Es posa en marxa la Zona de Baixes Emissions

Totes les preguntes i respostes sobre la Zona de Baixes Emissions de Cerdanyola

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Cerdanyola ha entrat en vigor aquest dilluns 1 de juliol i es donaran sis mesos de marge abans que es comenci a sancionar el gener de 2025. Cerdanyola s'incorpora així a les ciutats que ja disposen de zones de baixes emissions com ara Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Adrià del Besòs, Sant Joan Despí, Sant Cugat del Vallès i Badalona.

La regidora de Mobilitat, Conchi Martínez, explica que la finalitat de la implantació de la ZBE és "millorar la qualitat de l'aire i disminuir la creació de gasos d'efecte hivernacle perquè tenim una demostrada contaminació atmosfèrica i aquesta té un greu impacte en la salut". Martínez també recorda que "davant aquesta problemàtica, la llei de canvi climàtic i transició energètica obliga a totes les ciutats de l'Estat espanyol de més de 50.000 habitants a l'establiment de les zones de baixes emissions, una àrea delimitada a la circulació de vehicles contaminants".

 

Quan es començarà a sancionar?

El règim sancionador de la ZBE es posarà en marxa a partir de l'1 de gener de 2025. D'aquesta manera, hi haurà un període de sis mesos entre la posada en marxa de la ZBE i l'aplicació de les sancions en què l'Ajuntament realitzarà una campanya informativa i farà la instal·lació de càmeres i la senyalització corresponent.

 

Quina àrea cobreix la ZBE?

L'àmbit territorial de la ZBE comprèn tot el nucli urbà del municipi "perquè creiem en una ciutat de baixes emissions" destaca la regidora de Mobilitat. Però, cal destacar que hi haurà vies principals per les quals es permetrà circular sense distinció d'etiqueta i horari. Aquestes vies són: Carretera N150, Avinguda Canaletes, Avinguda Guiera, Carrer Santa Rosa, Avinguda del Parc Tecnològic, Carrer dels Boters, Avinguda Roma, Carrer Serragalliners, Ronda Serraparera, Carrer de La Clota, Carrer Santa Anna, i Carrer Can Pallarès. 

Hi ha un segon nucli, corresponent a l'EMD de Bellaterra i Turó de Sant Pau definit per als accessos de l'AP7, el Camí Antic de Sant Cugat a Sabadell, la BV-1414 i el camí de la UAB. Totes les vies excloses de la ZBE són de doble sentit per "garantir la lliure circulació i no crear fronteres" explica Conchi Martínez, regidora de Mobilitat.

Mapa definitiu de la Zona de Baixes Emissions de Cerdanyola. FOTO: Ajuntament

Mapa definitiu de la Zona de Baixes Emissions de Cerdanyola. FOTO: Ajuntament

 

Quins vehicles no podran accedir a la ZBE i en quin horari?

Els vehicles més contaminants, és a dir, els que no disposen de les etiquetes ambientals, Zero, Eco, C o B no poden accedir a la zona delimitada com a Baixes Emissions els dies laborables, de dilluns a divendres en horari de 7.00 a 20.00 hores. Així i tot, hi ha una llista d'exempcions i moratòries:

En aquest enllaç pots consultar si el teu vehicle hi pot circular i evitar sancions

Queden exempts i poden continuar circulant per la ZBE:

• Els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR)
• Els vehicles que presten serveis d'emergència i essencials
• Els vehicles dedicats al transport de persones amb malalties o discapacitats

A la web de l'AMB es poden registrar les diferents tipologies de vehicles sense etiqueta i que compleixin alguna de les característiques anteriors.

 

Es podran demanar autoritzacions?

Els vehicles que no disposin d'alguna de les etiquetes ambientals, també poden expedir autoritzacions:

• D'accés esporàdic (fins a 24 l'any)
• Vehicles dedicats al transport de persones que han de fer tractaments mèdics de manera periòdica
• Vehicles especials que presten un servei o activitat singular. Es poden trobar a l'ordenança municipal corresponent (p. ex. vehicles d'autoescola, portacontenidors, cisterna, blindats, camions gàbia, dúmper, etc.). L'autorització té una durada anual
• Vehicles que presten servei en una activitat singular amb autorització municipal (p. ex. mudança o rodatge)
• Vehicles que fan proves dinàmiques als tallers mecànics.
• Vehicles de persones que acreditin uns ingressos econòmics anuals inferiors a 2 vegades l'IPREM, incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar. L'autorització té una vigència d'un any i és renovable
• Vehicles dedicats a l'activitat professional, als titulars dels quals els falten com a màxim 5 anys per arribar a la jubilació
• Vehicles que se substituiran per un de nou. Cal acreditar la compra d'un vehicle que compleixi els requisits ambientals.

Les autoritzacions s'han de tramitar al web de l'AMB.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.