El Ple de Cerdanyola aprova una moció per protegir l'ús del català

El Ple Municipal s'ha celebrat el dimarts 20 de desembre

El Ple Municipal de Cerdanyola del Vallès ha aprovat, aquest dimarts 20 de desembre, una moció que pretén protegir l'ús del català a l'Ajuntament de la ciutat. La secció local de la Plataforma per la Llengua ha treballat la proposta, que ha arribat al ple amb el suport de PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts.

Més info: Llum verda al nou contracte del manteniment de parcs i espais verds

Vetllar pel compliment del reglament

La moció aprovada amb els vots a favor de PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts, i els vots en contra de Ciutadans i PP demana que es vetlli pel compliment i el desplegament del Reglament per a l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament de Cerdanyola, aprovat pel Ple Municipal l'abril de 1998. Alhora, planteja que es convoqui la Comissió del seguiment d'aquest reglament i que el consistori doni suport "a les iniciatives institucionals, socials i cíviques que promoguin l'ús de la llengua catalana, especialment entre la gent més jove, mitjançant els instruments i recursos propis de l'administració local".

La Plataforma per la Llengua ha assistit a l'Audiència Ciutadana prèvia al Ple per explicar els motius pels quals van decidir iniciar les negociacions amb els partits polítics i fer arribar aquesta moció a la sala de plens. Arseni Armengou ha assenyalat el descens de l'ús del català la necessitat de fomentar l'ús de la llengua com a principals motivadors de la moció. "Des de Cerdanyola hi podem fer front", ha assegurat Armengou, afegint que "és bon moment per començar" amb accions com la convocatòria de les reunions que contempla el reglament aprovat fa 24 anys i que fins al moment no s'han celebrat.

La moció ha comptat amb el consens de cinc partits polítics després de diverses reunions entre la Plataforma i els grups municipals. Per a la Plataforma per la Llengua, el resultat no és el que tenien previst inicialment, però assenyalen que aquest els permet començar a treballar.

El regidor del PSC, David González, ha reconegut que el seu partit no hauria donat suport a la primera proposta que va fer la Plataforma, però ha posat en valor la capacitat de totes les parts d'arribar al consens. González ha defensat que el PSC "ha contribuït des del primer dia a què la immersió lingüística ocupi el paper que ocupa actualment", i afegint que a Catalunya hi ha dues llengües pròpies: "Afortunadament, vivim en un país amb quatre llengües pròpies i no restem patrimoni a cap d'elles, sinó que ens fem el patrimoni cultural de totes".

Des d'ERC, el regidor Albert Turon ha destacat que una part de la responsabilitat del foment de la llengua és municipal. En aquest sentit, ha fet referència a "exemples negatius que cal revisar d'acord amb el reglament que compartim com el butlletí Riu Sec, la pàgina web o els rètols de Ciutat del coneixement".

La moció ha comptat amb el consens de cinc partits polítics després de diverses reunions entre la Plataforma i els grups municipals.

Per la seva banda, el regidor de Junts, Joan Sánchez, ha valorat positivament el consens aconseguit per la Plataforma per la Llengua i ha destacat la importància del compliment de la moció. El regidor de Guanyem, Ivan González, ha assenyalat "els consensos trencats al voltant del català com a eina cohesionadora de la societat, integradora i com a element de garantia d'igualtat d'oportunitats de la classe treballadora", destacant la immersió lingüística com a factor clau i coincidint amb la necessitat de fer complir la moció.

Ciutadans i PP han estat els únics dos partits que han votat en contra de la proposta. Des de la formació taronja, el regidor Pau Ortolà ha admès que es tracta d'un debat ampli, i ha assegurat que hi ha sentències que anul·len punts de reglaments com el que regula l'ús del català a l'Ajuntament de Cerdanyola: "Estem d'acord que cal promocionar el català, però això no ha d'anar de la mà de la prohibició d'una altra llengua cooficial".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.