Un any després de les eleccions municipals de 2019: Quin balanç fan els partits?

Aquest 26 de maig es compleix un any de les eleccions municipals de 2019 que van portar un canvi de govern a Cerdanyola

El 26 de maig de 2019, el PSC va guanyar les eleccions municipals a Cerdanyola del Vallès. Amb una àmplia majoria, però sense arribar a la majoria absoluta, es va veure clar que el govern de la ciutat seria socialista i que Carlos Cordón seria alcalde. Unes setmanes més tard, el ple d'investidura ho va confirmar.

Un any després de la jornada electoral que va canviar el govern de Cerdanyola ens preguntem: Quin balanç fan partits polítics de la ciutat? Els grups municipals amb representació a l'Ajuntament responen.

 

PSC

"Celebrem el primer any de govern socialista a la nostra ciutat i ho fem amb la mateixa il·lusió que el primer dia. El nostre compromís electoral era treballar per aconseguir una ciutat confortable, plena d'oportunitats i motiu d'orgull per als seus ciutadans i ciutadanes. A les poques setmanes d'arribar al govern vam poder dur a terme una de les nostres màximes prioritats: vam posar en marxa un pla de xoc per dignificar l'espai públic i endreçar els nostres barris.

Malauradament ens hem topat amb la situació de la crisi del Covid-19, i recentment ens hem posat a treballar amb la resta de grups polítics, agents civils i socials de la ciutat per construir un pla de reactivació per a la nostra economia.

Som conscients que encara queda molta feina a fer i sabem que únicament si som capaços d'involucrar a tota la gent de Cerdanyola, aconseguirem revertir la greu situació actual en una veritable millora de la qualitat de vida per a la nostra Cerdanyola i per a tota la seva gent".

 

ERC Cerdanyola 

"L’actual partit del govern es va presentar a les eleccions amb un candidat d’aparador i un programa pobre, però hem de reconèixer que no van enganyar ningú amb el lema de campanya «Recuperem Cerdanyola». Efectivament durant aquest any hem pogut veure com es recuperaven tot tipus de dinàmiques pròpies de les antigues majories del PSC.

Només arribar van recuperar el glifosat tot menyspreant el mandat democràtic del ple, atenció, que ells mateixos havien votat a favor. Han consolidat la manca de transparència de la tasca de govern i han tornat a l’arbitrarietat en la contractació de personal. Un any més tard la ciutat no ha vist cap nou lideratge ni s’albira cap canvi en temes clau com la mobilitat, reducció i reciclatge de residus o inversions per pacificar la via pública. Han fugit del debat polític sobre el model de gestió dels serveis públics licitant sense passar pel ple el servei d’escoles bressol.

Per cert, comptant també amb els partits crossa que sempre els han donat suport, tinguin el nom que tinguin ara".

 

Ciutadans

"Ha passat un any des de les eleccions locals i han canviat moltes coses. El PSC las va guanyar i Ciutadans va créixer en vots fins a convertir-se en la tercera força política. En lloc de buscar la majoria constitucionalista que retornés Cerdanyola a tots els seus ciutadans, l'alcalde va decidir acudir als seus aliats de sempre: JxC (l'antiga Convergència) i Podemos. De nou, nacionalisme i populisme condicionant la ciutat.

Malgrat aquest error, des de Cs sempre hem apostat per una oposició raonable i constructiva, especialment durant la dura crisi de la Covid-19, oferint la mà estesa al govern i nombroses propostes per protegir els veïns i rellançar l'economia local de la mà dels comerciants, reclamant certesa i consens. Quan la pandèmia remeti, serà el moment de plantejar-se el futur de Cerdanyola, i esmenar errors passats. Volem una ciutat pròspera i de tots o lligada a interessos? L'alcalde ha de decidir. Cs sempre respondrà per la Cerdanyola que mereixem".

 

Guanyem Cerdanyola

"El 2020 passarà a la història com l'any del coronavirus a tots els nivells, també al polític.

Tot i això, la mateixa responsabilitat que ens fa tenir mà estesa en la gestió de la crisi sanitària, ens obliga a ser crítics amb la resta del que ha aportat el PSC durant aquest primer any del seu govern.

Un govern, que molt en la línia de la vella política, s'ha caracteritzat per tenir més gestos que accions reals. Comunicats a xarxes socials, gran exposició pública de l'alcalde i cap posicionament valent ni d'esquerres. De fet, cada vegada que s'ha presentat l'ocasió, aquest govern ha refusat fer política a favor de la majoria de la ciutadania. L'alcalde Cordón va votar a favor d'un augment del tribut metropolità, va rebutjar la nostra proposta d'uns impostos redistributius i progressistes i, recentment, quan ha hagut de triar el model d'escoles bressol municipal ha decidit la gestió privada en comptes de la pública, permetent que grans empreses facin negoci amb l'educació dels més petits. Molts gestos, poca política i ni una acció d'esquerres".

 

En Comú Podem Cerdanyola

"Un any d'ençà que 2879 ciutadanes ens van fer confiança i van permetre formar un GM de 3 regidores. El PSC va formar govern i amb ells vam signar un acord inicial amb 22 punts de programa. Hem fet propostes valentes per poder arribar-hi a acords (que potser hauríem volgut que se'n fessin més i més ràpidament), la qual cosa no ha entorpit que deixéssim palès el nostre desacord en temes en què tenim diferent visió. Tanmateix, hem après que, sovint, els problemes burocràtics alenteixen el canvi que necessita Cerdanyola.

Ara, amb la pandèmia, es requereix una nova òptica per repensar la ciutat i pal·liar els efectes de la crisi. Sabem que s'ha actuat amb voluntat de consens en la formació de la Taula per a la Reconstrucció, tot integrant i sumant organitzacions diverses. Nosaltres hem estat proactives proposant més de 100 mesures de les quals més d'un 65% estan aprovades o en fase d'estudi. Queda, encara, molta feina per tirar endavant tot un programa de reconstrucció. Sens dubte, serà necessària una veritable voluntat de mà estesa per fer possibles que cap persona es quedi enrere".

 

Junts per Cerdanyola

"Fa un any es tancava una etapa marcada per les dificultats de trobar consensos per a Cerdanyola. Des de Junts vam apostar per donar marge al nou govern, votant en consciència a favor de la ciutat, tot i que de vegades discrepem en algun aspecte. Les polítiques del o tot o res acaben significant res per a la ciutadania. D’aquí veníem.

Per això vam pactar els pressupostos a canvi de reforçar l’Oficina del Pla Estratègic, d’iniciar els treballs per al Parc Arqueològic, suport al comerç urbà i la creació de l’Oficina de Promoció Empresarial. Totes accions imprescindibles per al futur.

La temperatura política ha baixat i el govern ha pogut anar fent. Evidentment, ningú preveia la crisi del COVID19, però això no ens ha de fer canviar d’objectius: que ningú no es quedi enrere i garantir la viabilitat econòmica de la ciutat avui i demà.

I tot tindrà més mèrit si ho sabem fer amb el màxim suport i la participació de la gent, les entitats i els grups municipals, com en l’actual Taula de Reactivació Social i Econòmica, posem per cas".

 

PP

"Han passat dotze mesos de les eleccions municipals i de nou l'Ajuntament és de tots els seus veïns. S'ha aconseguit treure la pancarta del balcó que només representava uns pocs i hem deixat de pagar, amb diners de tots els veïns de Cerdanyola, a una entitat sectària independentista com és l'AMI.

En aquests dotze mesos, agradi més o menys com gestiona el govern municipal el nostre municipi, després de gairebé tres anys tenim aprovat el pressupost i les Ordenances Fiscals, elements bàsics perquè l'Ajuntament pugui funcionar de manera correcta.

Però en aquests dotze mesos, una de les majors polèmiques que s'han generat ha estat el famós tribut metropolità. Ningú va voler debatre sobre l'esmenat tribut en la campanya de les eleccions municipals. Nosaltres vam advertir als veïns de Cerdanyola que el govern metropolità del mandat anterior, format per PSC+ PODEMOS+ERC+JXCAT, ens tenia preparada una sorpresa per octubre de l'any 2019, com així ha succeït".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.