El ple extraordinari aprova modificacions pressupostàries amb una alta abstenció

707.551 euros seran invertits en accions diferents de les previstes en els pressupostos municipals de 2024

El ple municipal de Cerdanyola del Vallès ha aprovat aquest divendres 24 de novembre en ple extraordinari dues modificacions pressupostàries que responen a la manca de crèdit en algunes accions de la ciutat. En total, 707.551 euros seran invertits en serveis diferents als quals inicialment s'havien previst en l'aprovació de pressupostos municipals de 2024 el passat 26 d'octubre. L'únic grup que ha votat a favor de la decisió ha estat govern del PSC, amb l'abstenció de la resta de grups excepte d'En Comú PodemGuanyem en només una de les dues modificacions.

586.578€ en quotes, tributs i contribucions

Una de les modificacions pressupostàries respon a la manca de diners per a pagar quotes d'interessos de préstecs bancaris, quotes d'amortització de capital i el servei de recaptació per a l'Organisme de gestió tributària de la Diputació de Barcelona. Aquests 586.578 € seran finançats, segons ha aprovat el ple, amb 283.851 € obtinguts de majors ingressos a conseqüència de bons rendiments. Els 302.727 € restants provindran de baixes per anul·lació de crèdits sobretot en seguretat ciutadana (135.100 €), salut pública (39.844 €), espai públic (31.162 €), sistemes d'informació (23.300 €) i recursos humans (17.600 €).

En aquesta mateixa modificació també es planteja la necessitat de suplir pagaments de factures en Educació en el Lleure Infantil, la contribució en La Marató (que enguany recapta per la salut sexual i reproductiva), finançar el projecte "Una experiència de treball comunitari contra l'exclusió social" en col·laboració amb l'Ajuntament de Ripollet i despeses de cooperació en suport al Marroc pels danys ocasionats al terratrèmol del mes de setembre. Un total de 98.480 euros, que es fiançaran amb l'aplicació pressupostària de capítol 2 del servei de Promoció de la Salut i del capítol 2 de "despeses cooperacions".

Modificacions "quirúrquiges"

La segona modificació és d'un import de 17.090 €, que se suplirà amb baixes per anul·lació, és a dir, es deixaran d'invertir aquests diners en una altra àrea per a complir noves necessitats que el govern ha detectat. Una d'aquestes és fer front al pagament subvencions a entitats de la ciutat, que es farà en detriment de pressupost inicialment previst pel servei d'Espai Públic. El govern assegura que aquesta baixa "no afecta el bon funcionament del servei". També es planteja la necessitat de crèdit per a tramitar el Conveni Voluntariat Creu Roja, que se suplirà amb pressupost previst per al servei de Protecció Civil.

El tercer tinent d'alcalde, Javier Sánchez, ha justificat aquestes modificacions com a "quirúrgiques": "Utilitzem els diners pel que creiem que ara és més adient", ha sentenciat. També ha volgut destacar la flexibilitat d'uns pressupostos municipals que permeten fer aquestes modificacions, les quals no veu "com una errada, sinó com una adaptació al moment actual, partint d'una previsió de fa més d'un any".

Abstenció de la majoria dels grups

La proposta de modificació pressupostària ha estat rebuda com una gerra d'aigua freda per part de la resta de grups municipals del ple. El regidor d'En Comú Podem, Pedro Arco, ha criticat que no s'hagi aprofitat la modificació per invertir en un servei odontològic públic, a més de destacar una "incoherència": "Tenint liquiditat, com pot ser que es continuï allargant el termini de pagament als proveïdors?".

Albert Turón d'Esquerra Republicana de Cerdanyola ha comentat que "l'origen de les modificacions és la pròrroga pressupostària, a la qual ja ens havíem mostrat en contra", ja que en una pròrroga d'un any per a l'altre és més probable que no es contemplin noves necessitats de pressupost. També ha trobat reprovable que "no ens adonem que havíem exhaurit el crèdit d'Educació en Lleure Infantil". El regidor ha estat especialment contundent en destacar la "sensació de manca de projecte" i la renúncia a invertir en gent gran o beques d'educació: "Serà molt difícil explicar a la gent que han sobrat 40.000 euros en salut pública i 31.000 euros en servei públic".

Ivan González de Guanyem ha insistit en la manca de previsió que denoten aquestes modificacions, posant en dubte si els diners arribarien a temps a les escoles de lleure en el cas de presentar-se al·legacions a la proposta. Per la seva part, Oscar Conde de VOX ha proposat que es podria haver mirat de "retallar" en altres llocs. A aquest comentari, Javier Sánchez de PSC ha volgut deixar clar que "en cap cas s'està retallant", sinó redistribuint les despeses.

Per tancar, Sánchez ha deixat clar quelcom: "Sempre pensem en el millor per a la ciutadania", reiterant a més que per al PSC les modificacions són una "eina" per adaptar-se a les circumstàncies canviants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.