Cordón: "El pressupost ha servit per tenir una majoria estable"

Entrevista a l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón

Al desembre es van aprovar els pressupostos per a 2020. Què significa per al govern la seva aprovació?
Significa moltes coses. En primer lloc, Cerdanyola recupera la normalitat i ho fa amb un pressupost que entrarà en vigor la primera setmana del gener després d'estar anys sense pressupost. Aquest és un molt bon pressupost que té mirada llarga, transcendeix d'un sol mandat, sobretot pel que fa a les inversions. El següent pas és traduir aquest pressupost en una realitat. Serà difícil perquè abans hem de solucionar molts temes de l'Ajuntament, però el nostre objectiu és aquest. No hi ha millor objectiu que tenir un pressupost.

També durant la campanya, reforçava molt la idea de recuperar la normalitat Cerdanyola. Què significa realment?
Fa sis mesos que estem aquí i cada dia recuperem una cosa diferent. Hem recuperat tracte amb la ciutadania i amb sector com els empresaris, la UAB, el Parc de l'Alba o el Parc Tecnològic. És a dir, amb una pila de gent que fan el bé per la ciutat i que contribueixen al seu progrés. També hem recuperat la normalitat contribuint a la recerca de solucions pels problemes com la solució de la zona esportiva del Riu Sec, el projecte de Santa Teresa, ara tenim un pressupost i un pla d'inversions, i hem desbloquejat temes com el Centre Direccional, el cementiri i el tanatori. No hem fet altra cosa que recuperar coses i la sensació és que seguirem.

L'aprovació dels pressupostos ha estat possible gràcies als acords amb En Comú Podem i Junts per Cerdanyola, i la bona entesa amb el PP tot i que no van poder estar presents al ple. Preveien que aquestes serien les seves aliances?
Les aliances que s'han vist avui són les mateixes que ens van permetre tirar endavant el cartipàs i altres temes importants de ciutat. Avui, en un dels plens més importants del mandat, ens han permès tirar endavant el més important per a un Ajuntament: tenir un pressupost. Són aliances que transcendeixen el tema polític. Tenim molt bona relació personal amb ECP, Junts i PP. No hem vist en ells cap voluntat de bloqueig, sinó tot el contrari. Crec que són les aliances que tindrem durant tot el mandat, seria molt estrany que canviéssim. Cadascú ha decidit fer l'oposició que fa, i això és legítim, de la mateixa forma que el govern ha decidit un full de ruta. Tant de bo puguem teixir més aliances transversals. El pacte entre PSC, ECP, Junts i PP ens ha permès tirar endavant un pressupost que és bastant transversal, no és un pacte de trinxeres com estàvem acostumats fins ara. Per tant, desitjo que aquest pacte sigui més ample perquè respon a temes de ciutat i no a altres coses.

Com es viu des d'alcaldia una situació com la del ple dels pressupostos en què tres grups municipals van marxar, com a forma de protesta, abans de votar.
És trist. Sap greu perquè va ser un dia molt intens i molt dur per a nosaltres. Teníem la previsió de fer un ple a les 12 del matí i, tant aquest com el ple que vam acabar fent a la tarda estaven dins de la legalitat, amb expedients darrere. A més, feia setmanes que els portaveus dels grups polítics sabien que es volia fer un ple el 30 de desembre per la voluntat del govern de tirar endavant un pressupost i tenir-lo en vigor l'1 de gener. L'any que ve ho farem encara millor i podrem aprovar-lo definitivament al ple ordinari de desembre. Aquestes situacions no són maques per a ningú, ni per a l'oposició ni pel govern. Em sap greu, sobretot, per la gent que ens ha fet costat i pels regidors i regidores.

Fa sis mesos, en l'entrevista que vam fer coincidint amb l'inici de mandat, deia que esperava que "Esperem que l'aprovació del pressupost sigui una oportunitat per poder fer un govern més ampli i poder fer un govern amb una majoria estable". S'ha aconseguit?
Encara mantinc aquesta frase. Crec profundament que el pressupost ha servit per tenir una majoria estable. En aquests sis mesos s'ha comprovat que hi ha una majoria estable que permet al Govern tirar endavant els temes. Tenim tots els escenaris oberts amb aquests partits que han treballat amb nosaltres. Hem iniciat converses amb tots ells perquè els hi he repetit aquests dies que el pressupost havia de servir per veure què volem fer i què volem ser de grans. És a dir, si volem ampliar el govern amb l'entrada d'un partit polític, fer un pacte de governabilitat, de mandat o del què fos. Com a govern estem oberts a poder parlar de tot i espero que al gener podrem començar seriosament aquestes converses.

Per tant no es tanquen portes a fer un govern de coalició.
No. Encara més tenint en compte el govern de coalició que ha presentat el PSOE amb Unidas Podemos, un govern de coalició històric a Espanya. Sempre hem pensat així i ho mantenim.

 

"En aquests sis mesos s'ha comprovat que hi ha una majoria estable que permet al Govern tirar endavant els temes"


 

Tornant als pressupostos, a més de les inversions en serveis del dia a dia, es marquen objectius ambiciosos com en l'àmbit esportiu amb la construcció del nou pavelló i piscina. Tenen previsions de quan es podria iniciar tot el procés?
Hi ha dos grans projectes de mandat. Un és la zona esportiva del Riu Sec i l'altra és la carretera de Barcelona. Són dos projectes que per la dificultat i el temps que comporten, són els que poden durar més. Mentrestant se seguirà mantenint la millora de l'espai públic i la dignificació dels barris, com s'ha fet fins ara.
Pel que fa al tema esportiu, fa molts anys que tenim clar que Cerdanyola no té les infraestructures esportives que necessita. Tenint en compte que hi ha esportistes que han d'entrenar a instal·lacions sense coberta i quan plou no poden entrenar o altres que, fins i tot, han de marxar de la ciutat. En aquest pressupost està inclòs aquest projecte i ho volem tirar endavant. Hem començat demanant el projecte a l'Àrea Metropolitana, que ens ha d'ajudar al fet que aquest projecte sigui encara més ràpid. La meva voluntat és que això sigui una realitat en aquest mandat. No sé si quan acabi el mandat les obres estaran acabades o en curs, però estarem en una de les dues opcions, segur.

En el ple del mes de desembre van anunciar que estaven treballant en un nou sistema de recollida de residus. Quines són les bases que marcaran aquest pla?
Volem complir amb els objectius que marca la Unió Europea. La gestió de residus és un tema prou important pel canvi climàtic i pel canvi de contracte que s'ha de fer en el pròxim any. És una gran oportunitat per fer-ho bé. Ja s'està treballant amb l'Àrea Metropolitana i això vol dir que estem treballant amb altres municipis que tenen el mateix objectiu.

Parlant de l'Àrea Metropolitana, la ciutadania segueix pendent del Tribut Metropolità. En quin punt es troba ara aquesta qüestió?
Abans que res, vull dir que hem intentat ser transparents en tot moment. Personalment, he intentat ser-ho amb el risc que em trenquessin la cara, amb l'ajuda inestimable del senyor que ocupava el meu lloc abans, que amb les seves intervencions públiques ha volgut perjudicar-me. Sobre el tribut, partim del fet que l'AMB no informa bé del nou tribut. A la gent no ens agrada pagar impostos, però si a sobre no s'explica quan arribarà, per què i per a què servirà, encara pitjor. Aquesta emprenyamenta de la gent la comparteixo. Tot i que aquest govern i l'anterior no tenim responsabilitat sobre l'aplicació del tribut, aquesta situació ve del mandat anterior. Es va pactar que l'aplicació comencés després d'eleccions per no perjudicar ningú. El que nosaltres fem quan arriba aquest tribut és intentar explicar què és i demanar-li explicacions a l'AMB. Aleshores apareix la diferència de criteri financer en el càlcul del tribut i comencem a estirar d'aquest fil fins al final, cosa que no va fer el govern anterior, qui no anava a les reunions. Com a govern hem aconseguit que l'any vinent el tribut es calculi amb els números de Cerdanyola. Això vol dir que el tribut es reduirà al voltant d'un 33% per a la ciutadania.

 

Des d'alguns sectors es va criticar el seu vot a favor de l'aprovació definitiva del tribut en el Consell de l'AMB.

S'ha intentat fer molta polèmica amb el meu vot favorable a l'aprovació definitiva del tribut per a l'any que ve. El que vaig votar és que el càlcul es fes amb les dades de Cerdanyola i que el 60% del tribut que es va decidir inicialment que no s'aplicaria, es vagi reduint de forma progressiva. Per tant, aquesta reducció s'anirà reduint un màxim del 5% l'any i gradualment amb les inversions. A més, com no estàvem d'acord amb la decisió de l'AMB de mantenir els criteris d'aquest any, vam presentar un recurs i vam posar tot l'Ajuntament al servei de la ciutadania perquè també ho poguessin fer. Arribarem fins al final d'aquest recurs, però això no té res a veure amb què amb l'AMB tinguem bona relació perquè hem de fer molts projectes per a Cerdanyola.

De les protestes també s'extreu que hi ha una desconfiança de la gent davant els serveis de l'Àrea Metropolitana.
Precisament per això hem demanat a l'AMB, i tenim el compromís, que expliquin què és i què fa. Crec que moltíssima gent de Cerdanyola no sabria dir què és l'Àrea Metropolitana. S'ha d'explicar que fan parcs, habitatge de protecció oficial, gestiona temes de mobilitat i, per exemple, també treballa a les rondes de Barcelona que fem servir els cerdanyolencs.

 

"Com a govern hem aconseguit que l'any vinent el tribut es calculi amb els números de Cerdanyola"


Quin balanç fa dels primers sis mesos de govern?
Faig un balanç positiu. No el faig molt positiu perquè hi ha moltíssimes coses a arreglar dins i fora de la casa, però espero fer un balanç molt positiu al final del mandat. Crec que hem posat unes bases molt sòlides que aquest Ajuntament no havia tingut en molts anys. Ens falten moltes coses a fer i esperem que sigui un mandat que ens permeti tenir un altre mandat per poder fer tot el que hi ha en tot allò que volem. El balanç ha de ser positiu perquè malgrat els problemes que tenim i les decisions difícils que hem de prendre, quan sortim al carrer la gent ens dona les gràcies. Això compensa un mal dia. Crec que ho estem fent bé i encara ho farem millor.

Comenta que s'han de solucionar problemes interns de l'Ajuntament, però això ja ho deia fa sis mesos. Quins són aquests problemes?
En primer lloc ens hi posarem amb l'organització municipal. Només arribar vam definir l'organigrama polític i ara toca fer l'organigrama tècnic i una nova relació de llocs de treball. Aquest és l'objectiu per al proper trimestre. Hi ha molts serveis on falta personal i hem de fer que la casa funcioni millor. És públic i notori l'enfrontament entre diferent personal perquè va arribar a l'Audiència Ciutadana. És trist haver-nos de dedicar a aquest conflicte, però ho fem amb la voluntat que un dia se solucioni. És complicat, però crec que estem en el camí.

Aquests problemes són importants per a la ciutat perquè repercuteixen en com funciona l'Ajuntament, però és un tema que la ciutadania en general no coneix.
La gent no n'és conscient, però és el principal problema que tenen perquè l'Ajuntament no funciona com hauria de funcionar. L'objectiu del govern és que funcioni com hauria de fer. Això comporta molta feina de persones que estan molt preparades, tant del personal tècnic com de membres d'aquest govern.

Un dels seus objectius de campanya i d'inici de mandat era posar en marxa el Centre Direccional. Aquest serà el projecte definitiu?
Tenint la història que tenim al darrere, amb més d'una trentena de versions del PDU, no descarto res. Però no estic en aquest escenari. Estic en l'escenari d'haver fet un procés transparent d'informació pública. Abans i després de guanyar les eleccions sempre hem defensat el desenvolupament del Centre Direccional, i vam obtenir el doble de vots que en les eleccions anteriors. Per tant, ens sentim legitimats per tirar-ho endavant. Hem fet un procés d'informació pública amb el Pere Solà on s'han viscut moments intensos amb gent que sempre ha estat partícip d'aquest projecte, i ja està bé que es produeixin. Entenc que hi ha temes que poden generar certs dubtes i certes pors, però que s'han explicat en profunditat. Crec que aquest projecte és una gran oportunitat per a la ciutat i no la podem deixar escapar. Calculem que en el primer trimestre de 2020 es començarà a moure perquè Cerdanyola és un punt neuràlgic al país i hi ha moltíssima gent que vol posar el seu granet de sorra perquè la ciutat encara tingui més progrés.

La gent pot estar tranquil·la per la seva salut quant als abocadors?
Llegint tots els informes de tècnics especialistes que no tenen cap interés en aquesta qüestió, la gent ha d'estar tranquil·la. Sobretot perquè la voluntat d'aquest govern és resoldre definitivament la qüestió dels abocadors abans que es construeixi qualsevol tipus d'habitatge i respectant totes les normatives. Volem desenvolupar el Centre Direccional amb empreses d'alt valor afegit, equipaments per a la ciutat i amb l'habitatge que tant necessita la ciutat. Ho fem respectant el medi ambient i amb les plenes garanties. Aquest tema està mirat i revisat. L'Àrea Metropolitana és qui ha de liderar aquest procés i nosaltres hem d'estar darrere perquè ho faci amb la resolució final de l'abocador Elena i de l'abocador Can Planes.

 

"La voluntat d'aquest govern és resoldre definitivament la qüestió dels abocadors abans que es construeixi qualsevol tipus d'habitatge"



També en l'àmbit urbanístic, quins terminis es marquen per resoldre la remodelació de Santa Teresa?
Si no m'equivoco, ara ha passat per la comissió d'Urbanisme i els primers dies de gener passarà per la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat perquè inclou zones verdes. No crec que sigui un tràmit lent. Crec que durant el primer trimestre de l'any hi haurà bastant moviment.

El sector cultural de la ciutat també té necessitats i, per exemple, es demana una sala de concerts. Quins plans tenen per a aquest sector?
Primer, últimament s'està demanant una sala de concerts i s'està dient que el Govern no la vol fer, però en els quatre anys anteriors no s'ha fet cap sala. Qui diu que no hem fet res en sis mesos, tampoc ha fet res en quatre anys. En temes culturals i en temes de memòria estem fent moltíssima feina i hem posat moltes coses al pressupost i una d'elles és la recuperació de Ca n'Ortadó, la potenciació de l'eix modernista del MAC, que inclou la compra de la Torre Llopis, i la recuperació de la Torre Vermella. Això serà una realitat en aquest mandat. També recuperem Ca n'Altimira i volem treure la Policia de Banús per fer un gran espai de ciutat en aquest barri. Tot això també és cultura i és associacionisme i donar espais a entitats que actualment no tenen lloc on fer les seves activitats. És evident que Cerdanyola té un Ateneu que s'ha quedat petit. Però amb el pressupost que tenim ara el que farem és recuperar espais que estan tancats o degradats, i treballar per encetar els debats dels futur. Pel que fa a les sales, recordaré que el govern de Carme Carmona va ser qui va recuperar les naus de Mercadona per a entitats. I el govern anterior no ha recuperat cap espai.

Hi ha un sector de la població de Cerdanyola que hi viu però no fa vida a la ciutat. Què es pot fer per engrescar-los?
Sempre he dit que molta gent de Cerdanyola marxa fora de la ciutat a treballar, viure i conviure. Molta gent de la meva generació no s'ha pogut quedar a Cerdanyola perquè no tenia feina, perquè no trobava un pis o perquè no hi ha oferta d'oci. Els tres temes són bàsics pel govern: Treballar, viure i conviure. Crec que el Centre Direccional pot respondre a moltes d'aquestes coses, però també estem treballant perquè també sigui una realitat a l'actual trama urbana. Sempre s'ha dit que Cerdanyola no té oferta d'oci, i parlo d'oci familiar diürn. És el que més m'agrada i el més transversal. Creu-me que també hi arribarem.

De què es troba més satisfet del passat 2019?
Destacaria dues coses. Per una banda, haver posat aquestes bases importants per a l'Ajuntament. Per una altra, haver tingut la capacitat de formar un equip que considero el millor equip que podria tenir aquesta ciutat per tirar endavant un gran projecte. Per a mi és molt important que aquest equip segueixi unit i cohesionat fins al darrer dia. Els nou regidors i els tres assessors hem dedicat matí, tarda i nit. La ciutat s'ho mereix. Encara necessitem més gent i per això estem oberts a què hi hagi més persones al govern. Però és molt difícil estar al govern (riu). Posar les bases i tenir aquest equip ens permet sortir al carrer amb la cara ben alta malgrat les crítiques. Estem deixant el millor de nosaltres mateixos.

Quins són els reptes per a 2020?
Complir el pressupost i arreglar la casa (l'ajuntament) per poder tirar-ho endavant de la nostra mà. El gran objectiu és complir amb les inversions de mandat i també, per descomptat, salvar el dia a dia.