Primer pas de la nova normativa de les terrasses de bars i restaurants

El Ple Municipal ha aprovat inicialment la nova ordenança que hauria de regular la instal·lació de els terrasses

Cerdanyola del Vallès està més a prop de tenir una nova normativa que reguli la instal·lació de les terrasses de bars i restaurants als carrers de la ciutat. El Ple Municipal d'aquest dijous 24 de novembre ha fet la primera aprovar d'una nova ordenança que hauria de regular l'ús que l'hostaleria fa de l'espai públic.

Després d'aquesta primera aprovació, s'iniciarà el període d'al·legacions i després es tornarà a debatre al Ple per votar l'aprovació definitiva perquè entri o no en vigor. 

Més info: La Policia Local i els treballadors de Promoció Econòmica es fan escoltar al Ple

Una ordenança de 1995

El govern planteja una ordenança negociada amb el Gremi d'Hostaleria. De fet, els partits de l'oposició han criticat que el PSC no hagi treballat amb la resta de grups i el veïnat aquesta nova normativa. Tot i això, la totalitat del ple ha coincidit en la importància d'actualitzar les normes d'ús de la via pública.

Actualment, les terrasses de bars i restaurants es regulen a partir d'una ordenança aprovada l'any 1995. Amb la nova ordenança, les terrasses passen a tenir la seva pròpia normativa, es regulen nous aspectes i es modifiquen horaris i períodes d'obertura. Des del govern del PSC destaquen que cal actualitzar-la tenint en compte els canvis que s'han viscut des dels anys noranta, com la llei del tabac o l'augment de sol·licituds de llicències. També es posa el focus en la millora de la convivència de les terrasses amb el veïnat.

Amb la nova ordenança, la temporada d'estiu d'obertura de les terrasses s'ampliaria fins al 31 d'octubre i es regularia la instal·lació de para-sols i mampares. 

La regidora d'Espai Públic, Eulàlia Mimó, ha explicat alguna de les novetats que planteja l'ordenança. Per una banda, s'inclou la regulació d'elements que fins ara no es tenien en compte com els para-sols o les mampares. A més a més, s'amplia fins a finals d'octubre la temporada d'estiu -fins ara acabava el 31 de setembre- i es determina un horari d'obertura de les terrasses: de 8 a 23.30 h tots els dies de la temporada d'hivern (de novembre a març); a la temporada d'estiu, de diumenge a dijous de 8 a 24 h, i divendres i vigílies de festiu de 8 a 01.00 h.

També es modifiquen alguns criteris per autoritzar la instal·lació de terrasses. En el cas que una vorera tingui menys de 3 metres, es podran ubicar taules i cadires si es compleix la normativa d'accessibilitat dels vianants. També en casos de voreres inferiors a 3 metres, els establiments podran utilitzar la calçada si es troba en bones condicions i sempre que no hi hagi perill de trànsit, amb la qual cosa, es requerirà un informe de la Policia Local.

Crítiques a la negociació

Aquesta primera aprovació s'ha efectuat amb els vots a favor de PSC, Ciutadans, Junts per Cerdanyola (JxC) i PP, i amb les abstencions d'Esquerra Republicana (ERC), Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem (ECP). Els partits que han intervingut al plenari han reiterat la importància d'aprovar la nova ordenança, però alguns han criticat que no s'hagi treballat amb més parts implicades.

Durant l'Audiència Ciutadana prèvia al Ple, representants del Gremi d'Hostaleria han demanat als grups municipals que votessin a favor de la proposta del govern. Des del Gremi destaquen la feina feta treballant amb l'Ajuntament la proposta que s'ha acabat aprovant, i assenyalen que encara queden aspectes per negociar i trobar els punts en comú, però esperen fer-ho en el període d'al·legacions conjuntament amb les propostes de la resta de partits.

Sala de plens el 24 de novembre.

Sala de plens el 24 de novembre.



Els partits de l'oposició que s'han abstingut en la votació han assegurat que mentre el consistori i el gremi han treballat durant mesos, els grups municipals han tingut una setmana per valorar la proposta i posicionar-se al respecte abans del Ple. El regidor d'ERC, Íñigo Enterria, ha celebrat que es millori l'ordenança, però ha criticat que el govern no hagi tractat la proposta amb la resta de partits: "Des del minut 0 no han volgut negociar amb l'oposició". El regidor de Guanyem, Ivan González, ha coincidit amb Enterria i ha denunciat que el govern tampoc ha volgut treballar altres temes importants amb l'oposició. "Em temo que no és un error, sinó una forma de fer", ha dit González.

Per la seva banda, la regidora d'ECP, Cecilia Collado, ha assegurat que el seu grup vol aprovar l'ordenança, però la consideren prou rellevant per a requerir que es negociï amb altres agents implicats: establiments, comerç, entitats de discapacitats i el veïnat. La regidora Eulàlia Mimó ha demanat disculpes a l'oposició per no haver parlat amb els grups per manca de temps, i els ha emplaçat a negociar al període d'al·legacions.

El regidor de Ciutadans (Cs), Pau Ortolà, ha intervingut per mostrar-se a favor del punt i assenyalar que estaran pendents de la proposta definitiva que surti del procés d'al·legacions. També ha parlat el regidor de JxC, Joan Sánchez, qui valorat positivament que es proposi la nova ordenança i que s'hagi treballat amb el Gremi d'Hostaleria.

Nou contracte de manteniment dels espais verds

El Ple també ha donat llum verda a que l'Ajuntament adjudiqui el servei de manteniment d’arbrat, places i espais verds municipals a l'empresa Urbaser, SA. D'aquesta manera, s'ha aprovat la proposta de la mesa de contractació. El contracte passa de 900.000 euros a 1.700.000 euros. PSC, Guanyem i JxC han votat a favor, mentre ERC, Cs, ECP i PP s'hi han abstingut. 

Fanals a la plaça Grau i Altayó. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

L'empresa es farà càrrec del manteniment de places, arbres i espais verds. FOTO: Plaça Grau i Altayó (Ajuntament de Cerdanyola)

 

El Ple aprova temes econòmics

El Ple Municipal també ha aprovat una modificació del pressupost municipal per destinar 471.000 euros a la reparació de murs malmesos al marge del Riu Sec. PSC, ERC, Cs, Guanyem i JxC han votat a favor mentre ECP i PP s'hi han abstingut. A més a més, el govern ha donat compte de l'execució pressupostària de l'Ajuntament i de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions corresponent al tercer trimestre de 2022.

També en l'àmbit econòmic, s'han aprovat setze reconeixements extrajudicials d'obligacions (REO) per pagar factures pendents de serveis oferts a l'Ajuntament referents a pàgines web municipals, serveis audiovisuals, les revistes Tot Cerdanyola i Cerdanyola al Dia, el PEM Guiera, el CEM Xarau, el servei de Salut Pública, la deixalleria, la neteja del Parc Tecnològic i el Centre Direccional i el manteniment dels espais de jocs infantils. Quinze dels REO s'han aprovat amb l'únic vot a favor del PSC i l'abstenció de la resta de grups. En canvi, el punt referent a la contractació del disseny de la pàgina web de Cerdanyola, Ciutat del coneixement s'ha aprovat amb el vot favorable de PSC, els vots en contra d'ERC i Guanyem, i les abstencions de Cs, ECP, JxC i PP.

Manifest contra la violència masclista

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional contra les Violències Masclistes, el Ple ha aprovat per unanimitat adherir-se al manifest que reconeix com "la violència masclista té moltes formes i l'impacte en les seves vides depèn, en gran mesura, de la garantia d'accés a drets bàsics per a la seva reparació". El text també posa el focus en la concepció del poder dels homes sobre les dones que porta a situacions de violència masclista, així com la responsabilitat de les "polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d'estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial".

Més info: 25-N: Cerdanyola alça la veu contra la violència masclista

Tres mocions

En l'apartat de les mocions, s'ha aprovat per unanimitat la proposta del PSC, Guanyem i ECP per instar al Govern de la Generalitat a destinar el 25% del pressupost sanitari a l'atenció primària, "tal com recomana l'OMS, i una vegada assolit, incrementar de forma progressiva els recursos materials i personals per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en el seu accés al dret a la salut".

També amb el suport de tots els partits, s'ha acceptat la moció d'En Comú Podem que fa un seguit de peticions als governs de l'Estat i la Generalitat per millorar el finançament de les administracions locals. ECP apunta que situacions com la pandèmia, l'increment del preu de l'energia, la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'impost de plusvàlua, entre altres, han agreujat la dificultat de finançament dels ens locals.

Finalment, s'ha aprovat per unanimitat la proposta d'ERC per instar al govern municipal "a emprendre de forma urgent la redacció i aprovació del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera (PES) de Cerdanyola".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.