Cerdanyola té nova regulació de les terrasses

El Ple del mes de febrer s'ha celebrat el dijous 23

La renovació de la normativa de terrasses ja és una realitat. El Ple Municipal ha aprovat definitivament la nova ordenança que regula l'ús de l'espai públic per part de bars i restaurants. 

Normativa de les terrasses

El Ple ha aprovat definitivament l'ordenança reguladora de l'ocupació de la via pública amb terrasses de bars i restaurants. PSC, Ciutadans, Junts i PP han votat a favor, Guanyem ha votat en contra i ERC i En Comú Podem s'han abstingut.

Després del procés d'al·legacions obert arran de l'aprovació inicial del mes de novembre, el govern ha tingut en compte algunes propostes. Així, s'ha aplicat la petició del Gremi d'Hostaleria i de diferents veïns del carrer de Santa Marcel·lina que plantejaven avançar l'hora de tancament de les terrasses a l'estiu. Així, podran obrir de diumenge a dijous de 8 a 23.30 h, i de 8 a 00.30 h els divendres i vigílies de festius. També s'han estimat al·legacions d'Esquerra Republicana, com una proposta per incloure els camins escolars a la llista d'espais que no poden ocupar les terrasses. També va presentar al·legacions el grup municipal de Guanyem Cerdanyola, de les qual s'ha tingut en compte la proposta de marcar en 100 metres quadrats l'espai màxim que es podrà atorgar a un establiment per a que col·loquin la seva terrassa.

"No sempre que desestimem vol dir que no estiguem d'acord amb la proposta", ha dit la regidora d'Espai Públic, Eulàlia Mimó, qui ha afegit que desestimen quan ja consta a l'ordenança o per motius de la redacció de l'al·legacions i qüestions de forma. Mimó també ha explicat que a'ha afegit la creació d'una taula de seguiment de com funciona l'ordenança. 

Des d'Esquerra Republicana, el regidor Albert Turon, ha dit que l'ordenança era necessaria i ha posat en valor la voluntat del Gremi d'Hostaleria de trobar la conciliació amb el veïnat. "El govern ha perdut una oportunitat de resoldre els problemes d'espai públic perquè no han cregut en la participació ciutadana", ha afegit. 

El regidor de Ciutadans, Pau Ortolà, ha admès que es tracta d'una ordenança necessaria i s'ha mostrat a favor d'anar modificant la normativa segons les conclusions de la taula que farà valoracions. Des de Guanyem Cerdanyola, el regidor Ivan González, ha opinat que la normativa ha acabat sent més favorable als restauradors, i ha assenyalat que manca regulació en qüestions polèmiques com el tema de les estufes al carrer, que no quedaran regulades.

La regidora d'En Comú Podem (ECP), Cecilia Collado, ha assegurat que la manca de participació de la qual van alertar en la primera aprovació, el passat mes de novembre, "no es resol amb les al·legacions". Joan Sánchez, regidor de Junts, ha celebrat la renovació de l'ordenança i ha considerat que la tasca de l'Ajuntament "serè essencial per donar seguretat a totes les parts", fent referència als restauradors i als veïns. 

En resposta a les intervencions, l'alcalde Carlos Cordón ha assegurat que "tot és milorable", però ha volgut destacar que l'aprovació de la nova ordenança és un pas important per actualitzar una normativa que data del 1995. 

 

Cementiri i neteja dels carrers

També en aquest Ple s'ha aprovat per unanimitat la proposta del govern local per modificar el reglament general del cementiri municipal sobre l'atorgament excepcional de les concessions. La modificació permetrà l'accés a nous nínxols a les famílies que van haver de traslladar els seus familiars durant el període d'obres del cementiri.

Quant a la neteja dels carrers, s'ha aprovat la revisió de preus del contracte de gestió dels serveis públics de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals. El juliol de 2022 es va aprovar la pròrroga del contracte de neteja, que es va iniciar l'any 2010 amb un acord de servei per 10 anys que eren prorrogables a dos més. Aquesta nova pròrroha s'ha fet fins a la nova adjudicació de la contractació, i per un màxim de dos anys. PSC i Ciutadans han estat els únics grups que han votat a favor. ECP ha votat en contra mentre ERC, Guanyem, Junts i PP han optat per l'abstenció. 

En l'àmbit econòmic, s'ha donat llum verda a una modificació del pressupost per valor de 1.035.014,85 euros. En el marc de la pròrroga del pressupost municipal per al 2023, aquests diners es destinaran a convenis de l'Ajuntament amb entitats de la ciutat. El punt s'ha aprovat amb el vot a favor de PSC, Ciutadans, Guanyem i Junts, i les abstencions d'ERC, ECP i PP. 

Més info: Paula Collado és la nova regidora d'En Comú Podem

Mocions

En l'apartat de les mocions, s'han aprovat les tres propostes de l'oposició. Primer, tots els grups municipals han donat suport a la moció d'Esquerra Republicana (ERC), Guanyem, En Comú Podem i Junts per "donar reconeixement de la il·legitimitat i il·legalitat dels tribunals franquistes, i el caràcter il·legal i radicalment nul de totes les condemnes i sancions. Per la qual cosa proclama la condemna institucional dels consells de guerra, així com les sentències del Tribunal de Ordre Público". 

Per una altra banda, tots els partits excepte el PSC han votat a favor de la proposta d'ERC per instar al govern local "a crear un pla municipal de biblioteques que incorpori com a objectiu el fer arribar els serveis bibliotecaris al màxim volum de població i avaluï la idoneïtat de la creació de nous espais". En la moció aprovada també demanen que s'estudiï establir serveis bibliotecaris mòbils a diversos centres cívics i avaluar la possibilitat de crear alternatives de retorn i recollida de llibres a barris com Can Cerdà o Campoamor

En tercer i últim lloc, s'ha aprovat la moció d'ERC, Guanyem i ECP per demanar que el Ple que exigeixi al PSC-PSOE "la modificació que proposa la PAH de la Lecrim per tal que no afecti la mesura proposada a famílies vulnerables sense alternativa habitacional que viuen en pisos de grans tenidors". Fan referència a la proposta del PSC per modificar la Llei d’Enjudiciament Criminal. "Amb aquesta modificació, el jutge podrà manar el desallotjament en el termini màxim de 48 hores", apunta la moció. ERC, Guanyem i ECP han estat els únics en votar a favor, mentre PSC i PP s'han posicionat en contra i Ciutadans i Junts han optat per l'abstenció. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.