El Govern destina 16,8 milions per al ressegellat de l'abocador de Can Planas

Segons la Generalitat, amb aquesta actuació es busca recuperar l'espai ocupat pel dipòsit com a zona verda

La Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimiarts concedir una subvenció a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per finançar el projecte d'obra de ressegellat del dipòsit de residus de Can Planas, a Cerdanyola. L’ajut es vehicularà a través de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), que concedirà a l’AMB, titular de la instal·lació, un import màxim de 16.800.000 euros.

Aquest finançament es destinarà al projecte d'obra de ressegellat i a les actuacions complementàries del dipòsit de residus de Can Planas, de 18 hectàrees de superfície i un volum de 2,45 milions de metres cúbics, situat dins del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional de Cerdanyola, que té un cost total de més de 21 milions d’euros.

 

Una preocupació ambiental històrica

El dipòsit de Can Planas, una antiga argilera reblerta per residus de diversa tipologia, ha estat objecte de reptes ambientals al llarg dels anys, després d’evidenciar-s’hi surgències de lixiviats, contaminació de les aigües subterrànies i emissions de biogàs després d’haver-se clausurat entre els anys 1988 i 1995. Aquestes preocupacions van motivar una sèrie d'actuacions per minimitzar-ne l'impacte, incloent-hi la construcció de barreres hidràuliques i la millora del drenatge.

En un comunicat, expliquen que "el ressegellat del dipòsit es considera fonamental per al desenvolupament socioeconòmic de la zona i per garantir la preservació del medi ambient". Per tant, aquesta actuació, juntament amb el tractament de lixiviats i la implementació de barreres hidràuliques, contribuiria a "millorar la qualitat de l'aigua del torrent de Can Magrans i de la riera de Sant Cugat, així com dels aqüífers locals", afirmen.

 

Imprescindible per la urbanització del Centre Direccional

Segons el Govern de la Generalitat, "el projecte de ressegellat s'ajusta als requisits de la normativa actual reguladora de dipòsits i busca recuperar l'espai ocupat pel dipòsit com a zona verda, compatible amb la urbanització prevista dins del PDU. A més, millorarà la connectivitat ecològica entre diferents àrees naturals de la regió, com la serra de Collserola i la serra de Galliners".

La decisió de concedir aquesta subvenció s'ha pres després de considerar la singularitat del dipòsit de Can Planas, tant per la seva problemàtica ambiental com per la seva ubicació dins la corona metropolitana. Així mateix, el projecte de ressegellat ha estat reconegut com una actuació de millora ambiental d'interès general i s'ajusta als criteris d'ús del cànon de residus, per ser una inversió en infraestructures relacionada amb la gestió dels residus. Amb aquesta iniciativa, el Govern es vol comprometre "amb la preservació del medi ambient i el desenvolupament sostenible, garantint al mateix temps la salut i el benestar de la ciutadania".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.