Noves restriccions per la sequera a Cerdanyola

Els gimnasos i instal·lacions esportives hauran de tancar les dutxes quan s’entri en la fase 3 de l’emergència

Les piscines privades, d’hotels i balnearis no es podran reomplir quan entri en vigor l’emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual en forma part Cerdanyola del Vallès. Tot i això sí que es permetran les piscines esportives, però amb algunes limitacions. Aquesta és una de les modificacions del Pla Especial de Sequera que el Govern ha aprovat aquest dimarts, 16 de gener, que es prepara així per quan s’entri en aquest escenari les properes setmanes.

El passat mes de desembre el titular d'Acció ClimàticaDavid Mascort, ja va avançar que el Govern modificaria algunes de les restriccions que el Pla Especial de Sequera preveu per a la fase d'emergència i que, a més, n'afegiria de complementàries, com la moratòria a noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d'aigua, com ara granges, hotels o càmpings.

Totes les mesures aprovades aquest dimarts entraran en vigor un cop es decreti l'emergència al sistema Ter-Llobregat. Un cop entri en vigor, el Pla Especial de Sequera preveu tres nivells d'emergència que s'aniran decretant en funció de l'evolució de les reserves d'aigua.

 

Fases del Pla Especial de Sequera

 

Fase 1

Les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d'aigua de la resta d'instal·lacions. La resta de piscines que no estan incloses dins aquest cens, com les privades o les dels hotels, no es podran reomplir ni total ni parcialment. Tampoc les piscines comunitàries o les de balnearis.

 

Fase 2

Si un centre esportiu vol reomplir la piscina, les dutxes de les instal·lacions s'hauran de tancar. En el cas de les piscines descobertes destinades a l'ús de l'esport federat, en la fase 1 de l’emergència, només podran mantenir-se obertes si el centre tanca les dutxes per compensar el consum, ja que, segons ha apuntat l'executiu, l'aigua d'aquestes s'evapora molt més fàcilment.

 

Fase 3

La fase 3 de l’emergència, en canvi, afectarà a tots els gimnasos i clubs esportius, tinguin o no tinguin camp de gespa o piscina. En aquest estadi, el més restrictiu que preveu l’emergència, el Govern ordenarà el tancament de les dutxes de totes les instal·lacions esportives i, a més, quedarà prohibit regar els camps de gespa així com omplir o reomplir les piscines d’aquestes instal·lacions.

 

Excepcions

En el cas del reg de camps de gespa destinats a l'esport federat, l'executiu ha aprovat flexibilitzar la restricció prevista en el Pla Especial de Sequera i es permetrà el reg en les fases 1 i 2 de l'emergència, però només amb aigua regenerada o freàtica que no competeixi contra l'abastament domiciliari.

D'altra banda, sí que permetrà omplir o reomplir piscines destinades a l'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències, centres d'educació social o de la xarxa de serveis d'atenció social, així com les piscines destinades al bany de persones que tenen diagnosticada una alteració de conducta. Així mateix, les piscines d'aigua de mar que no estan connectades a la xarxa de subministrament també es podran omplir o reomplir.

 

Mesures que s'aplicaran quan es decreti l'emergència al sistema Ter-Llobregat

Es prohibirà l'ús de les dutxes a les platges i activitats com les pistes de gel o les festes d'escuma, hi haurà una reducció de cabals mínims d'emergència de la Muga, el Ter i el Llobregat. Una altra de les mesures complentàries que es durà a terme és la moratòria a noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d'aigua, com ara granges, hotels o càmpings, un cop s'entri en emergència.

 

Mesures d'emergència que no es modifiquen

Entre les mesures que d'estalvi d'aigua que es mantenen s'inclou la reducció fins a 200 litres per habitant i dia de la dotació màxima, una quantitat que pot baixar fins els 160 litres en cas d’emergència extrema.

A més, s’estableix la reducció del 80% del reg agrícola, del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials, i la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).

Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència, poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.