Tanca un 23è Fantosfreak exitós amb 2.000 espectadors per nit

El cineasta espanyol-britànic Gerald B. Filmore ha guanyat el primer premi i el premi del públic al certamen

Aquest divendres 23 de juliol s'ha celebrat la gala de premis de la 23a edició del Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès i tres nous curtmetratges de l'àmbit internacional i nacional han estat guardonats. Entre dilluns i dijous s'han projectat els 40 curts a concurs en un Parc del Turonet que ha recuperat, inclús superat, l'afluència prepandèmia arribant a entre 1.800 i 2.000 participants cada nit i unes 300 votacions per dia. "El públic ha estat molt respectuós amb els curts i involucrat en les votacions", destaca Rafa Dengrà, el director del Festival de Curtmetratges Fantàstics i Freaks. 

Canvis i recuperacions

Enguany ha estat una edició de recuperació de velles tradicions, tornant a rebre bandes locals en concert i una exhibició de lluita lliure a càrrec dels Riot Wrestling. També s'han incorporat alguns canvis, començant per la distribució de cadires i la posició de la pantalla, que sempre s'havia instal·lat d'esquena a la gespa, però ja des de l'any passat ho van modificar perquè l'espai es quedava petit: "Teníem neguit de com funcionaria però la gent ha vingut en massa", segons Dengrà. 

El 23è Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès. FOTO: Nora Muñoz Otero

El 23è Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès. FOTO: Nora Muñoz Otero


També hi han hagut modificacions destacables en la realització. Buscant la interacció amb el públic, l'equip de control de vídeo va estar provant el primer dia la càmera motoritzada projectant-lo a la pantalla gran, i de manera espontània van pensar de crear un marc d'un cor i un efecte sonor per a animar els espectadors a fer-se un petó durant la pausa abans de començar els curts. Segons el director, aquesta incorporació "segur que es queda" perquè ha agradat molt. A més, enguany s'ha fet un salt de qualitat instal·lant un projector més lluminós i una pantalla més gran que ja tenien l'edició passada.  

El guanyador Gerald B. Filmore amb gent del públic al photocol. FOTO: Nora Muñoz Otero

El guanyador Gerald B. Filmore amb gent del públic al photocol. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

Pel que fa als curtmetratges a concurs, 20 dels 40 presentats eren d'origen estranger, per tant ha estat una edició molt internacional i variada que Dengrà agraeix: "Està bé veure la mirada diferent de gent de tot el món". El director explica al TOT la facilitat que hi ha actualment per a rebre curts estrangers respecte d'antigament, quan havíen de rebre la pel·lícula en físic. Ara, en canvi, s'estableix un termini per a presentar les propostes i aquestes es pengen en  una plataforma accessible arreu del món. 

Un palmarès internacional

Efectivament la internacionalitat ha destacat enguany també en el palmarès. El tercer premi s'en va a Dinamarca amb In the Soil, de Casper Rudolf, un curt de suspens sobre un home que cava un forat al terra del seu jardí i et manté en tensió per conèixer les seves intencions. El segon guardonat pel jurat ha estat Guts del nord-americà Chris Mclnroy, una comèdia que es va emportar el públic a la butxaca sobre un home que porta els budells per fora del cos i pretén aconseguir un ascens a la feina. 

El millor curt pel públic i el jurat

El primer premi del jurat va coincidir amb el curt favorit del públic: For Pete's Sake, de l'actor i cineasta britànic-espanyol que ara viu als Estats Units, Gerald B. Filmore. S'hi retrata una situació còmica entre un pacient i el seu metge que té una obsessió per anomenar tothom Peter. Quan Fiilmore va pujar a l'escenari la nit de divendres a recollir el premi no va poder evitar l'emoció d'haver guanyat tots dos premis: "Moltes gràcies, això és una passada", va afirmar referint-se també a la quantitat de públic. Tots els directors que anaven pujant a presentar el curt ressaltaven que era un gran orgull ensenyar el seu curt davant de tanta gent

 

Fillmore és actor, guionista i realitzador conegut a Espanya per haver participat en sèries com Gym Tony, o pl·lícules com Los Futbolísimos. També té una companyia de teatre, The Sinflow, que ha fet xous a la Gran Via. La seva última obra, Espectacular, va ser guardonada a millor obra al Short+Sweet Hollywood Festival de Los Àngeles. Actualment treballa com actor i guionista en diversos projectes, un d'ells la sèrie d'Amazon Prime, Pequeñas coincidencias

La gala final de premis

La nit de divendres 22 es van projectar sencers els tres premis del jurat, el premi del públic i també el premi Garmanbozia al curt que millor reflecteix l'essència del festiva`l. Aquest últim el va guanyar La Fée des Roberts del francès Léahn Vivier-Chapas, un curt on es posen paral·lel dues víctimes d'algun tipus de subordinació i com aquests dos s'en surten, o no.

També es van donar altres premis i mencions especials que per manca de temps no es van projectar sencers. El jurat va donar dues mencions especials a Inherent i El Semblante de Nicolai G.H. Johansen i de Carlos Moriana i Raúl Cerezo que s'havien quedat molt a prop en vots del guanyador. A més, Satanic Opus Death va ser premiada a la millor mort i al millor gag. La Inquilina, protagonitzat per Belén Rueda, es va emportar el premi al millor ensurt i a millor frase. Ontbinding va ser premiada per criatura entranyable i Lleno Por Favor pel millor crit. 

El 23è Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès. FOTO: Nora Muñoz Otero

El 23è Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès. FOTO: Nora Muñoz Otero


També es va projectar The atrofiator de Paranoia Crew, el curt guanyador del FreakXpress, un concurs de curtmetratges paral·lel que s'ha recuperat enguany en la 9a edició. Les tres condicions que havia de complir el curt era que s'hagués fet en 24 hores, que el lait motif fos un penjoll de macarrons i que hi hagués un salt de ràcord com a tècnica. 

Els entremesos més populars

Més que els curtmetratges, el tret característic del Fantosfrak són els vídeos teloners que l'equip preparar. Ja ho va destacar el guanyador Gerald B. Filmore: "No us caldrien ni curtmetratges entremig". Es tracta de diferents seccions que presenten el curt que es projectarà amb ironia i humor: el Garci Superstar, Marvin el Malvadito, Spoilerman, els Bailongos, entre d'altres. 

El 23è Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès. FOTO: Nora Muñoz Otero

El 23è Fantosfreak de Cerdanyola del Vallès. FOTO: Nora Muñoz Otero


Un dels personatges més populars és el Pepito, que enguany no ha aparegut ja que la persona que l'interpreta ja no viu a Cerdanyola, segons Rafa Dengrà. Entre curtmetratges i teloners es va completar la nit de cinema al Parc del Turonet, acabant amb un clàssic del Fantosfreak que va captivar tothom, l'unicorn Charlie

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.