La CUP es presenta a aquestes eleccions com l'única força real d'esquerres

El Casal Popular La Flama acull un acte de campanya-vermut de la CUP encapçalat per Mar Ampurdanès i el cerdanyolenc Edu Garzón

La CUP ha fet aquest diumenge 28 d'abril el seu primer acte de campanya electoral a Cerdanyola, al Casal Popular La Flama, organitzant un Vermut amb les candidates on han participat la número 6 per la llista de Barcelona, Mar Ampurdanès, i el número 48, el cerdanyolenc Eduard Garzón

"Hem regalat la nostra sobirania a l'estat"

Mar Ampurdanès va començar expressant el seu profund desencís amb el govern d'Esquerra Republicana. Amb un to crític, Ampurdanès va assenyalar que la legislatura ha estat "tirada per la borda" per part d'ERC. "Hem vist com les esquerres guanyaven força, formant part d'un pacte d'investidura amb Pere Aragonès", va afirmar Ampurdanès. "Però a quin preu? Hem regalat la nostra sobirania a l'estat depenent dels pactes", va afegir, parlant de la relació entre Catalunya i Espanya com un "intercanvi de cromos". 

La militant va instar a valorar el paper de la CUP, assegurant que no cal estar al govern per condicionar les coses. "No entrarem a governar per desplegar el programa d'un altre. Entrarem quan veiem que amb allò aconseguim avançar", va declarar.

A més, Ampurdanès va criticar la falta de coherència del govern i dels Comuns, especialment en polítiques econòmiques. "No podem fer polítiques de maquillatge mentre el projecte de fons del país va en una altra direcció", va denunciar, posant com a exemple el projecte del Hard Rock. També va ressaltar la manca de transparència de la resta de partits que "no expliquen nítidament el seu projecte". 

"Ens mantenim en allò que pensem"

Els representants polítics també van abordar algunes crítiques que rep la CUP: "Ens diuen que no som flexibles als canvis, però el que passa és que ens mantenim en allò que pensem", va reivindicar Ampurdanès. "El problema és que nosaltres no ens adaptem, o més bé, que ells es desvien del camí que plantejaven?", va dir. 

La Cup en campanya electoral a Cerdanyola. FOTO: Nora MO

La Cup en campanya electoral a Cerdanyola. FOTO: Nora MO

Al respecte, Edu Garzón, va compartir les seves preocupacions sobre les crítiques rebudes pels independentistes: "És injust que ens posin en el mateix cistell que altres forces polítiques", va assenyalar, queixant-se que els votants fan a la CUP igual de culpable del fracàs de l'independentisme. "Ho sento però no", va dir Garzón, afegint que la CUP "sempre hem cridat a la desobediència pacífica", i reivindicant el seu partit com un partit de "sentit comú on sempre intentem complir allò que diem". Aleshores va instar la gent a votar la CUP en les eleccions del 12 de maig: "Doneu-nos aquesta responsabilitat i poder de canviar les coses, veurem què passa". 

La pagesia i el català són prioritats

Sobre aquesta hipocresia de la resta de formacions, Ampurdanès va posar d'exemple el recolzament a les mobilitzacions pageses, quan realment "el culpable té noms i cognoms". La CUP proposa "mesures concretes" per garantir que es valora la feina de la pagesia i es paga a preus justos, com la creació d'una distribuïdora pública, que alhora rebotaria en preus assequibles també pels consumidors. "Al principi es tractava la proposta com una broma, però ara fins i tot ERC reconeix que és una bona idea", va afegir Ampurdanès, assenyalant el mèrit de la CUP en moltes mesures de la passada legislatura. 

D'altra banda, Ampurdanès va criticar la mesura del govern per promoure el català, ressaltant el poc sentit que té "difondre anuncis recolzant el català a TV3, quan se suposa que aquest públic ja parla català". La CUP proposa la creació d'una agència de traducció pública per a sèries, pel·lícules i textos acadèmics, així com la possibilitat que les empreses permetin als treballadors estudiar català en horari laboral sense perdre el seu salari.

Una esquerra dèbil 

Pel que fa a altres propostes, Ampurdanès va defensar la implementació d'una renda bàsica universal basada en l'empadronament, "una assignació per a tothom pel simple fet de viure a Catalunya". Al respecte, Garzón va apuntar que el rerefons de la creixent delinqüència a Barcelona és la precarietat, i que per solucionar-ho, calen "polítiques socials i no una resposta institucional". 

Per acabar, tots dos militants van denunciar el tracte d'"infantilització" que rep la CUP per part de la resta de partits: "Hem fet un esforç molt gran en explicar com s’haurien d’implementar les mesures que proposem i com seria el resultat. Però a la resta de formacions no se'ls exigeix", va dir Ampurdanès. Com a fermall, Garzón va criticar l'actuació de l'esquerra espanyola, assegurant que "són quatre persones que van de la mà amb les empreses per no fer-los enfadar".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.