La 10a Nit de Cerdanyola Empresarial premia 8 empreses i un nou emprenedor

L'alcalde Carlos Cordon va recollir el premi a Projecció de la Ciutat pel projecte del Parc de l'Alba

La Nit de Cerdanyola Empresarial va celebrar divendres 23 de novembre la seva desena edició, de la qual van sortir vuit noves empreses premiades pels seus projectes. També es va fer l'entraga del reconeixement de l'onzena edició del concurs Beca Rotary "Impuls a l'emprenedoria", adreçada a distingir la millor iniciativa local emprenedora de Cerdanyola. La premiada va ser l'acadèmia online Merceditas, pensada per a persones amb diversitat funcional. 

Jaume Maranges en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Jaume Maranges en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Els premis de Cerdanyola Empresarial van ser entregats a l'empresa Nanoligent en la categoria Innovació, Planet Biotech al millor Start Up, Voronet va rebre el premi a la RSC, Parc d'Alba el de projecció de la ciutat, Andreu Puigdel va ser reconegut per la seva trajectòria professional, Metalogràfica a major projecció empresarial, Bolsos Gasol va rebre el reconeixement del comerç i el restaurant Cap i Cua de la restauració. 

La 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

La 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

A l'inici de la gala, el president de Cerdanyola Empresarial, Jaume Maranges va intervenir per a fer una reflexió sobre la intel·ligència artificial, la qual planteja una sèrie de "reptes ètics i socials" i s'ha d'utilitzar "de manera responsable".  També va plantejar un repte a llarg termini: "Que la comarca del Vallès Occidental sigui la més important de Catalunya", animant a promoure les col·laboracions entre territoris per a formar un teixit fort. 

Fàrmac contra el càncer: Nanoligent (Innovació)

En començar l'acte, Montserrat Cano, CEO de Nanoligent, va recollir el premi a la Innovació per la feina que aquest spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Hospital de Sant Pau ha portat a terme aquest any. L'equip dedica els seus esforós al desenvolupament d’un nou fàrmac contra el càncer basat en biotecnologia d’última generació. El seu objectiu és combatre més de vint tipus de càncers en fase metastàtica per mitjà d'un nou tractament de reduïda toxicitat. 

Les empreses reconegudes en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les empreses reconegudes en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Lluita contra la sequera: Planet Biotech (Start Up)

Les fundadores de Planet Biotech, Anna Caño i Andrea Giordano, van recollir a continuació el reconeixement Start Up per ser la primera empresa de base tecnològica creada en el Centre d’Investigació en Agrigenòmica (CRAG) al Campus de la UAB. La jove empresa ambiciona solucionar un problema global com és la sequera per mitjà del desenvolupament de productes que impulsin la industria des de la comarca del Vallès Occidental. 

Responsabilitat social: Voronet (RSC)

L'empresa de quasi 40 anys d'edat Voronet va ser guardonada amb el premi a la RSC a la Nit de Cerdanyola Empresarial. Noelia Rubio, directora de persones i seguretat laboral, va recollir el premi. L'empresa s'especialitza en oferir solucions integrals i a mida en cintes adhesives, escumes tècniques i troquelats per la industria. Tenen la convicció que el futur de les empreses radica en la seva capacitat de connectar amb les persones, de crear una cultura que inspiri i involucri a tothom.

Projecte metropolità: Parc Alba (Projecció de Ciutat)

El mateix alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va recollir el premi a Projecció de la Ciutat atorgat pel projecte del Parc de l'Alba. Aquest projecte metropolità entre Cerdanyola i Sant Cugat contempla una àrea residencial, equipaments i una gran zona empresarial que rep el nom de Barcelona Syncrotron Park i que ja acull empreses i institucions de primer ordre, com el mateix Sincrotró.  

Les empreses reconegudes en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les empreses reconegudes en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Tercera generació: Andreu Puigfel (Trajectòria Professional)

L'administrador del Grup d'empreses Puigfel, Andreu Puigfel Bach, es va emocionar molt en rebre el premi a Trajectòria Professional. Empresa present a Cerdanyola des dels anys 70, tot i que el senyor Puigfel explica que en fa 70 que treballa per Cerdanyola. Als seus 85 anys, l'empresari és encara avui dels primers en arribar a la feina i dels últims en marxar. L'empresari no va poder reprimir unes paraules: "Som una empresa que ha arribat a la tercera generació i que ha superat la crisi de la construcció". 

Les empreses reconegudes en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les empreses reconegudes en la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Creixement constant: Metalogràfica (Projecció Empresarial)

Metalogràfica va recollir el premi a la Projecció Empresarial, una empresa que es va fundar l'any 1949 a Barcelona. Però es al 1992 quan es fa un salt de qualitat per tal de poder donar la màxima atenció al client i es decideix unificar els esforços, a la ciutat de Cerdanyola, amb una nova planta de més de 4.000m2 que els ha permès millorar la producció. El president Josep Maria Deu va recollir el premi. 

50 anys de comerç local: Bolsos Gasol (comerç)

També va ser emotiva l'entrega del premi al reconeixement al comerç, que va ser recollit per Cristina Gasol de Bolsos Gasol. Es va recordar la mare de Cristina, Inés, qui va obrir la seva botiga fa 50 anys, alhora que treballava amb el seu marit en una fàbrica d'embotits i cuidava les dues filles. Un camí empresarial molt encoratjador que ha tret els seus fruits amb el temps, amb l'ampliació de la botiga al doble del que era. Actualment la seva clientela de Ripollet, Montcada i Cerdanyola és ja molt consolidada. 

Slow-food premiada: Cap i Cua (restauració)

Els últims a recollir premis van ser Ana Gabriel i Isaac Gomez, responsables del Restaurant Cap i Cua, que va ser l'establiment premiat al reconeixement en restauració de la Nit Empresarial. Després de formar-se i passar per cuines com les de El Racó de Can Faves, Martín Berasategui o El Bulli, el 2010 l’Aina i l’Isaac van obrir el Capicua. La seva filosofia és "ser feliç fent feliç" oferint bon menjar, de qualitat, de quilòmetre zero, ecològic i a bon preu. 

L'Acadèmia Merceditas guanya la Beca Rotary

Durant la Nit Empresarial cinc joves emprenedors van ser reconeguts per ser finalistes de la Beca Rotary, tot i que només hi va haver un guanyador. Va ser el projecte de l'Acadèmia Merceditas promoguda per Laura Márquez. Consisteix en la creació d’una acadèmia online destinada a persones amb diversitat funcional i altres necessitats especials. L’oferta principal d’aquesta acadèmia és la d’un programa de formació online de tres mesos de durada on l’alumnat aprèn estratègies i processos d’actuació amb la finalitat de ser més autònom en les seves tasques quotidianes.

Finalistes de la Beca Rotary a la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Finalistes de la Beca Rotary a la 10a Nit Empresarial. FOTO: Nora Muñoz Otero

Novament el nom de Planet Biotech, el projecte d’I+D que ha desenvolupat 3 molècules que augmenta la tolerància a la sequera i altes temperatures en plantes de conreu, va ressonar a la sala per a rebre una menció especial. Els promotors són Ana Caño Delgado, Andrea Giordano, Simone Pistillo, Enzo J. Torasso Kasem, Albert Mascarell i Carlota Planassi. 

Tres empreses més van ser protagonistes, com a finalistes del concurs. Una va ser Confluyen Consultores, projecte que consisteix a fer un acompanyament a pimes i autònoms i donar solucions a mida per a mitigar el canvi climàtic. També Skinloop, una marca que vol produir la roba mitjançant l’aprofitament circular de residus de la industria tèxtil i generar una comunitat basada en les relacions interpersonals al voltant dels valors de la cura al medi ambient i el consum responsable. Per últim, Mel és una pàgina web destinada a estudiants universitaris, que consta de diversos apartats centrats en diferents necessitats sentides de l’alumnat. S’utilitza la neurociència, la psicologia cognitiva i de la motivació per entendre el punt de vista de l’alumnat. 

Valoració de les dades d'ocupació

A la gala va intervenir Albert Castellanos del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per a ressaltar la tasca "molt sacrifucada" de l'emprenedoria. Va fer referència a uns últims cinc anys gens fàcils, comptant la pandèmia, les guerres a Ucraïna i Palestina, i les crisis energètiques que han ocasionat. "Malgrat tot, podem dir que entre tots hem fet possible assolir la taxa d’atur més baixa dels últims 15 anys a catalunya", va dir. 

Carlos Cordón a la 10a Nit de Cerdanyola Empresarial. FOTO: Nora MO

Carlos Cordón a la 10a Nit de Cerdanyola Empresarial. FOTO: Nora MO

També va intervenir l'alcalde Carlos Cordón per a fer evident el seu orgull perquè Cerdanyola s'hagi consolidat com a "generadora de riquesa", a més de mostrar-se satisfet perquè les dades d'ocupació estiguin per sota de la mitjana del Vallès. "Cerdanyola és una ciutat on poder viura, treballar i conviure", va tancar. 

Humor i reflexió, colofó final

Per tancar l'acte abans del sopar a peu dret, Cerdanyola Empresarial tenia preparada una sorpresa: l'actuació del monologuista Marc Buxaderas. Tothom va riure molt amb els acodits que Buxaderas feia sobre el seu dia a dia amb paràl·lisi cerebral, amb frases com: "Vaig néixer prematur i unes neurones van anar a prendre un café ino vam tornar. Si algú les troba que me les porti". També va fer acudits no relacionats amb aquest tema, com la relació còmica entre algunes professions i cognoms: "El senyor Botín banquer, la senyora Calvo perruqyera o el senyor Carnisser doctor". 

Marc Buxaderas a la 10a Nit de Cerdanyola Empresarial. FOTO: Nora MO

Marc Buxaderas a la 10a Nit de Cerdanyola Empresarial. FOTO: Nora MO

Al final el monòleg va fer un gir inesperat amb aquesta reflexió: "Jo m'he despullat metafòricament davant vostre. Us convido a fer el mateix, a buscar les vostres debilitats que, tot i no ser tan evidents com les meves, allà hi són, amagades darrere de les vostres corbates". La reacció del públic va ser aixecar-se per a fer una llarga obació. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.