Cerdanyola tanca l'any 2021 amb 9,8 milions d'euros de superàvit

El govern va informar al plenari de la liquidació del Pressupost Municipal de 2021

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha tancat la liquidació del Pressupost Municipal de 2021 amb 9.879.119,41 euros de superàvit i 14.639.011,75 euros de romanent. Mentre el govern local (PSC) celebra que l'aplicació del pressupost millori any rere any, l'oposició critica que no s'executin les partides.

"Estabilitat pressupostària"

Des del govern municipal, van defensar al Ple Municipal del mes de març que el consistori compleix amb el principi d'Estabilitat Pressupostària, presentant a 31 de desembre una capacitat de finançament de 3.494.724,60 euros, que representa el 5,15% dels ingressos no financers consolidats. La despesa computable que s'ha calculat és de 51.303.424,71 euros.

El regidor de Finances i Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va exposar les xifres que resulten de la liquidació del pressupost. Sánchez va destacar que en l'estat execució del pressupost s'han obtingut majors drets reconeguts respecte a les obligacions per més de 4 milions d'euros. A més a més, va assegurar que es compleixen els límits de nivell d'endeutament, assenyalant que la ràtio de deute legal és d'11,76%. "Això demostra la bona situació financera de l'Ajuntament", va dir el regidor, qui també va indicar que la ràtio d'estalvi net és de 10,20% "demostrant bona solvència econòmica". Una altra dada que va voler destacar el govern és que s'ha complert amb el període mitjà de pagament.

Sobre les dades presentades, el consistori indica que hauran de ser contrastades un cop hagin estat aprovats els comptes anuals de la societat Cerdanyola Promocions Municipals.

Crítiques de l'oposició

Tot i que la liquidació del pressupost no ha de passar per l'aprovació dels partits del plenari, els grups municipals van expressar la seva opinió sobre les dades i la gestió econòmica del govern del PSC.

La regidora d'Esquerra Republicana, Helena Solà, va criticar que el consistori tingui 7,5 milions d'euros pendents de cobrar, que el romanent sigui un 20% més alt que al 2020 i que el PSC hagi presentat modificacions de crèdit per valor de 25 milions d'euros: "Fan un pressupost per dir que l'han presentat, però acaben fent modificacions de gairebé el 50% del total del pressupost". Solà va indicar altres xifres de partides inicialment pressupostades, però que no s'han acabat aplicant referents a urbanisme, ajuts socials, habitatge, equipaments esportius, centres educatius, etc. Solà ho ha enumerat en un fil a Twitter assegurant que "hi ha una cosa pitjor que no tenir diners, que és tenir-los i no gastar-los".

Des de Ciutadans, el regidor Gorka Samaniego, es va mostrar crític amb el missatge de bona gestió que envia l'Ajuntament assegurant que millorar les dades no significa que ara la situació sigui bona. "Trobo a faltar autocrítica", va dir Samaniego, afegint que el nivell d'execució és baix i preguntant "què farà el govern al respecte?".

La regidora d'En Comú Podem, Cecilia Collado, va celebrar que la capacitat financera de l'Ajuntament "estigui bé", però va plantejar una pregunta crítica: "Ens interessa tenir aquest superàvit?". Collado va considerar que no s'estan fent adequadament les coses i que cal augmentar l'execució dels projectes pressupostats, així com millorar la gestió de factures i complir amb el pla de contractació.

En resposta, Javier Sánchez (PSC) va admetre que cal millorar l'execució, però va reiterar que s'ha millorat respecte a anys anteriors. En la mateixa línia, va assegurar que el funcionament del consistori també ha millorat. "Estic convençut que millorarem més", va dir. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.