El pressupost, les ordenances fiscals i el CEM Riu Sec, al ple de novembre

El ple municipal del mes de novembre se celebra el dijous 28 a les 19 h


El ple municipal del mes de novembre, que se celebra el dijous 28, debatrà dos punts essencials per al funcionament de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès: els pressupostos pel 2020 i la modificació de les ordenances fiscals. El penúltim ple de l'any també debatrà sobre la modificació del projecte d'establiment del CEM Riu Sec.



Modificació de les ordenances fiscals

En aquest ple, el govern del PSC proposarà aprovar de forma inicial la modificació de les ordenances fiscals i de les ordenances reguladores dels preus públics. Les ordenances fiscals són el conjunt de normes, dins l'àmbit tributari local, que aprova l'ens per a la regulació de les aportacions que rep en forma d'impostos, taxes i preus públics.

En la proposta del PSC, segons destaquen des del govern, no es pujarà cap quota que afecti al pagament d'impostos dels veïns i veïnes de Cerdanyola. Així, les modificacions que es plantegen són qüestions formals.
 

Nou pressupost municipal

Durant el ple del 28 de novembre també es debatrà la proposta de pressupost que fa el govern per a l'any 2020. En termes generals, el pressupost augmentarà en uns 4 milions d'euros, passant dels gairebé 61.500.000 l'any 2018 – com a pressupost prorrogat de 2017 – als més de 65.600.000 de la nova proposta.

En comparació amb el pressupost de 2017, la proposta del govern socialista inclou una pujada dels ingressos provinents de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions. Mentre que l'últim pressupost aprovat de l'anterior mandat marcava els ingressos de Cerdanyola Promocions en 357.840 euros, la proposta del PSC augmenta la xifra fins a superar els 3 milions d'euros.
 

El CEM Riu Sec torna al ple

Abans que acabi el 2019, el govern local vol que el plenari aprovi inicialment la modificació de la memòria justificativa del projecte d'establiment i del reglament del servei públic del CEM Riu Sec. Així, el PSC demanarà al ple que aprovi la seva proposta per posar en marxa la zona esportiva que actualment es troba aturada i en desús.

L'últim cop que el CEM Riu Sec va aparèixer al ple va ser el febrer de 2019, quan el plenari va rebutjar la proposta del govern de Compromís per Cerdanyola. Aleshores, l'anterior govern plantejava que una empresa o cooperativa accedís al servei a través d'un concurs públic i assumís el cost de la reforma de les pistes de tenis i pàdel ja construïdes.

En aquest cas, el PSC proposta recuperar el projecte aprovat el març de 2015 i que ha estat ratificada per "la comissió d'estudi per a la modificació de l'establiment del servei del CEM Riu Sec en data 18 de novembre de 2019".

En l'apartat de les mocions, el grup municipal de Guanyem Cerdanyola "de condemna al cop d'estat a Bolívia". En concret, Guanyem proposa que el ple aposti per "una solució pacífica i dialogada del conflicte a Bolívia, que només pot passar per la immediata convocatòria d'eleccions lliures i transparents, i on puguin presentar-s'hi totes les candidatures". A més, planteja exigir al govern que "es reconegui només com a presidents democràtics del país, aquells que ho siguin perquè han seguit les vies democràtiques establertes per la constitució boliviana, i no producte d'autoproclamacions".

Per una altra banda, Esquerra Republicana (ERC) i En Comú Podem (ECP) proposaran aprovar una moció referent al Tribut Metropolità. Els dos partits plantegen manifestar una queixa a l'AMB pel dèficit d'informació sobre l'aplicació del tribut i exigir que revisin i rectifiquin els rebuts "sota el principi d'unitat de criteris en el càlcul".


També fent referència a l'aplicació del Tribut, ERC i ECP proposen demanar a l'AMB que estudiï la possibilitat d'incorporar diferències entre el comerç de proximitat i altres activitats industrials i comercials. A més, demanen que es compleixin els acords adoptats entre l'Àrea Metropolitana i els 18 municipis que han començat a pagar el tribut com: Incorporar la tarifació social equivalent a la zona 1 en la prestació del transport públic col·lectiu en el proper any 2020; Assumir efectivament l'any 2020 el compromís de participar amb els dos terços acordats en els costos del finançament del transport públic urbà que presten els ajuntaments dels 18 municipis incorporats al tribut metropolità, i en el termini de dos mesos presentar la proposta amb el calendari i actuacions de millora en el transport públic pel que fa a freqüències i línies en aquests 18 municipis.