Episodi d'alta contaminació a Catalunya per pols sahariana

L'arribada de pols sahariana ha elevat els nivells de contaminació per partícules a tot el país

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren per causa dels nivells alts de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, provocat per la intrusió de pols sahariana.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el 21 d’octubre va ser superior al llindar recomanable i la previsió és que segueixi sent elevat durant aquest dijous. La informació que es disposa sobre la qualitat de l’aire i la previsió meteorològica fan preveure una situació de risc de superació del llindar establert.

L’episodi d’alta contaminació per partícules suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit i recomanar a la població que utilitzi el transport públic. A més, s'insta a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

Recomanacions a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc. 
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.