ERC aposta per millorar la qualitat de l'aire amb la voluntat d'implementar la ZBE

L'exregidora de Sant Cugat, Alba Gordó, va fer una ponència sobre la contaminació i les maneres de reduir-la

El grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya - Cerdanyola (ERC) va reivindicar el passat divendres 19 de gener, a una xerrada a la Biblioteca Central, la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat, amb la finalitat de millorar la qualitat de l'aire i de la vida de les persones.

L'exregidora de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó, va ser la convidada de la ponència a fi d'explicar com Sant Cugat del Vallès va implementar la Zona de Baixes Emissions durant el mandat del tripartit (ERC-PSC-CUP), sent la segona ZBE de Catalunya després de la de Barcelona.

Tenint en compte l'entorn industrial de Cerdanyola, ciutat que va quedar inclosa dins de la Zona de Protecció Oficial de l'Ambient Atmosfèric de la Generalitat, Gordó va assenyalar que "el model de ZBE és l'aposta de mobilitat que Cerdanyola, igual que l'Àrea Metropolitana de Barcelona, tant necessita". 

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire afirma que a l'AMB entre el 60% i el 70% de la contaminació de l'aire es relaciona amb el trànsit de vehicles rodats i aixo té un impacte molt directe en la vida de les persones. En aquest sentit, l'exregidora santcugatenca va assenyalar que el canvi en el model de mobilitat era un dels eixos principals de l'antic govern de Sant Cugat: "ens vam adonar que tota la lluita per canviar la mobilitat és per millorar la qualitat de vida de la gent, és a dir, per la qualitat de l'aire, però també per a recuperar l'espai que hem cedit al cotxe".

Al principi, recorda Gordó, "bastanta gent era reticent al canvi, però ara aquesta és una aposta que tothom s'ha fet seva". A més de l'implementació de la ZBE, Sant Cugat va apostar per la vianització de molst carrers del centre de la ciutat i "això ens ha permès tenir un comerç molt més viu", afegeix la santcugatenca. 

Abans de finalitzar, el regidor d'ERC a Cerdanyola, Albert Turon, va fer una crítica a la gestió de l'Ajuntament de Cerdanyola pel que fa a la ZBE. El regidor d'ERC va lamentar que els carrers perimetrals quedin exclosos, de manera que "el trànsit de pas que no vingui de Cerdanyola estarà excempt de la ZBE i que la carretera de Barcelona en quedi fora". Turón va demanar també una estació de mesura de la qualitat de l'aire fixa. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.