explicarà històries i llegendes de Sant Joan. Es tracta del contacontes sobre llegendes i tradicions de la revetlla que cada any es fa el 23 a la tarda als jardins de ca n'Ortadó i que aquest any s'oferirà enregistrat perquè es pugui veure online.
  • També hi haurà un espai dedicat a recordar la darrera revetlla de Sant Joan viscuda a la ciutat amb un vídeo elaborat amb recull d'imatges de la foguera i la revetlla de Sant Joan 2019.