Guanyem Cerdanyola posa el focus en la necessitat d'un servei d'habitatge enfortit

La candidatura va organitzar un acte per parlar de la situació de l'habitatge i la gestió que cal fer-ne des dels ajuntaments

La candidatura Guanyem Cerdanyola ha repassat la situació actual de l'accés a l'habitatge a la ciutat i les mesures que cal prendre per resoldre el problema en un acte a la sala Enric Granados. El divendres 17 de febrer, veus implicades en el moviment de defensa del dret a l'habitatge van acompanyar els membres de la candidatura per reflexionar sobre aquesta qüestió. El candidat de Guanyem a les eleccions municipals, Ivan González, va destacar com a punts clau comptar amb una oficina de l'habitatge i que l'Ajuntament compri pisos per destinar a l'emergència social.

Marina Sureda, membre de la PAHC Sabadell, i Eloi Orihuela, advocat implicat en el moviment per l'habitatge, van fer una radiografia de la problemàtica que hi ha actualment al voltant de l'accés a l'habitatge. Sureda, qui va ser veïna de Cerdanyola, va assegurar que la realitat s'ha complicat perquè la majoria de pisos són propietat de fons voltor, amb la qual cosa, és més difícil accedir a la negociació que abans, quan els bancs eren els grans propietaris dels habitatges. "Hi ha més de 34.8000 pisos buits a Catalunya que són propietat de fons voltors", deia Marina Sureda, qui lamentava que la PAH hagués de ser l'encarregada d'aturar els desnonaments. La mateixa ponent va admetre que la situació és negre, però va assegurar que hi ha llum en l'opció del lloguer social: "Hi ha poc lloguer social, però s'aconsegueixen". 

Per la seva banda, Eloi Orihuela va assenyalar els "desnonaments silenciosos" a través de finalitzacions de contractes de lloguer o de pujades de preu d'aquest lloguer. L'advocat va alertar que la problemàtica s'està estenent també a municipis de la Catalunya Central, on fins ara no es veien tan afectats com a Barcelona i l'àrea metropolitana. "És el mateix problema d'arrel que amb les hipoteques: ara la inversió fàcil són els lloguers", va dir Orihuela.

El cas de Cerdanyola

Ivan González, candidat a les eleccions del pròxim mes de maig, va recordar com es gestionava la problemàtica abans que Compromís per Cerdanyola. González va explicar que els primers dos anys del govern del qual va formar part, es van dedicar a crear l'oficina d'habitatge. "La segona part del mandat ens vam dedicar a adquirir habitatge", va dir González, afegint que per a ell és una de les claus de la gestió de l'habitatge.

En aquest sentit, Marina Sureda va posar el focus en la importància d'un servei municipal d'habitatge i en la seva intervenció davant els desnonaments. Com a membre de la PAH de Sabadell, Sureda va explicar que a la capital vallesana, una tècnica de l'Ajuntament es reuneix amb la PAH cada setmana per conèixer els casos que gestiona l'entitat i revisar si hi ha algun tràmit o qüestió que el servei d'habitatge pugui fer davant la situació. A més a més, els ponents van estar d'acord en el fet que les entitats de defensa del dret a l'habitatge són necessaries per estar al darrere de les administracions perquè compleixin les lleis. 

Sobre la situació a Cerdanyola, durant l'acte es van destacar els lloguers per habitacions per a estudiants de la UAB i els lloguers estacionals que tenen uns mesos determinats de durada. "Un dels problemes que també afecta Cerdanyola és l'acumulació de contractes de lloguer de temporada i la pujada de preu en cada nou contracte", va dir Eloi Orihuela.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.