Més inversió a Collserola per fer front a la sequera i prevenir els incendis

El departament d'Acció Climàtica ha acordat amb l'AMB destinar al parc un milió d'euros més, a banda del milió ja pressupostat

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural s'ha compromès amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a redoblar la inversió que es destina al Parc Natural de Collserola amb l'objectiu de fer front a l'impacte que està tenint la sequera en el medi natural de l'entorn i per fer tasques de prevenció d'incendis. Així ho va traslladar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, al president de l'AMB, Jaume Collboni, durant una reunió que es va celebrar aquest divendres al Departament. D'aquesta manera, el compromís de la conselleria és de destinar un milió d'euros més al parc, a banda del milió que ja està pressupostat.

Ambdues parts van acordar la necessitat de fer aquesta ampliació pressupostària degut, en primer lloc, a l'actual context d'emergència climàtica, però alhora per la singularitat que té el Parc de Collserola tant per la seva ubicació com per la densitat de població.

Les actuacions previstes passen per la realització d'accions de millora a zones afectades per episodis de sequera, la reconfiguració dels camins, especialment en zones amb presència d'espècies d'especial significació, l'eliminació de flora al·lòctona invasora, així com accions vinculades a la redacció i execució del Pla de gestió integral de la riera de Vallvidera que inclou, entre d'altres, l'eliminació de captacions i abocaments a la llera o actuacions al mateix pantà de Vallvidrera.

A la reunió també hi va assistir el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i Xavi Paz, vicepresident executiu del Consorci del Parc Natural de Collserola i alcalde de Molins de Rei. Els diferents representants van fet un repàs detallat de l'actual situació de sequera que viu el país, i en concret de l'àrea metropolitana, i van comentar les diverses obres que s'estan realitzant tant per part de l'ACA com per la resta d'operadors.

El conseller Mascort va manifestar que el treball conjunt i coordinat de les diferents administracions "és clau per a fer front als desafiaments que planteja el canvi climàtic". En aquest sentit, el president de l'AMB, Jaume Collboni, va apuntar que gràcies a la col·laboració institucional es té "l'oportunitat de fer avançar el Parc Natural de la Serra de Collserola, un espai natural únic a Europa".

 

Collserola, un punt calent

Cerdanyola, igual que la resta de Catalunya, va viure l'estiu passat un dels més calorosos i més secs dels últims anys. El 20 d'agost, davant la calor extrema i la falta de pluges, Protecció Civil de la Generalitat va decidir activar la fase d’Alerta del Pla d’Emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) pel risc d’incendi forestal previst a partir d'aquell dia.

Tenint en compte l’avís d’alt risc d’incendi forestal, el Parc Natural de Collserola també va demanar extremar les precaucions en el medi natural i no accedir al Parc mentre durés aquest episodi d’alerta i d’altes temperatures. Collserola també va mantenir tancats els miradors del Parc Natural, així com els aparcaments no vinculats a la restauració.

Més info: Un agost marcat per les altes temperatures i el risc d'incendi

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.