Detectats 18 casos de tos ferina a Cerdanyola

Salut ha registrat un augment exponencial de casos de tos ferina a Catalunya: 324 en el que portem de 2024

La Conselleria de Salut ha declarat almenys tres brots de tos ferina a Cerdanyola del Vallès. Tal i com va avançar el Diari Ara i ha pogut confirmar el TOT, ja s'haurien detectat 18 casos d'aquesta malaltia respiratoria a la ciutat, tots en àmbit familiar.  

Tot i el repunt de casos a Cerdanyola, la tècnica de Promoció de la Salut de l'Ajuntament, Eva Ozcoz, ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població: "És veritat que hi ha hagut un augment important en les darreres setmanes, però no ens hem d'alarmar", ha explicat en declaracions al TOT. 

Segons ha explicat la tècnica de Salut, la majoria dels casos s'han detectat a les escoles de Primària, excepte algun cas que s'ha localitzat a Secundària. Ozcoz també ha assenyalat que s'està fent un seguiment epidemiològic a les escoles de la ciutat i recomana que si les famíles detecten que el seu fill o filla està contagiat, "no el portin a l'escola". 

 

Augment de la tos ferina a tot Catalunya

A Catalunya, desprès del pic d’incidència assolit durant 2015 s’observa durant els anys següents un descens important del nombre de casos diagnosticats de tos ferina; aquesta disminució es veu notablement reforçada durant els anys pandèmics, influenciada per l’establiment de mesures restrictives que van reduir dràsticament el contacte entre la població, i és màxima durant l’any 2022 on es van diagnosticar només 64 casos a tot el territori. A partir d’aquest any es va registrar un notable ascens en el nombre de casos diagnosticats, amb 530 casos registrats a l’any 2023 i 342 en el que portem de l’any 2024.

Aquestes xifres corresponen a un augment de la incidència de 0,84 casos per 100.000 habitants a l’any 2022 a 6,8 a l’any 2023 i a 4,39 casos per 100.000 habitants a l’any 2024.

 

Què és la tos ferina?

La tos ferina o tos convulsiva és una infecció respiratòria aguda bacteriana molt contagiosa, caracteritzada per un començament insidiós similar a un quadre catarral. És causada per un bacteri que es troba en la boca, el nas i la gola d'una persona infectada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.