Primer pas al Congrés perquè les víctimes de l'amiant siguin compensades per llei

La majoria del Congrés va votar a favor d'iniciar els treballs per crear un fons estatal de compensació a les víctimes de l'amiant

El Congrés dels Diputats ha aprovat, aquest 13 d'abril, tramitar la llei per crear un fons estatal de compensació a les víctimes de l'amiant. La proposta arriba des del Parlament Basc i ha comptat amb el vot a favor de tots els partits excepte Vox.

La iniciativa va ser presentada al Congrés per diputades basques de PSOEPNV i EH-Bildu. El Parlament basc va aprovar, l'any 2019, la mateixa llei de forma unànime. L'objectiu és compensar els treballadors i les famílies afectades pels efectes del fibrociment.

Després d'aquesta primera aprovació - que ha comptat amb 296 vots a favor, 1 vot en contra i 52 abstencions -, la proposta de llei serà treballada en una comissió i acceptarà esmenes durant 15 dies. Si es presenten esmenes a la totalitat, el text haurà de tornar a debatre's al Congrés.

El fons d'indemnització proposat serà "un organisme autònom de caràcter administratiu, adscrit al ministeri que tingui assumides les competències en matèria de seguretat social". A més, marca que correspon a aquest nou fons reparar íntegrament els perjudicis de les víctimes reconegudes amb malaltia professional causada per l'amiant, com de les persones afectades per la seva exposició a aquest material.

Cerdanyola del Vallès és considerada la 'zona zero' de l'amiant a conseqüència dels treballs de la fàbrica d'Uralita entre els anys 1907 i 1997. Les xifres d'afectats s'eleva a més de 350 morts a la comarca i més de 1.100 diagnòstics de patologies relacionades amb l'amiant.

L'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant a Catalunya sol·liciten que la iniciativa parlamentària no es limiti a la creació del fons i es reculli la totalitat de les peticions dels afectats, recollides al manifest "Per una llei integral de l'amiant", i la reivindicació de facilitar l'accés anticipat a la jubilació a treballadors i treballadores que han estat exposats a l'amiant durant la seva vida laboral.

Durant la presentació d'ahir al Congrés, els proposants van recordar que des de 1999, han mort 6.961 persones a tot l'Estat a causa dels efectes del fibrociment.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.