Marc Sanglas: "Seguirem apostant per un referèndum pactat però, si no, tornarem a repetir l'1-O"

ERC ha presentat avui a Cerdanyola el llibre "Tornarem a vèncer" escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira

El dissabte 24 d'octubre, la secció local d'Esquerra Republicana ha presentat, de manera telemàtica, el llibre "Tornarem a vèncer" escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira. Aquest llibre explica els èxits i els errors dels fets al voltant del referèndum de l'1 d'octubre

"L'1 d'octubre va ser un èxit, estem parlant de l'acte de desobediència civil més gran de l'Europa contemporània... Però no tot va anar bé", començava a explicar el conductor de l'acte, Quim Oltra, vocal per ERC a l'EMD de Bellaterra i llicenciat en història. 

Els dos ponents, Marc Sanglas, advocat i diputat al Parlament de Catalunya per Esquerra, i Helena Solà, mestra i portaveu del Grup Municipal d'ERC a Cerdanyola, a més a més, han volgut destacar el fet de "raresa" que suposa presentar un llibre sense el seu autor. "Volem destacar que un dels autors està a la presó i l'altre a l'exili", deia Solà. 

"Uns 2.300.000 de catalans i catalanes van votar l'1 d'octubre", ha explicat Marc Sanglas. "Les escoles de Cerdanyola, en cap votació, mai les hem vist tan plenes", ha aportat Solà. Però un dels arguments del llibre se centra a dir que "per aconseguir la independència, cal ser molts més". "Hem d'anar més enllà d'un 43% de participació per obtenir el reconeixement internacional", ha afirmat Helena Solà. 

"El que hem d'explicar a la gent és que el procés de construcció d'una república és un canvi estructural en el país, és construir una nova manera de viure", explica Sanglas. "Avui mateix ho estem vivint, ahir el Govern de la Generalitat va acabar acordant demanar l’estat d’alarma a tot el territori de l’estat i que es donin les competències per poder actuar. Aquesta és una demostració de que no tenim les eines suficients". 

Els autors, i com s'intueix en el títol del llibre, expliquen que "se seguirà apostant per un referèndum". "Ho hem de fer amb una taula de diàleg i l'hem de guanyar anant a buscar gent per fer pedagogia", ha explicat Solà. "Tindrà moltes dificultats d'execució, però mai ens aixecarem d'una taula de negociació", explica Marc Sanglas. "Nosaltres seguirem apostant per un referèndum pactat i, si això no fos possible, tornaríem a repetir l'1 d'octubre i aquest serà el referèndum definitiu", conclou Sanglas. 

Helena Solà, a més, ha volgut destacar que "un altre dels grans èxits de l'1-O va ser la mobilització de les dones" i "el creixement de militància en dones a la secció local de Cerdanyola".

El llibre, doncs, es basa en una autocrítica que "intenta marcar una proposta estratègica i treure una ensenyança d’allò que no estava suficientment preparat". El llibre conclou així amb la proposta "de buscar un referèndum pactat però sense renunciar a l'ètica unilateral si no hi ha manera d'aconseguir-ho."

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.