Tanca el 13è FIT Festival de Bambalina havent triomfat les noves apostes

El Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil s'ha celebrat el cap de setmana del 22 al 24 de setembre

Cerdanyola del Vallès deixa enrere la 13a edició del Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil (FIT), organitzat per l'entitat Bambalina entre divendres 22 i diumenge 24 de setembre. "La primera valoració és molt positiva. La gent ha sortit contenta, agradant-li coses diferents dels espectacles", ha explicat al TOT la presidenta de Bambalina, Elvi Vila. El plat fort del festival ha estat dissabte i diumenge amb teatre durant tota la jornada.

Més info: Arrenca el cap de setmana de FIT Festival després d'una inauguració màgica

Dissabte de titelles, contes de por i malabars

La jornada de dissabte va començar a les 11 h amb tres espectacles simultanis. Quan faltaven pocs minuts per a l'hora els carrers del centre de la ciutat ja començaven a omplir-se famílies encuriosides per saber què els oferiria aquell FIT. L'espectacle de titelles 'Es ven germà petit' va fer créixer una cua que ocupava tot el pati del Museu d'Art de Cerdanyola, on els més petits ja començaven a experimentar en la zona de joc lliure de 'El pájaro jocs': dues hores, temps suficient per crear les torres de pals més altes o les construccions més complexes de Lego gegant. Els infants que van optar per veure l'espectacle també van gaudir amb el magnetisme de la nina Nina i la seva "mamuns".

Més info: FOTOS: Titelles, malabars i terror amb humor en el dissabte de FIT

El pati del MAC ha acollit jocs per a infants al matí de FIT: FOTO: Nora MO

El pati del MAC ha acollit jocs per a infants al matí de FIT: FOTO: Nora MO

A l'Ateneu es respirava un ambient totalment diferent amb la 'Residència dels contes macabres', un passatge sensorial de temàtica de terror amb humor on s'explicava el conte de la maledicció de la família Usher: generació rere generació els fantasmes de la casa feien la guitza fins que cap Usher no va voler tornar. Els actors de la cia. El Sidral van aconseguir captivar el públic només amb un llençol blanc, projeccions d'ombres i una narració excel·lent. Les famílies reien més que passar por amb les continuades bromes que s'hi feien, tot i que algun esglai fort també es van endur.

Segons Vila, la rebuda d'aquest innovador espectacle va ser molt bona i que va poder-se adaptar a les diferents edats perquè grans i petits poguessin gaudir plegats. En sortir del teatre les famílies es debatien entre si els havia fet més gràcia que por o a l'inrevés. Per la seva banda, les voluntàries van "riure moltíssim" en el passi que van fer, explica Vila.

El taller de malabars Moi Jordana al FIT. FOTO: Nora MO

El taller de malabars Moi Jordana al FIT. FOTO: Nora MO

Tal com prometia Bambalina la varietat estava garantida, perquè només uns carrers més enllà, en la plaça de l'Abat Oliba, s'estava fent el Taller de Malabars de la cia. Moi Jordana, un duet de circenses que més que malabaristes eren pallassos amb molta facilitat de fer esclatar el riure. Una de les claus d'aquest espectacle va ser la participació de públic de diverses edats, que van sortir a l'escenari improvisat per a formar part de l'exhibició. Moltes d'aquestes activitats es van repetir a la tarda, i al vespre, l'espectacle itinerant 'Tomasa La Xatarrina' va tancar el dia amb cercavila.

Diumenge, protagonisme del teatre al carrer

L'últim dia de FIT es va donar més pes als espectacles amb música ja des de primera hora del matí amb l'espectacle de projeccions i música en directe 'Sona la llum', que va deixar a grans i petits estorats. La Plaça de l'Abat Oliba va aglomerar moltes famílies amb els cavallets de 'Lo Carrofil', que no van deixar de voltar.

Més info: FOTOS: El teatre al carrer i les cercaviles tanquen el 13è FIT

Un dels espectacles estrella de la jornada a la plaça va ser l'espectacle de 'clown' 'L'actitud' de JAM: una creperia ambulant on el venedor provoca tot de desastres que intenta resoldre empitjorant-los encara més. Era sorprenen com només una persona, en Jaume Jové Martí, podia fer riure alhora a tantes desenes de persones de moltes edats diferents amb el seu semblant immòtic i la seva poca vergonya. Un moment estrella va ser quan va confondre el telèfon amb les sabates del públic, que no va dubtar ni un segon a despenjar; o quan va haver de pujar-se al sostre del food truck a apagar un foc i per baixar va demanar ajuda a dos espectadors.

Les millors imatges del diumenge de FIT Festival de 2023. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les millors imatges del diumenge de FIT Festival de 2023. FOTO: Nora Muñoz Otero

Al llarg de la tarda no van parar d'apropar-s'hi moltes famílies atretes pel seu magnetisme. Cada detall de l'Actitud es convertia en una pallassada molt divertida, que va provocar inclús que algunes famílies volguessin repetir en el passi de la tarda. "Quan vam veure que en Jaume havia tret un nou espectacle, no vam dubtar ni un segon a portar-lo fins i tot abans d'haver-lo vist", assegura Elvi Vila.

Les millors imatges del diumenge de FIT Festival de 2023. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les millors imatges del diumenge de FIT Festival de 2023. FOTO: Nora Muñoz Otero

El tancament del festival va ser de gran format amb el 'De Peluix', una construcció de sis metres d'altura conduïda pels membres de Bambalina per la plaça de l'església. El fet que el ninot pogués obrir i tancar els ulls li atorgava un element de realisme que va encantar als infants. Aquesta tendresa es va barrejar a la porta del MAC amb l'última cercavila, la Zigurat Band, que des de la plaça Sant Ramon ja estava contagiant de marxa als vianants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.