L'Ajuntament liquida el pressupost de 2023 amb un superàvit de 5,2 milions d'euros

El ple municipal també va donar compte del romanent de tresoreria de l'Ajuntament: gairebé 17 milions d'euros

El Ple Municipal de Cerdanyola del mes de març, celebrat el dijous 21 de març, ha estat marcat per la liquidació del pressupost municipal de l'any 2023, que s'ha tancat amb un superàvit de 5,2 milions d'euros i un romanent de tresoreria de gairebé de 17 milions. El govern (PSC) fa un balanç positiu, però les principals crítiques de l'oposició han estat dirigides al nivell d'execució de les inversions, que se situa en el 38%.
 

Tancament en positiu del pressupost

 


En aquesta sessió del Ple, el govern del PSC va donar compte a la resta de grups de la liquidació del pressupost de l'any 2023. El regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez, va explicar que el resultat pressupostari ha estat positiu amb un superàvit de 5.243.322,19 euros. El pressupost del 2023 s'ha tancat també amb un romanent de tresoreria per a despeses generals per import de 16.937.997,54 euros.

Sánchez també va explicar que la gestió mitjana de la despesa corrent s'ha situat gairebé en el 90%, i va destacar "la bona solvència de l'Ajuntament, que demostra que els comptes estan sanejats": un límit del nivell d'endeutament d'11,3 milions mil euros i un Període Mig de Pagament a proveïdors de 14,8 dies.

Tot i això, el principal motiu de debat entre l'oposició i el govern va ser el grau d'execució de les inversions previstes. Javi Sánchez va confirmar que a Cerdanyola, el 2023 s'ha tancat amb un 38% de les inversions executades. El regidor es va mostrar satisfet i va assenyalar que, "comparativament parlant, l'execució és molt millor que altres anys". De fet, el 2022 va ser del 19%, la meitat. 
 

Crítiques de l'oposició

 

El regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Íñigo García de Enterría, va repassar algunes de les inversions previstes i no executades en àmbits com mobilitat urbana, habitatge, pavimentació de la via pública o serveis socials. En canvi, va recriminar que s'hagi gastat més del previst en partides com 'festes populars' o en neteja i recollida de residus, "quan la ciutat no està neta".

Per la seva banda, el regidor d'En Comú Podem, Pedro Arco, va criticar l'augment de l'IBI veient aquests resultats: "l'acumulació de diners només demostra una mala gestió per part del govern", va afirmar.

Davant les crítiques, el regidor de Serveis Econòmics va assegurar que "per temes legals, a vegades no és possible gastar tots els diners que voldríem" i va apuntar que, tot i això, "l'execució és superior a altres municipis del voltant, com Sant Cugat o Rubí, que se situa al voltant del 14%".
 

Dues modificacions pressupostàries

 

A l'ordre del dia també es va aprovar la modificació de cinc ordenances fiscals: els impostos de construcció (ICIO), la plusvàlua, la gestió de residus municipals o algunes taxes com la de les terrasses. Segons va explicar Javi Sánchez, són modificacions merament tècniques "per tal d'adequar la normativa vigent i millorar la seva comprensió". Aquest punt es va aprovar amb el vot favorable del PSC, l'abstenció d'ERC, PP, Junts i VOX, i el vot contrari de Guanyem i En Comú Podem.

D'altra banda, es van aprovar dues modificacions de crèdit per un valor total de més de 800.000 euros. La meitat aproximadament per al pagament de factures presentades a final de 2023 i l'altra meitat per altres qüestions: 45.000 euros per poder fer front a la indemnització d'una família del carrer Salvador Espriu, 234.000 per pagar l'expropiació d'unes finques al carrer Alzina, 60.000 euros per fer front a demandes del servei de redacció i aprovació del servei d'urbanisme, 84.000 de despesa pel subministrament de la caldera del pavelló de Can Xarau o 10.000 euros per fer front a la convocatòria de subvencions per entitats veïnals i centres cívics, que no es va poder resoldre el 2023.

En aquest sentit, des de l'oposició va demanar que es posessin els diners del romanent per fer front a aquestes modificacions pressupostàries. Tot i això, tots els grups municipals van votar a favor d'aquesta modificació, excepte Guanyem, En Comú Podem i Junts.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.