El consistori reforça el cordó sanitari contra l'extrema dreta

PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem, Junts per Cerdanyola firmen un acord de mínims per "eliminar el feixisme de les institucions"

Tot i que des d'abans de les elccions municipals ja existia un pacte no escrtit per fer front a l'extrema dreta, ara cinc grups municipals del consistori han formalitzat l'acord per "eliminar el feixisme de les institucions". Així, aquest dijous 14 de març, els grups municipals ERC, Guanyem, En Comú Podem, Junts per Cerdanyola i el Govern del PSC van formalitzar aquest acord.

La signatura ha estat impulsada per la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) de Cerdanyola amb l'objectiu "d'evitar que la presència de l’ultradreta es normalitzi dins les institucions i amenaci la convivència de Cerdanyola". Des d’UCFR celebren que l’acord el subscriguin cinc grups municipals que representen la majoria àmplia del consistori i, per tant, de la població de Cerdanyola, a diferencia del que es va signar en el marc de la campanya electoral. També agraiexen els esforços d'aquests partits per arribar a consensos "tot i les diferències ideològiques que hi pugui haver entre ells". 

Així, els cinc partits es comprometen a "combatre totes les ideologies que promouen l’odi, el racisme i la discriminació". En el document de l'acord s'especifica que "es minoritzarà el màxim el diàleg obert i públic amb VOX per no legitimar ni normalitzar la seva presència a les institucions municipals. Igualment no es participarà de les discussions i de les provocacions que la formació d'extrema dreta pugui incitar als plens i espais de debat públics".

 

Acord de mínims entre partits

La regidora de Guanyem Cerdanyola, Cristina Gallardo, creu que "malgrat que el cordó sanitari és una mesura de protecció democràtica, no és una solució definitiva. Cal complementar-ho amb un treball de base per minar el suport a aquestes ideologies". També el portaveu del grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya, íñigo García de Enterría, assenyalava que "aquest és un acord de mínims que signaria qualsevol demàcrata, per tal de combatre el que representa una amenaça real". 

Per la seva banda, el portaveu del Govern municipal, David González, insistia en el punt comú entre els partits "per combatre l'extrema dreta democràticament". Pedro Arco, portaveu de Podem Cerdanyola, afirmava que la presència de VOX al consistori "no només representa l'odi en determinats col·lectius, sinó que és un pas enrere a tots els drets i llibertats assolits". I per acabar, el portaveu de Junts per Catalunya, Joan Sánchez, afegia que "el ple no és lloc per tirar benzina a un foc que entre tots hem de mirar d'apagar". 

 

Mateix escenari

Aquesta signatura, doncs, permet deixar el pacte per escrit entre les cinc formacions polítiques. Tot i que, David González creu que "l'escenari canviarà poc respecte al que ja es feia fins ara", al final "l’important és que l’extrema dreta no marqui l’agenda política d’aquest ajuntament", diu.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.