ERC critica que el PSC "no vol escoltar" les seves propostes sobre el pressupost de 2023

Esquerra Republicana destaca la importància d'adaptar l'Ajuntament de cara a un any de crisi

El grup municipal d'Esquerra Republicana a Cerdanyola del Vallès assegura que el govern del PSC no vol escoltar les seves propostes per al pressupost de l'any 2023. ERC ha emès un comunicat destacant les millores que aplicarien al pressupost municipal del pròxim any i que, segons l'experiència d'anys anteriors, es presentaran durant els pròxims mesos.

Crítiques a l'actitud del govern

Des d'ERC assenyalen que el 25 de setembre van mantenir una reunió amb el portaveu del govern del PSC amb els pressupostos de 2023 a l'agenda. "Només començar la reunió David González va reconèixer que era un tràmit, cosa que va corroborar el fet que no es posés dada concreta sobre la taula, ni tan sols han fet arribar la informació demanada en 2 setmanes", critica Esquerra, considerant que per al govern, aquesta reunió "és una formalitat per tal que el govern municipal pugui dir que ha mantingut converses amb tots els partits".

La formació assegura que estan disposats a "treballar per la ciutat" aportant propostes i posa el focus en la importància de preparar l'Ajuntament "de cara a un any de crisi on es necessitarà tota la capacitat política i econòmica del consistori".

Les propostes per al pressupost

Per una banda, ERC planteja revisar les ordenances fiscals (OF) per compensar l'augment de despeses previstes per exemple en subministraments energètics o altres costos de proveïment. El partit afirma que el govern ha rebutjat revisar les ordenances fiscals: "el PSC ha acceptat que són incapaços de garantir una millor execució del pressupost". També en referència a les ordenances, Esquerra no comparteix que el govern local esperi que el govern estatal assumeixi la diferència per la baixada de recaptació de l'impost de plusvàlua.

"Impedint la modificació de les OF ens han negat la necessària de revisió de les bonificacions a l'IBI per instal·lacions solars fotovoltaiques, que n'impedeix que moltes persones que han fet la inversió puguin gaudir de les compensacions promeses. També cal reformar les taxes per ocupació d'espais municipals i de la via pública a les activitats culturals, i altres", diuen des d'ERC.

Quant a les ajudes socials, els republicans demanen més partides, especialment dirigides a la pobresa energètica. També exigeixen un pla de millora de barris, l'inici del projecte de construcció d'una nova comissaria de la Policia Local, instal·lar energies renovables en teulades municipals, o la instal·lació de carregadors de vehicles elèctrics als pàrquings públics. Per una altra banda, demanen definir el model del futur del servei de neteja viària i recollida de residus.

En les peticions que han fet públiques, ERC també posa el focus en el funcionament del consistori. "La baixa execució pressupostària i és un símptoma de bloqueig que cal corregir reforçant els serveis municipals de: recursos humans, serveis econòmics, contractació i compres, intervenció i secretaria", asseguren a ERC, afegint que tenir un romanent de tresoreria per sobre dels 15 milions d'euros representa una "incapacitat d'executar millores i serveis que Cerdanyola necessita".

De forma general, plantegen una memòria de l'impacte de gènere dels pressupostos, un informe de la previsió de compliment dels pressupostos en relació als objectius del Pla Estratègic de Ciutat, i un informe de la part del pressupost dedicada al medi ambient.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.