ERC afirma que la proposta d'ordenances fiscals del govern no respon a les necessitats de la ciutat

El grup municipal d'Esquerra Republicana a Cerdanyola del Vallès considera que la proposta d'Ordenances Fiscals del govern del PSC per a 2021 "no fa la revisió a fons de les ordenances fiscals que tant Cerdanyola, com les persones que hi viuen, necessiten". ERC assegura que el govern municipal vol plantejar l'aprovació inicial d'aquestes ordenances al ple municipal del mes de setembre.

Els republicans reclamen que les ordenances fiscals es presentin amb una negociació prèvia i consideren que "la falta de contactes previs" demostra que "el PSC, tot i ser en minoria al ple municipal, ha recuperat el costum de governar menystenint el diàleg i les ofertes de col·laboració".

 

Les propostes d'ERC per a les ordenances fiscals

Els republicans insisteixen en que les ordenances fiscals han d'incloure reformes en tres àmbits concrets: Residus, neteja i via pública; Mobilitat i transició ecològica i bon govern i millora de l’administració pública. ERC recorda que l'any 2019 ja van fer suggeriments per incloure a les ordenances i apunten que durant aquest 2020 han reiterat les seves propostes en forma de mocions al ple municipal. 

Més concretament, ERC ha proposta al govern la redacció d’una Ordenança d’autoconsum amb energia fotovoltàica, per regular les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar, acompanyada de mesures tributàries que les incentivin. També plantegen adaptar les ordenances fiscals de l’Impost de Bens Immobles (IBI), de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (Impost municipal de circulació), Taxes de Residus, Taxes d’Aparcament de Zones Blaves i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), per tal d’incloure-hi bonificacions i ajuts de caire ambiental.

Descontents amb la proposta del govern

Des d'ERC consideren que el govern "no ha treballat les Ordenances Fiscals" perquè, segons expliquen en un comunicat, no inclouen les propostes que els republicans van fer ara fa un any. 

Quant a les propostes per al 2021, Esquerra mostra dubtes davant dos punts concrets. Per una banda, apunten que la seva proposta de gravar l'IBI dels habitatges buits en mans de grans tenidors amb un 50%, exigeix l’aprovació d’una ordenança que estableixi un cens de pisos buits. ERC tem que quedi "en un gest de cara a la galeria i realment no es gravi als grans tenidors". 

Per una altra banda, recorden que la seva proposta del 2020 respecte l’Impost d’Activitats Econòmiques era incrementar el tipus màxim del 3,26 actual al 3,76% (com el de Ripollet) "ja que era dels més baixos de la comarca". "La proposta que el PSC porta a aprovació supera aquest llindar i el posa a nivell de ciutats com Sant Cugat", asseguren.

Per a Esquerra, les ordenandes fiscals del PSC no haurien de passar l'aprovació del ple ja que, segons consideren els republicans, "els canvis proposats són molt minsos, fixen i perpetuen una regulació tributària antiga i impedeixen a la ciutat evolucionar de forma moderna". A més, consideren un error que se separi el debat de les Ordenances del debat dels pressupostos municipals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.