Cerdanyola registra la xifra d'atur més baixa dels últims 15 anys

Segons dades del Ministeri de Treball, hi ha 2.201 cerdanyolencs sense feina

L'atur torna a baixar a Cerdanyola del Vallès. El mes de juny d'aquest 2022, 47 persones van sortir de les llistes de l'atur, coincidint amb l'inici de la temporada d'estiu. Segons dades del Ministeri de Treball, hi ha 2.201 cerdanyolencs sense feina, la dada més baixa dels últims 15 anys. 

 

Milloren les dades

A Cerdanyola, aquesta és la xifra més baixa d'aturats en un mes de juny des que es recullen les dades de l'atur, a partir de l'any 2005. Aquesta caiguda de l'atur ha estta general a tot Catalunya, on s'ha batut un rècord històric d'afiliacions a la Seguretat Social. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, assegura que aquestes dades "allunyen el pessimisme" i "contradiuen els discursos més catastrofistes" sobre l'impacte de la inflació en el mercat laboral. 

Catalunya va tancar el juny amb 9.946 aturats menys que el mes anterior, una reducció del 2,86%, que deixa el nombre total d'aturats en 338.081, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social. Es tracta de la xifra d'atur més baixa en catorze anys -des del juliol del 2008-, un mes després que el total d'aturats baixés del llindar dels 350.000.

Des de associacions empresarials i de comerç com PIMEC, però, lamenten la baixa reducció de l'atur al juny: "És inexplicable amb tantes vacants de feina per cobrir", diu el secretari general de Pimec, Josep Ginesta. Des de Foment del Treball, a més a més, avisa sobre els efectes d'una "inflació desbocada a doble dígit, els problemes de subministraments, el conflicte bèl·lic a Ucraïna i els elevats preus dels carburants i del gas".

 

 

Més atur entre les dones i més treball als serveis

L'atur a Cerdanyola segueix afectant més a les dones, amb gairebé el 10% en situació de desocupació. Els homes es veuen afectats en un 6,6%. La franja d'edat amb més persones sense feina és la dels majors de 55 anys, amb una taxa del 13,58%. Entre els joves de 16 a 29 anys, la taxa d'atur és de 5,94%.

Segons l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental, la caiguda de la desocupació a la comarca s'ha concentra en els serveis relacionats amb l’empresa (-529), el comerç (-144) i la construcció (-103), a banda del grup sense ocupació anterior (-135). Al Vallès Occidental hi ha 44.658 persones a l'atur. 

L'atur cau arreu de Catalunya 

L'atur ha baixat a totes les demarcacions catalanes, amb Girona al capdavant de la reducció en percentatge (-5,28%) pel descens de desocupats en serveis vinculats al turisme. A Lleida es van registrar un 3,52% d'aturats menys i a Tarragona del 3,06%, en tots dos casos impulsats per la reducció de l'atur als serveis. A Barcelona, els llistats dels serveis d'ocupació van caure un 2,47%, per les sortides de desocupats de la indústria (-769) i dels serveis (-4.741).

Dels aturats a Catalunya el mes de juny, el 58% són dones. Així mateix, hi ha 18.206 desocupats menors de 25 anys (un 5,3% del total), 1.016 menys que el mes passat.

1 de cada 2 contractes, indefinits

En aquest mes s'han signat 280.974 contractes a Catalunya, 23.953 més que al maig (9,32%). De juny a juny, el nombre de contractes signats creix en 14.407 firmes, el que es tradueix en un increment del 5,40%.

Durant el mes de juny, els contractes indefinits pràcticament representen 1 de cada 2 firmes registrades a Catalunya. En total, s'han formalitzat 121.847 contractes indefinits, un 6,3% que al maig i un 260,20% més que fa un any.

Impuls dels fixos discontinus

La tendència coincideix amb el conjunt de l'Estat, on s'han signat 1.768.988 contractes, dels quals 783.595 (44,3%) han estat indefinits. En termes interanuals, representa un increment del 353,30%.

El govern espanyol ho atribueix a l'entrada en vigor de la reforma laboral i ho argumenta afirmant que el desembre del 2021 –mes previ a la reforma- la contractació indefinida suposava un 10% del total. A partir d'aleshores ha mostrat una tendència ascendent: al gener va pujar fins al 15%, al febrer fins al 22%, al març fins al 31%, i va superar el 45% tant a l'abril com al maig.

L'increment de contractació indefinida s'explica en part per l'impuls dels fixos discontinus, una figura potenciada per la modificació del mercat laboral, que representen un 35% dels indefinits. Segons informa el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, els afiliats espanyols amb contracte indefinit multipliquen per cinc la mitjana de la contractació habitual al juny, un mes procliu a la contractació temporal.

Reducció d'ERTO

Pel que fa als ERTO, els relacionats amb la covid-19 van acabar, la majoria, al març. La resta d'expedients per causes econòmiques s'han anat reduint i ara afecten 2.872 treballadors (600 empleats menys); els de força major es mantenen amb un centenar de persones (105) i el mecanisme sectorial aprovat per les agències de viatges està en vigor per 428 treballadors, la meitat que al mes anterior

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.