Dolors Sabater (CUP): "Farem el referèndum, encara que no pugui ser negociat amb l'Estat"

Parlem amb Dolors Sabater, cap de llista de la candidatura que uneix Guanyem i la CUP

El dissabte 6 de febrer, Dolors Sabater va comparèixer al Parc Maria Regordosa per conèixer les lluites municipals de Cerdanyola i Ripollet. Sabater, cap de llista de la candidatura que uneix Guanyem i la CUP i exalcaldessa de Badalona, explica que aquesta aliança pretén entrar a les institucions des de les lluites i transformar-les i, finalment, tenir una projecció al Parlament.

"Vaig formar part d'aquest impuls tan important del municipalisme gràcies a les confluències que van revolucionar una mica la política municipal aportant l'esperit del 15-M i el sobiranisme català", diu Sabater, referint-se a la cooperació entre Decidim Ripollet, Guanyem Cerdanyola i Guanyem Badalona. Dolors Sabater explica al TOT l'estratègia de la seva candidatura. 

 

Dins del vostre projecte hi ha la celebració d'un referèndum vinculant abans del 2025. 

Partint de la base que la voluntat de fer un referèndum per caminar cap a la independència és una voluntat que va quedar certificada l'1 d'octubre; aquesta és una reivindicació imprescindible. Nosaltres estem proposant recuperar l'estratègia compartida de l'independentisme, una estratègia conjunta entre els partits i les organitzacions associatives. Hi ha d'haver un acord per aconseguir que el proper referèndum sigui vinculant. Això vol dir treballar amb estructures públiques que millorin la vida de la gent i que millorin la sobirania del país. Vol dir treballar en l'àmbit internacional per anar guanyant aquest reconeixement i vol dir recuperar la lluita independentista al carrer. En aquests moments hi ha molta decepció i molt dolor per la repressió. Creiem que hi ha d'haver un acord perquè aquest referèndum es faci, si pot ser negociat amb l'Estat, millor, però, si no, l'haurem de fer igualment. El que no podem fer és conformar-nos amb què l'Estat no permeti el dret d'autodeterminació dels països catalans i el que no pot ser és que no cessi la repressió i no s'avanci cap a l'amnistia.

S'allunya de les estratègies de JxCat i ERC. 

Nosaltres considerem que les posicions que mantenen aquests partits són solucions enganyoses. Diuen que aixecaran la declaració d'independència i que la implementaran però si durant aquests tres anys que han governat no han fet ni un pas i no tenim res que ens demostri que no tenim més sobirania econòmica, ni més sobirania energètica, ni més control del territori... Com ho faran? Pensem que és fals que es pugui fer així. Des de JuntsxCat diuen que aixecaran la DUI i des d'ERC ho estan fiant tot a la taula de diàleg. En un conflicte entre Catalunya i Espanya està bé que hi hagi una taula de diàleg, però ha de ser de veritat. No podem continuar així, en tres anys no hem avançat.

La CUP es veu donant suport a un govern amb el PSC?

De cap manera. De fet, és l'únic vet clar que tenim: no podrem donar suport al PSC perquè és un partit que està criminalitzant l'independentisme, l'està represaliant, no accepta l'amnistia ni el dret d'autodeterminació i, a més, no està fent les polítiques econòmiques i socials que pertoquen a les necessitats que tenim. El PSC no està millorant la vida de la gent i, a sobre, va en la línia de privatitzar més la sanitat pública. Respecte als partits independentistes, que és on nosaltres hauríem de poder donar suport, ens hi veiem amb els Comuns, si al final accepten el dret d'autodeterminació, defensar l'amnistia i el referèndum. Nosaltres només ens plantejaríem governar o estar en perspectives de suport si realment el projecte polític del partit és transformador, desbordi d'autonomisme i faci unes modificacions econòmiques i socials per les quals no tornem a pagar la crisi nosaltres.

Què us han plantejat avui els veïns i veïnes de Cerdanyola i Ripollet?

Hem anat a veure la reivindicació del soterrament de l'autopista C-58, ens hem reunit amb la Plataforma NO Tribut i hem recollit la seva reivindicació, que ja coneixíem del mandat anterior i on ja vam manifestar que no hi estàvem d'acord. Equiparar la taxa que paga la segona corona amb la que paga l'Àrea Metropolitana primera, quan els serveis de la segona no tenen res a veure amb els de la primera... També hem estat amb la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, remarcant la necessitat de millorar l'atenció primària.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.