Els Mossos incorporen al mapa d'explosius la bomba de la Guerra Civil trobada a Cerdanyola al 2006

El cos de policia ha creat un mapa interactiu amb 8.250 explosius localitzats a Catalunya relacionats amb conflictes bèl·lics

A l'abril de 2006 els Tècnic Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d'Esquadra van neutralitzar tres bombes de l'aviació SD250 utilitzades per la Legió Còndor de Luftwaffe alemanya durant la Guerra Civil Espanyola. De les tres bombes, només una es va poder concervar, les altres dues es van haver d'eliminar degut al seu mal estat. Es tracta d'una bomba de 250 kg de pes i 75 kg d'explosius en el seu interior, el que la converteix en una de les bombes més grans de l'època. 

Aquesta bomba va ser la primera de les tres en trobar-se, el 24 d'abril, mentre que les altres dues es van trobar en els dies posteriors. La troballa es va produir durant la construcció del dipòsit de vehicles que hi ha al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Cerdanyola

El director del Museu d'Història de Cerdanyola, Joan Francès, creu que la bomba va ser llançada a principis del 1939, ja que "el 1938 el protagonisme dels bombardejos a Barcelona els té l'aviació italiana, per tant, al ser una bomba alemanya hauria de ser durant l'ofensiva del 39".

 

Un mapa interactiu d'explosius

Aquest artefacte, que es pot visitar al Museu de Ca n'Ortadó, s'afegeix al mapa ineteractiu que han dissenyat els Mossos d'Esquadra. Es tracta d'un mapa amb 8.250 explosius localitzats a Catalunya des de 2012 relacionats amb conflictes bèl·lics. La nova eina vincula els artefactes amb episodis rellevants com les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, les Carlinades, la invasió napoleònica, i sobretot, la Guerra Civil

Segons va explicar en roda de premsa Gustau Aparisi, sotscap de l'àrea TEDAX-NRBQ de Mossos d'Esquadra, la iniciativa de dibuixar aquest mapa va en la línia del compromís del cos per treballar i col·laborar en la recuperació i preservació de la memòria històrica. Aparisi va indicar que el mapa recopila els elements localitzats des del mes de gener de 2012 al territori català i que, en concret són 2.081 projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines.

A més, va assegurar que en aquest període, el cos també ha destruït 6.923 artefactes explosius. En concret, els agents han detonat de forma controlada 1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.

El sotscap de TEDAX va detallar que les àrees on s'han fet més troballes corresponen a l'Alt Urgell, Alt Empordà, Ribera d'Ebre i Baix Llobregat. Aquesta distribució està relacionada amb la Guerra Civil, l'episodi bèl·lic més proper en el temps. Les dues primeres comarques són zones pròximes a la frontera amb Andorra o França, on soldats del bàndol republica que fugien haurien abandonat armament. Les altres dues, són punts calents del conflicte. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.