El ple aprova les Ordenances Fiscals i el projecte del CEM Riu Sec

El ple va aprovar les propostes del govern de pressupost per a 2020, de modificació de les Ordenances Fiscals i el nou projecte per a les pistes de tenis del CEM Riu Sec

El ple municipal del mes de novembre, celebrat el dijous 28, va aprovar les propostes del govern de pressupost per a 2020, de modificació de les Ordenances Fiscals i el nou projecte per a les pistes de tenis del CEM Riu Sec. 

 

Vist-i-plau a les Ordenances Fiscals

El govern del PSC va veure com el ple aprovava, amb suports desiguals, dos temes de diferències en cada mandat: els pressupostos per a l'any següent i les Ordenances Fiscals. La votació d'ambdós temes va tenir els mateixos resultats: PSC, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola van votar a favor, mentre que ERC, Ciutadans i Guanyem Cerdanyola van votar en contra i PP s'hi va abstenir.

L'aprovació inicial dels pressupostos ha estat possible gràcies a l'acord programàtic del PSC amb En Comú Podem i la bona entesa que s'ha fet evident entre Junts per Cerdanyola i els socialistes. La resta de partits en l'oposició han retret al govern que no inclogués les seves propostes en els pressupostos per a 2020.


Llegeix tota la informació sobre el debat dels pressupostos.

 

En el debat de les Ordenandes Fiscals, el regidor de Finances i Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va destacar que la modificació "no incrementa la fiscalitat a la ciutadania". En altres paraules, va explicar que no s'augmentarà el preu dels serveis públics o es pujaran impostos. Entre les mesures que contemples les Ordenances Fiscals, Sánchez va assenyalar augmentar la bossa d'habitatge, beneficis fiscals en l'IBI a habitatges amb renda limitada i mesures de l'àmbit de la sostenibilitat medioambiental, emprenedoria i simplificació de la gestió administrativa. 

 

Tal com va passar en el debat dels pressupostos, bona part dels grups de l'oposició van criticar que el govern no hagués inclós les seves propostes en el text final de les ordenances. En aquest sentit, el regidor Javier Sánchez va assegurar que estan treballant en incloure propostes d'altres grups municipals. 

Des d'ERC, el regidor Albert Turon va explicar que el vot favorable dels republicans estava condicionat per la inclusió de punts referents a tres àmbits d'actuació: la recollida de residus, la mobilitat i l'habitatge. "Vam fer més de 20 propostes", va assenyalar Turon, qui va criticar que les millores proposades pel PSC no tenien "fons" i només plantegaven modificacions tècniques.

El regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, va anunciar que el seu grup votaria en contra perquè consideren que les modificacions són "insuficients". Samaniego va dir que el govern feia trampa dient de no es pujava la pressió fiscal a la ciutadania: "Això no vol dir que s'estigui baixant la pressió. L'Ajuntament té competències en aquest àmbit i no ha rebaixat la pressió". La formació taronja també va acusar al govern de no atendre a grups vulnerables. 

 

Des de Guanyem Cerdanyola, Ivan González va coincidir en què les Ordenances Fiscals del PSC "no toquen la fiscalitat, ni alleugerint la de qui menys té, ni augmentant-la per als qui més tenen". En aquesta línia, González va explicar les propostes que van fer al govern i que no es van incloure en les Ordenances: "Baixar l'IBI compensant-t'ho amb una pujada de l'IBI diferencial que recau en pocs immobles que no són habitatges i l'IAE de les grans empreses". El regdior de Guanyem va assegurar que en la seva anterior etapa al govern amb Compromís, els serveis municipals van confirmar que la proposta era viable però que "només calia voluntat política". 

El grup municipal que es va mostrar més d'acord amb la proposta del PSC va ser En Comú Podem. La regidora Pilar Adell va celebrar que el govern hagu´s inclós part de les seves propostes: "A partir del pacte d'inici de mandat que vam establir, vam aportar 51 mesures per incorporar a les ordenances". Junts per Cerdanyola també va votar a favor de les noves Ordenances Fiscals. El seu regidor, Joan Sánchez va celebrar que no hi hagués una càrrega fiscal i va demanar que es fes més atractiva l'obertura de nous negocis a la ciutat: "Cal veure com tenir més empreses i comerços per aiugmentar la recaptació", afegint que votarien a favor però presentarien al·legacions. 

 

Per la seva banda, el regidor del PP, Manuel Buenaño, va demanar que en l'aprovació definitiva es modifiquessin diversos aspectes formals: "S'hauria de modificar el redactat d'alguns punts per poder aprovar els que proposen ara". Buenaño també va indicar que presentaria al·legacions i que s'abstindria en aquesta votació. 

 

Llum verda a la restauració de les pistes de tenis

Un altre punt calent del ple de novembre va ser l'aprovació inicial de la modificació de la memòria justificativa del projecte d'establiment i del reglament del servei públic del CEM Riu Sec. El punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, Ciutadans, En Comú Podem i PP, els vots en contra d'ERC i Guanyem, i l'abstenció de Junts per Cerdanyola.

El regidor d'Esports, Òscar Pons, va assegura que l'Ajuntament té l'obligació de "no allargar més la situació de les pistes del Riu Sec". El regidor del PP, Manuel Buenaño, va assegurar que "la deixadesa de l'alcalde anterior costarà 243.000 euros a la ciutadania". La proposta del PSC contempla que la gestió del servei l'assumeixi una empresa però l'Ajuntament assumirà despeses de remodelació de la zona esportiva.

Joan Sánchez, regidor de Junts per Cerdanyola, va anunciar la seva abstenció argumentant que necessiten més informació sobre el model: "Per què el model indirecte és millor que el directe?". Des d'En Comú Podem, Pilar Adell va manifestar: "No ens agrada que l'ajuntament hagi d'assumir les despeses d'arreglar la zona. Donem llum verda, però voldríem una gestió de concurs públic".

La regidora de Guanyem Cerdanyola, Laura Benseny, es va mostrar crítica amb els canvis del projecte respecte al que va defensar el govern de Compromís, especialment amb que la inversió de remodelació de les pistes la farà l'Ajuntament. "Han passat el projecte pel Consell Municipal de l'Esport?", va preguntar Benseny. El regidor d'Esport, Òscar Pons, va explicar que el projecte passaria pel Consell amb l'aprovació definitiva. 

Des de Ciutadans, Pau Ortolà es va mostrar a favor de la gestió indirecta però es va posicionar de forma crítica davant l'aportació econòmica que haurà de fer l'Ajuntament: "Esperem que es pugui recuperar amb el canon que cobrarà l'ajuntament pel servei". Per la seva banda, la regidora d'ERC, Helena Solà, va mostrar la seva preocupació davant la viabilitat del projecte: "Tant de bo m'equivoqui, però aquestes instal·lacions acabaran sent un forat econòmic a les arques municipals".