L’augment dels impostos és definitiu: el ple aprova l’increment a partir de l’1 de gener

Amb els vots en contra de l’oposició, l’Ajuntament tira endavant la modificació de les ordenances fiscals

Com era de preveure, l’augment dels impostos serà efectiu a partir de l’1 de gener de 2024. Després de la seva aprovació inicial al passat 19 d’octubre, el ple municipal del mes de desembre, celebrat aquest dijous 21, ha tirat endavant l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals amb els 14 vots a favor del Partit Socialista de Catalunya (PSC), l’abstenció de VOX (1) i els vots el contra (10) de la resta de partits de l’oposició.

D’aquesta manera, s’incrementarà el rebut mitjà de l’Impost de Béns Immobles (IBI) en 13,25 € per trimestre, a banda de l’augment de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM).

Tot i que s’hagin presentat al·legacions des de l’aprovació inicial per aquesta modificació de les ordenances fiscals per part d’En Comú-Podem, Guanyem Cerdanyola, Esquerra Republicana de Catalunya, el president de la Cambra de Comerç de Sabadell i el president de PIMEC Vallès Occidental, l’aprovació definitiva ha tirat endavant. Així doncs, tal i com ha assenyalat el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, “només s’han admès les al·legacions de caràcter tècnic i s’han fet les respectives modificacions”. De manera que la resta d’al·legacions no han estat admeses.

 

L’oposició vota en contra

Davant d’aquest augment d’impostos, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, ha reiterat que “creiem que és un increment exagerat de l’IBI i l’IAE i no entenem que es pugui justificar per les pujades de consum, les despeses de personal i la renovació de contractes”.

En aquest sentit, el regidor d’En Comú-Podem, Pedro Arco, també ha trobat injustificada la pujada d’impostos tenint en comte el superàvit de l’Ajuntament: “la finalitat dels tributs no ha de ser per incrementar el superàvit pressupostari, sinó per donar un millor servei”, ha comentat. A més a més, també ha criticat que no s’hagi tingut en compte “la capacitat econòmica del contribuent”, ni que això també “afectarà de manera directe als preus del lloguer”.

A la crítica s’hi ha adherit el regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, que ha afegit que “es fa difícil de justificar una pujada d’impostos com aquesta, quan tenim el govern més car de la història de Cerdanyola” i ha assenyalat que des de l’oposició no veuen que s’estiguin executant els projectes, tot i tenir romanent any rere any”.

Pel que fa a la temporalitat d’aquesta decisió del govern, el regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya, Íñigo García de Enterría, creu que “això és una decisió política”, ja que “després de quatre anys sense pujar impostos, ho fan just després de les eleccions”.

Davant de l’allau de crítiques per part de l’oposició, Javier Sánchez ha contestat que “si volem donar serveis de qualitat, ens veiem obligats a demanar aquest esforç a la ciutadania” i s’ha mostrat reticent a les retallades, en favor d’una política de recaptació.  

 

Pressupost “progressista”

En el mateix ple, també s’ha dut a terme l’aprovació definitiva del pressupost general de l’Ajuntament de Cerdanyola pel 2024 amb els vots en contra de tots els partits de l’oposició i els vots a favor del partit del govern. El regidor de Serveis Econòmics ha indicat que aquest és un pressupost “progressista i actualitzat a les circumstancies actuals i al context econòmic”.

Davant d’aquesta afirmació, el regidor de Guanyem, Ivan González, ha volgut assenyalar que no li veu les diferències amb “un pressupost que hauria pogut aprovar un govern de centre-dreta”; i el regidor d’En Comú-Podem, ha afegit que es tracta d’un pressupost “inflacionista i que redueix serveis” i que “no ha comptat amb la participació ni dels veïns ni de l’oposició”.

 

El malbaratament alimentari, present a les mocions

El grup municipal Esquerra Republicana ha presentat una moció per tal de reduir el malbaratament alimentari i canalitzar-lo amb finalitats socials, que ha sigut aprovat amb els vots a favor de tots els partits amb excepció de VOX. Per això, el regidor d'ERC Albert Turon ha instat al Govern Municipal a crear una taula de treball contra el malbaratament alimentari amb la participació de les entitats socials existents, el Gremi de Restauració, les grans empreses de distribució alimentària amb presència a Cerdanyola i a fer una campanya de comunicació per conscienciar la ciutadania de la necessitat d’evitar el malbaratament alimentari així com de les eines i hàbits més indicats per aconseguir-ho.

Davant la proposta la regidora d’Acció Social, Sonia Rodríguez, ha valorat positivament el projecte i s’ha compromès a fer tota la feina possible.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.