La fotografia a Cerdanyola: una història retratada

Des del 19 de març fins al 19 d’abril, es podrà visitar a l’Ateneu de Cerdanyola l’exposició sobre les fotografies de l’Aplec de Sant Iscle de l’any passat

Cerdanyola és una ciutat fotogràfica. Des de fa 55 anys l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola i Ripollet és l’organitzadora de diverses  exposicions i concursos de fotografia de la ciuat: pel Roser de Maig, per Sant Antoni Abat o per l’Aplec de Sant Iscle, entre d’altres. Precisament, les fotografies d’aquest últim, estaran exposades des del 19 de març fins al 19 d’abril a l’Ateneu de Cerdanyola. El lliurament de premis serà el divendres 22 de març a les 18.30h al mateix Ateneu. 

 

55 anys captant la realitat

Afocer es crea l’any 1969 al Bar Grau com a “Agrupación Fotográfica Sardañola”, amb la missió de fomentar i difondre la fotografia a Cerdanyola. L’agrupació no para de créixer, s’expandeix a la localitat veïna de Ripollet i 30 anys després, al 1999, la Federació Catalana de Fotografia els concedeix el títol de “Millor Entitat Catalana de l’Any”; i l’any 2000, és la “Confederación Española de Fotografia” qui els ensacredita com la millor Entitat de l’Estat. Actualment, compten amb 200 socis i socies.

 

Del blanc i negre al mòbil

Als anys 60 és quan es comença a introduir la fotografia a color, quan fins llavors la gent feia les fotografies amb blanc i negre. Després va entrar la diapositiva, i també va canviar el concepte de fer fotos. I el mateix, anys després amb el digital i ara amb el mòbil. “Sempre que entra una tecnologia nova, és dificil que sigui acceptada, però mica en mica, ens adonanem de les aventatges que té”, assegura el president d’Afocer, J. Manel Requena. “La qüestió és adaptar-se als nous mitjans que van apareixent sense perdre l’escència de captar la realitat”.

 

Explicar la història

El més rellevant de les fotografies és que perduren en el temps i serveixen per explicar els moments històrics que ha viscut la humanitat. “Són documents d’alt valor històric i social”, afegex.

 

Presència de les dones

Històricament, la presència de les dones en el món de la fotògrafia havia sigut bastant reduida. Tot i això, en els últims anys cada vegada més dones s'interessen per la fotografia. A Afocer, tot i que la presència masculina encara és majoritària, hi ha força sòcies que habitualment col·laboren amb l'associació, ja sigui participant a concursos, tallers, sortides fotogràfiques, fent de jurat, o formant part de la Junta Directiva. Precisament, són dues dones les qui han guanyat el primer (Núria Puentes) i el segon premi (Ana Maria Martin). 

1r Premi de l'Aplec de Sant Iscle. FOTO: Núria Puentes

1r Premi de l'Aplec de Sant Iscle. FOTO: Núria Puentes

 

Fotògrafs rellevants de Cerdanyola

Es podria dir que Cerdanyola ha sigut fotografiat des de tots els angles i per moltes càmeres, però alguns d'ells han deixat la seva marca a la ciutat:

Luicien Roisin

El francès Luicien Roisin es va convertir en el primer fotògraf de Cerdanyola en emigrar des de França a principis del segle XX. Les seves fotografies sèpia de Cerdanyola evoquen una imatge bucòlica i rural i serveixen per explicar l’evolució del poble agrícola a la ciutat industrial que ha experimentat en l’últim segle. Roisin va ser un dels grans fotògrafs de principi del segle XX de tot l’Estat. 

Joan Cabanas

Encara que mai va viure a Cerdanyola, Joan Cabanas Alibau (Barcelona, 1907 - Sant Cugat, 1952) va ser, tal i com explique les cròniques de l’època, el primer “fotògraf oficial” de Cerdanyola. Aquí és on va aconseguir consolidar una sòlida posició de la que semblava impossible moure’l. Durant anys, va “gairebé monopolitzar l’activitat fotogràfica a Cerdanyola”, deia Escursell.

Gabriel Escursell

Si algú va agafar el relleu de Cabanas com a fotògraf oficial de Cerdanyola, aquest va ser Gabriel Escursell. Juntament amb el seu germà Francesc, qui es va centrar més en Ripollet, va ser un dels fotògrafs més actius d’Afocer i l’autor de diverses fotografies del TOT Cerdanyola de finals dels 80. Al llarg de 50 anys, Escursell va ser una de les figures de referència a Cerdanyola.

Més info: Llàgrimes i agraïments en l'homenatge al fotògraf Gabriel Escursell

Octavi Cardona

Tal i com explica J.A. Hidalgo al llibre ‘Escursell’, Octavi Cardona, ha passat a la història de Cerdanyola gràcies a la seva tasca com a col·laborador de Jaume Mimóen els llibres que aquest va publicar sobre la ciutat. Les seves fotografies, algunes de les quals també van ser portada al TOT Cerdanyola, combinen paisatges urbans amb escenes quotidianes.

Pepe Urbano

Pepe Urbano va arribar a Cerdanyola de molt jove procedent de Ciudad Real. La seva passió per la fotografia el va portar a convertir-se en el fotògraf oficial de l’Ajuntament i a documentar a través d’imatges la història de Cerdanyola del Vallès. Com a fotògraf també va formar part del diari El Cerdanyola i també va col·laborar amb el butlletí municipal ‘Riu Sec’. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.