El govern local proposa aprovar un "pressupost progressista" per a 2022

El pressupost es votarà en un ple extraordinari al mes de desembre

El govern de Cerdanyola del Vallès ha presentat, aquest dimarts 23 de novembre a la Masia Can Serraparera, la proposta de pressupost municipal per a l'any 2022 que vol aprovar en un ple extraordinari el pròxim 10 de desembre. El ple municipal haurà de donar llum verda a la proposta, i el govern continua en procés de negociació amb els partits de l'oposició. "El pressupost té empremta de tots els grups municipals", ha dit l'alcalde Carlos Cordón en la presentació.

Més info: El govern preveu més de 13 milions d'euros en inversions per al pròxim any

Cohesió, feina i espai públic

En total, en aquesta primera aprovació inicial que es faria al desembre, la quantitat del pressupost és de 64.246.746 euros, un 0,34% menys que el pressupost de l'any 2021. Tot i això, el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha apuntat que en l'aprovació definitiva -que arribaria al gener-, s'hi afegirà el romanent de tresoreria que es troba, aproximadament, en 10 milions d'euros.

Quant a les aplicacions del pressupost, el govern destaca que és un "pressupost progressista" que permetrà "avançar en la cohesió social de la ciutat", crear "activitat econòmica i ocupació", així com "seguir millorant l'espai públic". Quant als àmbits que augmenten el pressupost respecte a l'any anterior, assenyalen les inversions en cultura, esports i l'àmbit social.

Pressupost per a l'àmbit social

Tal com ha explicat el govern local, una part del pressupost estarà destinada a accions en l'àmbit social. Per una banda, s'han pressupostat 3,7 milions d'euros per a polítiques socials "per no deixar a ningú enrere", ha dit Javier Sánchez. En el detall del pressupost que el govern ha facilitat als mitjans de comunicació, es destaca un increment del 30% de les partides de Feminisme i LGTBIQ+ pel desenvolupament de polítiques d'igualtat, així com l'augment del 45,33% per a la regidoria de Gent Gran "per impulsar iniciatives que promouen la participació i la sensibilització social". També s'han previst 20.000€ per elaborar el Pla Local de Joventut.

Tecnologia, economia i comerç

En l'àmbit de la promoció econòmica, es destinen 1,2 milions d'euros per "potenciar l'activitat econòmica local, fomentar l'ocupació i donar suport al comerç de proximitat". També es preveuen 700.000€ per a la transformació digital i modernització de l'Ajuntament.

Cultura i espai públic

El pressupost que proposarà el govern planteja un augment de la despesa en cultura del 19,75% "per seguir potenciant el Festival Internacional de Blues i la Festa Major del Roser de Maig". Per una altra banda, en referència a l'espai públic, es destinen més de 1,7 milions d'euros per al nou contracte de jardineria.

Despeses

A banda de les despeses específiques detalles més amunt, l'Ajuntament té un seguit de despeses fixes que encapçala la despesa en personal municipal, que registra un augment de les retribucions del personal funcionari. Ben a prop hi ha les despeses en béns corrents i serveis, i amb menys impacte, les transferències corrents, les despeses financeres i els fons de contingència.

 

 

Ingressos

Per nodrir el pressupost, el govern destaca que rebran els diners des de tres vies principals: els impostos, les taxes i les transferències. En primer lloc, calculen que els ingressos per impostos (IBI, IAE, Plusvàlua, etc) es mantindran en els mateixos nivells que l'any 2021. "Només s'ha pujat l'import de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE)", assenyala el govern del PSC. A més, destaquen que per l'IIVTNU (Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana - Plusvàlua) s'ha marcat l'import més baix dels últims cinc anys, tal com recomana la Diputació de Barcelona: 5,5 milions d'euros. L'IBI representa el 63% dels ingressos a través dels impostos, seguit de la Plusvàlua (18%) i l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), que és el 10%.

 


Per una altra banda, el govern ha assenyalat que augmenten la previsió d'ingressos a través de les taxes municipals amb motiu de l'eliminació de les restriccions sanitàries com, per exemple, el cas dels gimnasos municipals. A més, posen el focus en la "reactivació econòmica derivada dels Fons NextGenerationEU".

 

Una tercera via d'ingressos per al municipi seria la transferència de l'Estat, apuntant un increment "d'un 12,5% sobre l'import d'aquest any 2021 dels tributs de l'Estat d'acord amb el Projecte de llei de pressupostos generals per a l'any 2022".

Fons NextGeneration

Javier Sánchez ha remarcat que l'Ajuntament vol optar als fons NextGeneration de la UE. El consistori ja ha presentat la petició per a la transformació digital de l'administració local i té previst presentar-se a fons sobre les Zones de Baixes Emissions, la rehabilitació d'edificis públics, les millores d'eficiència energètica i l'impuls a l'activitat econòmica local.

Inversions

Tenint en compte el romanent de tresoreria que encara ha d'aplicar-se al pressupost, el govern preveu destinar més de 13 milions d'euros a inversions.

 

Consulta aquí totes les inversions que el govern local preveu en el pressupost.

 

Satisfets amb el pressupost

El govern local es mostra satisfet amb el pressupost redactat, destacant que és el tercer del mandat i que això aporta "estabilitat a la ciutat". Cordón ha afegit: "La voluntat sempre ha estat portar uns pressupostos tan consensuats com sigui possible. Hi ha uns quants grups polítics amb els quals ens hem entès millor que amb altres. Però estem oberts a parlar amb tothom" en referència a les negociacions que encara estan obertes. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.