Cerdanyola torna a la seva tradició socialista mentre puja el vot independentista

El Partit Socialista ha estat el gran dominant de les darreres eleccions

La victòria del PSC en les eleccions catalanes del 14 de febrer es va fomentar especialment en les ciutats metropolitanes, l'anomenat cinturó roig. Els socialistes van ser el partit més votat en tots els municipis de més de 50.000 habitants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. També a Cerdanyola del Vallès.

El Partit Socialista ha estat el gran dominant de les darreres eleccions. En la mateixa època, la ciutat ha tornat a la seva tradició socialista, ha viscut un creixement del vot independentista i veu com l'extrema dreta apareix entre les cinc opcions més votades.

El PSC recupera força

En tres anys, han sigut la força més votada en les quatre eleccions que s'han celebrat: Generals (2019), Europees (2019), Municipals (2019) i al Parlament de Catalunya (2021). Els comicis d'aquest 14 de febrer han representat la primera victòria del PSC en unes eleccions catalanes en 15 anys.

Després del domini socialista durant els anys 90 i inicis dels 2000, l'any 2006 CiU els va treure el primer lloc durant dues eleccions. L'any 2015, la candidatura unitària de Junts pel Sí va ser l'opció més votada a Cerdanyola, mentre que l'any 2017, Ciutadans va guanyar arreplegant vots tradicionalment socialistes. En aquestes últimes eleccions, també destaca la pèrdua de vots de la formació taronja, que ha passat de la primera a la sisena posició. 

Llisca per comparar els resultats a Cerdanyola de les eleccions al Parlament dels últims 10 anys.

 

La remuntada del PSC també s'ha vist en els altres comicis. A les eleccions Generals, els socialistes van perdre força a Cerdanyola els anys 2015 i 2016, sent la segona opció més votada per darrera d'En Comú Podem. L'any 2019 van recuperar el primer lloc. A les eleccions municipals, han estat els guanyadors els més votats històricament però l'any 2015 Compromís per Cerdanyola es va quedar a molts pocs vots de ser primera força. De fet, Compromís va poder pactar per assolir una alcaldia que els socialistes tornen a ocupar després de dominar a les eleccions de 2019.

Situant-nos en les eleccions al Parlament de 2021, Cerdanyola és la novena ciutat amb més de 50.000 habitants amb més percentatge de vots per al PSC. Els socialistes també han dominat a les ciutats de l'Àrea Metropolitana més pròximes a Barcelona com Santa Coloma de Gramanet, Cornellà o L'Hospitalet de Llobregat

 

 

El vot independentista creix en cada elecció

A Cerdanyola, el vot independentista té més força en les eleccions al Parlament. El creixement de les opcions independentistes és constant i evoluciona a passes petites. Des de l'any 2006, el percentatge de vots a partits independentistes ha crescut un 5,66%. 

Fa 15 anys, CiU i ERC van acumular el 33% dels vots a Cerdanyola en les eleccions al Parlament. Quatre anys després, les dues mateixes formacions van obtenir el 35,47%. No va ser fins a les eleccions de 2012 que la CUP va entrar en joc, obtenint, en la suma dels tres partits, un percentatge molt similar a les eleccions anteriors.

La candidatura de Junts pel Sí i un creixement de la CUP va portar que l'any 2015, l'independentisme representés més del 36% dels vots a Cerdanyola. Respecte als resultats de 2017, l'independentisme ha augmentat la seva representació a Cerdanyola en 2,5% punts. 

 

 

VOX guanya força

La papereta de VOX només ha estat present a Cerdanyola en dues ocasions: a les eleccions Generals de 2019 i a les catalanes d'aquest 24 de febrer. El 2019, 1.964 cerdanyolencs van votar el partit d'extrema dreta, que va obtenir el 6% dels vots.

Aquest 2021, VOX ha disminuït lleugerament els vots rebuts (93 vots menys) però ha guanyat força sent la cinquena opció més votada i amb el 7,89% dels vots a la ciutat.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.