Javier Sánchez: "Les persones i la ciutat són els eixos principals dels pressupostos de 2024"

Entrevista al regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez

Aquestes últimes setmanes, ha estat notícia l'augment dels impostos que hauran de pagar els cerdanyolencs i cerdanyolenques a partir de l'1 de gener de 2024. Des del TOT, parlem amb el regidor de Serveis Econòmics de l'Ajntament de Cerdanyola, Javier Sánchez, sobre aquest increment dels impostos, del pressupost de 2024 i de l'economia de l'Ajuntament.

 

Com valora la salut econòmica actual de l’Ajuntament?

A nivell econòmic estem molt bé, tenim l’atur més baix dels últims anys i som una ciutat atractiva per l’arribada d’empreses amb valor afegit. Quan vam arribar al 2019, vam haver de fer un gran esforç en temes de contractació. Ens vam trobar que hi havia moltes feines sense contracte, és a dir, amb els Reconeixements Extraoficials d’Obligacions (REO). Vam posar molt d’èmfasi fer aquestes contractacions i en quatre anys hem baixat la xifra de REO dels 8 milions a l’1 milió. Els preus dels subministraments han augmentat i els contractes també. De manera que, cada vegada que s’actualitza un contracte, s’actualitza també el preu.

 

Per aquest motiu s’han incrementat els impostos de cara al 2024?

Sí. Arriba un moment en què els subministraments, els preus de les contractacions i l’augment de sous dels funcionaris han pujat molt. Llavors, tenim dues opcions: o buscar recursos, o fer retallades. Nosaltres hem apostat per la primera, perquè creiem que els ciutadans es mereixen els serveis que estem donant. A través d’aquesta pujada d’impostos preveiem que recaptarem dos milions d’euros més, que ens serviran per a equilibrar els pressupostos del 2024.

"Per tal de fer front a l'augment de les despeses, hem apostat per a buscar recursos econòmics en comptes retallar els serveis"

I, llavors, si la situació econòmica de l’Ajuntament és tan bona, amb un superàvit de 2 milions d’euros i un romanent total de 10 milions d’euros, per què no es fan més inversions?

Les inversions estan previstes, com per exemple, la del pavelló del ZEM Riu Sec. Que tardin a materialitzar-se és una altra cosa i els terminis són més llargs del que nosaltres voldríem. Els diners els tenim, una altra cosa és que se’ns deixi gastar tot el que vulguem. Tot i que, des del Govern i des d’Europa pot ser que ens restringeixin els usos del romanent de tresoreria, la voluntat és fer el màxim d’inversions que puguem.

 

Què destacaria del pressupost del 2024?

El pressupost de 2024, garanteix que les inversions que es van començar al 2023, s’acabin d’executar. Aquest pressupost té tres potes principals. La primera és la ciutat, és a dir, la via pública, continuar amb els asfaltatges i les reparacions de les voreres; la segona són les persones: hem incrementat els pressupostos de les polítiques socials respecte a l’any passat; i la tercera són les activitats culturals, amb la intenció que els veïns de Cerdanyola es quedin a la ciutat.

 

Precisament, aquesta última és una de les crítiques de l’oposició: la despesa en festes.

Nosaltres apostem per un model de ciutat que sigui molt activa culturalment. Volem deixar enrere aquella idea que Cerdanyola és una ciutat dormitori i començar a construir una ciutat de cultura. No només volem que els veïns i veïnes de Cerdanyola no hagin de marxar fora per trobar cultura, sinó que també volem ser una ciutat referent a la comarca, amb festivals com el Blues, per exemple.

 

La partida més gran és la de 14 milions d’euros en la recollida de residus i neteja. Tenir una ciutat neta és una de les apostes de la ciutat?

Aquest és un dels contractes que tenim en pròrroga i que l’any que ve s’haurà de treure els plecs per a reformular el model de recollida d’escombraries que desitgem. Segurament, després d’aquesta revisió, el contracte serà superior als 14 milions d’euros i caldrà fer un replantejament. Llavors, haurem d’explorar vies per veure com financem aquesta despesa i una de les opcions és l’augment de l’impost d’escombraries.

"Si el contracte de neteja i recollida de residus és superior als 14 milions d'euros, ens haurem de plantejar un augment de l'impost d'escombreries"

Una altra de les potes és la de polítiques socials. Es preveuen fer accions en habitatge social?

La nostra gran aposta és la del Parc de l’Alba, on gairebé el 50% serà habitatge social. A Cerdanyola és molt complicat comprar habitatge, perquè és una ciutat molt atractiva. Estem treballant perquè el Parc de l’Alba sigui la solució a aquest problema.

 

A banda d’aquestes tres potes, hi ha una nova partida destinada a la Innovació, Agenda Urbana i Agenda 2030. En què consisteix?

Aquesta partida és un dels objectius de la ciutat. La intenció és millorar Cerdanyola en termes de medi ambient i sostenibilitat. Algunes de les actuacions que ja s’estan duent a terme és el canvi de bombetes a LED del Parc del Turonet. Això no vol dir que els diners per a fer aquestes actuacions surtin d’allà, sinó que tenen les seves partides pressupostàries corresponents. Els 20.000 euros destinats a aquesta nova partida serveixen només per executar el pla.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.