Llàgrimes i agraïments en l'homenatge al fotògraf Gabriel Escursell

El GREC i l'Afocer han commemorat els més de 50 anys de trajectòria del fotògraf, que ha rebut un pin d'or

La sala d'actes del Museu d'Art de Cerdanyola ha acollit aquest diumenge 18 de setembre l'homenatge al fotògraf Gabriel Escursell, organitzat amb afecte pel Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) i l'Agrupació de Foto-Cine de Cerdanyola-Ripollet (Afocer). En l'acte s'ha presentat el llibre Escursell. 52 anys fotografiant Cerdanyola, un recull de la història de la ciutat en imatges, i Escursell ha rebut un pin d'or per ser soci d'Afocer durant més de 50 anys.

A l'ambient s'ha notat l'estima que els cerdanyolencs li confereixen al fotògraf. La sala s'ha omplert de gom a gom amb assistents asseguts i aixecats, inclús, algunes persones no han pogut entrar per manca d'espai i han esperat a fora per a saludar a Escursell. 

"Cada foto té una història"

Durant la primera part de l'homenatge s'ha reproduït un vídeo amb imatges fetes per la família Escursell, tant a Cerdanyola com a Ripollet. De fet, moltes d'aquestes imatges han sortit en la portada del TOT durant anys. Tot seguit, Juan Antonio Hidalgo del GREC ha explicat com va sorgir la idea de l'acte: "Neix del Sant Jordi online de fa dos anys". Volíen publicar un llibre amb les seves fotografies que es pogués reproduir online, però no tenien imatges de qualitat. Finalment les van aconseguir perquè el mateix Escursell havia cedit el seu treball a l'Ajuntament, i el llibre va tirar endavant.

Públic en l'homenatge a Gabriel Escursell. FOTO: Nora MO

Públic en l'homenatge a Gabriel Escursell. FOTO: Nora MO


El llibre es compon d'una breu biografia, un apartat d'imatges històriques que Escursell en col·laboració amb el Tot Cerdanyola van recuperar, i finalment imatges de la família Escursell. Hidalgo ha explicat: "Cada foto té un comentari on Escursell explica els records que li evocaven", i en resposta Gabriel Escursell ha puntualitzat que "cada foto té una història". Aquest recull en imatges de la història de Cerdanyola es pot comprar a partir d'aquest dilluns a les llibreries de la ciutat i té un preu de 10 euros, tot i que també s'hi podrà accedir gratis a la versió en PDF. 

Pin d'or tacat de llàgrimes

El moment més emotiu de l'acte ha estat quan Dolors Basses, representant d'Afocer, ha fet entrega a Escursell d'un pin d'or: "Als socis que porten 25 anys els donem un pin de plata, i si arriben als 50, que Escursell els ha superat, és d'or". Amb aquestes paraules de Basses, el fotògraf no ha pogut reprimir les llàgrimes i el públic l'ha abraçat amb un càlid aplaudiment

Gabriel Escursell plora mentre li donen el pin d'or. FOTO: Nora MO

Gabriel Escursell plora mentre li donen el pin d'or. FOTO: Nora MO

 

L'alcalde Carlos Cordón també ha estat present l'acte, que ha agraït poder participar en un homenatge "tan merescut". Cordón ha destacat que Escursell és una "persona molt estimada" a la ciutat, tot destacant el valor de les seves imatges: "Les fotos al final són un bé preuat pel present i el passat, també per escriure les noves pàgines i el futur de la ciutat". També ha aprofitat per a refermar el compromís de l'Ajuntament per "fer un arxiu històric com Déu mana".

El testimoni fotogràfic d'Escursell

L'acte s'ha tancat amb els agraïments del mateix Gabriel Escursell "a les persones que han col·laborat" en la commemoració, i citant també el Tot Cerdanyola. A més, ha explicat una anècdota que va viure a la dècada dels 40 o 50 a Ripollet: "Vaig veure un senyor amb una màquina de fotografiar, molt grossa, i li vaig preguntar, 'escolti, què val?'. I em va respondre, si em portes una patata us faig la foto, referint-se al meu germà i a mi". Amb aquestes paraules, Escursell ha volgut ressaltar la feina de fotògrafs fotografiaven amb "màquines que semblaven carretons" amb una qualitat "molt bona". 

Llibre de Gabriel Escursell. FOTO: Nora MO

Llibre de Gabriel Escursell. FOTO: Nora MO


El fotògraf ha acomiadant l'acte, i en part també la seva trajectòria, amb aquestes paraules: "Fins aquí el meu testimoni sobre la fotografia, gràcies per la vostra assistència".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.