L'índex per limitar el lloguer entra en vigor: consulta el preu de casa teva

El Ministeri d'Habitatge ha habilitat un cercador per consultar els valors de referència del preu del lloguer d'un habitatge concret, en què només cal introduir la referència cadastral

L'índex de referència del preu del lloguer s'ha publicat aquest divendres, 15 de març, al BOE i, per tant, entrarà en vigor dissabte. El govern espanyol defensa que aquest sistema posarà un topall als preus dels lloguers. Les principals mesures són que el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims anys després de l'actualització anual. En el cas dels grans tenidors (propietaris d'almenys cinc habitatges) el lloguer no podrà superar l'índex de referència. 

Per poder calcular aquest índex, el Ministeri d'Habitatge ha habilitat un mapa interactiu en què es pot consultar els preus de les seccions censals. L'eina dona informació com el nombre d'habitatges que hi ha a cada zona censal i el rang de preus de l'índex amb la quantia màxima i la mínima mensual. 

Més info: Com afectarà el nou índex de preus de lloguer a Catalunya i Cerdanyola?

 

Consulta els valors de referència de casa teva 

Més enllà del mapa interactiu per zones censals, el Ministeri també ha posat al servei de la ciutadania un cercador per consultar l'índex de preu del lloguer d'un habitatge concret. Es pot introduir directament la referència cadastral o fer una cerca amb l'adreça completa. Després, es pot afinar el resultat de l'índex especificant la superfície construïda, el certificat energètic, l'any de construcció, l'estat de conservació, l'alçària. L'eina també et permet indicar si l'immoble té altres característiques com ascensor, piscina comunitària i altres serveis. 

 

140 municipis tensats

Amb l'índex publicat al BOE, Catalunya pot tramitar la declaració de les zones tensades. De moment, la Generalitat és l'únic govern autonòmic que fins ara ha sol·licitat la seva aplicació. El passat mes de juny, el Govern va ampliar de 60 a 140 municipis on aplicar aquest índex i on resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, incloent-hi pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya, i també Cerdanyola del Vallès.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.