Encreuament d'acusacions entre oposició i govern per una subvenció de la Casa de Andalucía

El govern del PSC i l'oposició s'acusen mútuament de la no participació de la Casa de Andalucía a la Feria de Abril

Acusacions creuades entre el govern local i l'oposició a Cerdanyola del Vallès davant la no participació de la Casa de Andalucía a la Feria de Abril. Els grups municipals acusen el govern del PSC de no informar de la urgència que suposava l'aprovació d'un augment de la subvenció per a la Casa de Andalucía, per tal que poguessin muntar la seva caseta. El govern va plantejar votar-ho al Ple Municipal de març, però l'oposició no va acceptar debatre-la d'urgència. Com a resposta, el PSC ho ha desmentit en un altre comunicat, argumentant que l'oposició sabia que la subvenció era per finançar activitats que es faran pròximament, i acusen els grups municipals "d'electoralisme".

De fet, les acusacions es repeteixen entre ambdues bandes. L'oposició assenyala "la manca d'acord i de diàleg" del govern com a culpable que la Casa de Andalucía no pugui muntar la seva tradicional carpa a la Feria de Abril, i el govern responsabilitza la "falta de voluntat política dels diferents grups de l'oposició".

Urgència no acceptada al Ple

"La Casa de Andalucía va manifestar al govern municipal el dia 24 de març de 2023 la necessitat d'augmentar el seu conveni en 8.000€ per poder portar a terme les activitats previstes per aquest any. Les activitats són les Noches del Cante JondoJornadas Culturales Flamencas, altres recitals musicals i la participació de l'entitat a la Feria de Abril de Catalunya organitzada per FECAC", indica el PSC en el seu comunicat. El partit al govern de la ciutat assenyala que per tramitar un conveni d'aquestes característiques és necessari l'aprovació del Ple municipal i dictamen de la comissió informativa: "Per calendari, l'única possibilitat era portar el punt d'urgència al Ple".

Els partits de l'oposició -ERC, Ciutadans, Guanyem Cerdanyola, En Comú Podem Cerdanyola, Junts per Cerdanyola i PP- denuncien que el govern "va presentar per urgència, 30 minuts abans de l'inici del ple ordinari, una proposta per augmentar en 8.000 € la subvenció anual de l'associació de la Casa d'Andalusia, sense que abans haguessin informat del contingut, de la necessitat, ni de la urgència del perquè d'aquest increment en la subvenció".

El Ple Municipal se celebra amb un ordre del dia tancat dies abans del dia del plenari. Per a que una proposta d'última hora es pugui votar i, per tant, aprovar o rebutjar, cal que els grups municipals acceptin que s'inclogui d'urgència a l'ordre del dia. 

Els partits van poder consultar els documents de la proposta, i indiquen que s'hi indicaven les següents activitats: Noche del Cante Jondo - Festival de Roser de Maig 2023; Jornadas Culturales Flamencas de Cerdanyola 2023 i tres recitals al llarg de l'any. Així, segons l'oposició, no s'indicava que la urgència fos per la participació de l'entitat a la Feria de Abril. "Atès que no se'ls va justificar prou la urgència de l'aprovació del punt al ple de març, i preveient que encara restaven un mínim de dos plens abans d'eleccions, l'oposició va votar en contra o es va abstenir de la inclusió d'aquest punt en l'ordre del dia i es va desestimar", diu el comunicat signat per l'oposició en bloc.

El govern es mostra crític amb les declaracions de la resta de partits que formen el plenari. "L'oposició va decidir democràticament no votar a favor de la urgència impedint a l'associació La Casa de Andalucía muntar, entre altres activitats, la tradicional caseta a la Feria de Abril de Catalunya", assenyala el govern del PSC, que va ser l'únic partit en votar a favor de la urgència. "Un cop transcorreguts els dies i veient les conseqüències del seu acte, l'oposició per nerviosisme i pur electoralisme acusa el govern de falta de diàleg", critiquen des del govern municipal.

L'oposició, però, es mostra sorpresa davant l'absència de la Casa de Andalucía a la Feria de Abril. Els partits assenyalen que "quan s'ha convocat el ple del mes d'abril i el govern, preguntat per l'oposició, del perquè no s'incloïa en l'ordre del dia l'augment de la subvenció a la Casa d'Andalusia la resposta del regidor de contractació ha estat que «la subvenció era per a què poguessin posar la tradicional caseta a la Feria d'Abril, i com no es va aprovar el punt el mes passat, l'associació ha decidit no posar-la»".

Els sis partits de l'oposició asseguren que "d'haver estat informats pel govern municipal de la vinculació entre la proposta que es portava a ple de març i que es pogués muntar la caseta a la Feria d'Abril, l'oposició hagués permès l'aprovació del punt i la concessió dels 8.000 € demanats amb aquesta finalitat".

El govern, per la seva banda, afirma que ha mantingut un diàleg constant amb la Junta Directiva de la Casa de Andalucía, i acusa l'oposició de la desaparició de la caseta de l'entitat: "Aquest any 2023 no hi haurà la tradicional caseta de Cerdanyola per la falta de voluntat política dels diferents grups de l'oposició, però estem convençuts que l'any vinent tornarà i serà una visita imprescindible de la ciutadania de Cerdanyola per gaudir de la tradició i la cultura andalusa".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.