Tot a punt per al 48è Aplec de la Sardana de Cerdanyola

El 48è Aplec de la Sardana es farà aquest diumenge 12 de març a partir de les 16.30 h

L'Aplec de la Sardana és el dia gran del sardanisme a Cerdanyola del Vallès. Així ho consideren els membres de l'Agrupació Cultural Sardanista, entitat impulsora de l'aplec que es farà el diumenge 12 de març al Pavelló Municipal Can Xarau a partir de les 16.30 h. 

Impuls del sardanisme

"Des de la pandèmia, el sardanisme ha pujat a Cerdanyola", diu el president de l'Agrupació, Hèctor Fornés. El dijous 2 de març es va celebrar la presentació del 48è Aplec de la Sardana, que arriba en un moment de creixement de l'entitat que cada any organitza el multitudinari esdeveniment. Fornés assegura que s'està vivint un augment de l'interès per la sardana i cada vegada més persones participen en les ballades que organitzen a la ciutat: "Ens ho diuen els grups que venen des d'altres ciutats".

Després del concert de l'Orquestra Internacional Montgrins del dissabte al vespre, aquest diumenge 12 és el torn de l'Aplec, que arrencarà a les 16.30 h i comptarà amb la música de les cobles MarinadaJovenícola de Sabadell i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. A més a més, es farà el tradicional concurs de colles improvisades. "L'Agrupació té una junta molt diversa i hem elaborat un repertori molt peculiar per l'Aplec", explica Hèctor Fornés, qui assenyala que es ballaran peces de compositors, compositores, d'èpoques més antigues i d'altres més modernes, així com músiques tant emotives com festives.

Mirada posada en el 50è Aplec

L'any 2025 se celebrarà la 50a edició de l'Aplec de la Sardana local. Des de l'Agrupació ja pensen en aquesta fita i asseguren que treballaran perquè reflecteixi el sardanisme de Cerdanyola. L'alcalde, Carlos Cordón, i el regidor de Cultura, Òscar Pons, van participar en la roda de premsa de presentació de l'Aplec i van coincidir amb la "il·lusió de cara al 50è aniversari de l'Aplec". Cordón assegura que es tracta d'un esdeveniment especial perquè va ser dels últims actes que es van fer abans de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19 i va fer una crida a la participació: "Vaig aprendre sardanes a l'escola, em vaig reenganxar a l'Aplec de Sant Iscle i allà hi seré". Per la seva banda, Pons ha agraït l'esforç de l'Agrupació i ha desitjat poder compartir més aplecs amb l'entitat.

El repte d'arribar als més joves

Des de l'Agrupació, i com passa a la majoria d'entitats de la ciutat, tenen l'objectiu d'arribar a la població més jove per assegurar la continuïtat de l'entitat. En aquest sentit, han trobat dues vies per donar a conèixer la sardana entre els més petits: els Tallers de Danses i les activitats a escoles. "Estem fent esforços per augmentar la gent jove que forma part de l'entitat", explica Antonio Zamora, membre de l'Agrupació

En el marc del Pla Educatiu d'Entorn 2022-2023, l'Agrupació Cultural Sardanista ofereix classes gratuïtes per aprendre a ballar danses tradicionals de Catalunya i d'altres indrets. El taller va començar el 28 de febrer i té lloc al pati de l'Escola Sant Martí, de 10.30 h a 11.30 h, l'últim dissabte de cada mes fins al final de curs. El taller es tancarà amb una festa que comptarà amb música en directe. Per participar en el taller no cal inscripció prèvia, només cal passar pel pati de l'Escola Sant Martí els dies i hores mencionades, amb ganes de ballar i passar-ho bé. La vocal d'ensenyament de l'entitat, Núria Pérez, apunta que cal més comunicació a les escoles per arribar a més famílies perquè coneguin la iniciativa i s'hi sumin.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.